Μεσσήνιος ο πρώτος νεκρός από τη γρίπη με τους φορείς να καλούν όλους να εμβολιαστούν!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

ΑΠΟ τη Μεσσηνία ήταν το πρώτο θύμα της γρίπης φέτος, με έναν 49χρονο άνδρα ο οποίος όπως ανέφερε η διευθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας του νομού, Κατερίνα Σπέντζουρα, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, να αφήνει την τελευταία του πνοή, στον Ευαγγελισμό.

Η διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας, ενημερώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και η διευθύντρια, ενόψει της πιθανής έξαρσης του ιού, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους όσοι είναι άνω των 60 και φυσικά σε εκείνους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να εμβολιαστούν άμεσα! Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος, είναι οι μήνες που πρέπει όλοι μας να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το εμβόλιο, που γίνεται οποιαδήποτε περίοδο (αν βέβαια το βρει κανείς, αυτήν την εποχή, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση) χορηγείται δωρεάν στα άτομα υψηλού κινδύνου και για τους υπόλοιπους, έχει μικρό κόστος και φυσικά, συνταγογραφείται.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό παρέχονται από το υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και τις Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών.

Η γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα νοσήματα κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Η διαχρονική παρακολούθηση της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα του νοσήματος συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξη του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής, η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται εγκαίρως και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών και περιλαμβάνει μία (1) μόνο δόση του εμβολίου.

ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
  2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

* Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

* Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

* Μεταμόσχευση οργάνων

* Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

* Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

* Χρόνια νεφροπάθεια

* Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα

  1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
  2. Λεχωίδες
  3. Θηλάζουσες
  4. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2
  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.) Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο- Μάρτιο)

11.Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Όπως κάθε χρόνο, και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Επισημαίνεται ότι είναι δυνατό για τη φετινή περίοδο να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ),σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Συστήνεται στους πολίτες, που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, να προβούν σε εμβολιασμό και σε όλους τους πολίτες να ενημερωθούν σχετικώς από τους θεράποντες ιατρούς τους.

afisa-keelpno

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ