Οι προσφυγές για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο είναι δίκαιες και στηρίζονται σε συνταγματικές αξίες

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΟΝΕΡΙΤΩΝ ΚΑΙ Γ.Γ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΟ «ΠΑΛΜΟΣ 90,5»

ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ότι το Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να οδηγήσει σε εξοβελισμό του ανθρώπινου παράγοντα, χωρίς να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας με τις ασάφειες και καθολικές απαγορεύσεις που περιλαμβάνει, έκανε σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Παλμός 90,5 ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλονεριτών Τριφυλίας.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπακωσταντόπουλος αρχικά τόνισε ότι “το Π.Δ. μειώνει ή προσβάλλει το δικαίωμα της συνταγματικής κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας όπως είναι και η προστασία του περιβάλλοντος αναγνωρίζοντας σαφώς ότι ο άνθρωπος αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος και όχι εξάρτημά του οπότε έχει νομικά και συνταγματικά δικαιώματα που μπορούν να ασκηθούν”. Ανέφερε ότι “δεν δέχομαι ως άνθρωπος και νομικός τις καθολικές απαγορεύσεις διότι δεν θέτει σε σωστή βάση τα έμβια θαλάσσια όντα, την ανθρώπινη δραστηριότητα με κανόνες και όρους που μπορούν να εφαρμοστούν από τον ίδιο τον άνθρωπο κι επομένως οι απαγορεύσεις στο Καλονερό και τον Κυπαρισσιακό κόλπο οπότε οι συντάκτες του Διατάγματος όφειλαν κατ ελάχιστον να σκεφτούν αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιουσίες των ατόμων που υποβαθμίζονται ή εξανεμίζονται ή τουλάχιστον να υπήρχαν αυστηρές προδιαγραφές για την δόμηση στην περιοχή εναρμονισμένη με το περιβάλλον και το οικοσύστημα”.

ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Στο Προεδρικό Διάταγμα δεν γίνεται καμία αναφορά για την προσφυγή Οικολογικής Οργάνωσης στην Ε.Ε. την ώρα που όλοι “αναγνωρίζουν ότι η τοπική κοινωνία ανέκαθεν προστάτεψε το είδος το οποίο δεν είναι απειλούμενο με εξαφάνιση σύμφωνα με μελέτη του 2015”.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι “θα μπορούσε με βάση την αρχή της αναλογικότητας να γίνει περιορισμένη με όρους δόμηση με ειδικό φωτισμό ή περιβαλλοντικούς όρους με την ποινή ανακλήσεως της οικοδομικής άδειας, ενώ θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη περιοχή το μοντέλο διαχείρισης που προυπάρχει στη Ζάκυνθο”.

Κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι “ο μεγαλύτερος φόβος όλων είναι ότι θα υποθηκευθεί το μέλλον της περιοχής, αλλά είναι άτοπο να εξοβελίζεται ο άνθρωπος αλλά ούτε να εξοβελίζεται και το οικοσύστημα επομένως η αρμονική συνύπαρξη μπορεί να υλοποιηθεί κι εδώ φαίνεται η ουσία του Προεδρικού Διατάγματος”.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ