Ημερίδα: «Ρήματα και απορρίμματα στην… τάξη»!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 14 το απόγευμα, στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, σε κλίμα δημιουργικό αλλά και γιορτινό ημερίδα με βιωματικό χαρακτήρα και θέμα «Ρήματα και απορρίμματα στην… τάξη». Η ημερίδα διοργανώθηκε από το  ΚΠΕ Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας δια της δομής της «Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης (Ε.Β.Ε.)», τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και  το Δήμο Καλαμάτας δια του Τμήματος Ανακύκλωσης στο πλαίσιο του τοπικού θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω»,.

Η ημερίδα άγγιξε καίρια και σύγχρονα ζητήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με επίκεντρο την πόλη της Καλαμάτας, καθώς παραβρέθηκαν και συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς, τόσο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και πρασίνου, κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, όσο και η Προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας, κ. Κοκκωνία Γιαννοπούλου, η οποία ήταν και βιωματική εισηγήτρια της ημερίδας

Στην ημερίδα ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον, όπως τα «Μηδενικά απορρίμματα» (zero waste) και οι πολλαπλές δυνατότητες διαχείρισης των υλικών με έμφαση τη «διαλογή στην πηγή» και τους κατάλληλους τύπους συλλεκτών:

– Κάδος Λιπασματοποίησης,

– Κάδος «Hλεκτροκύκλωσης» (e-cycling) και μπαταριών,

– Κάδος «ελαιοκύκλωσης» για τα μεταχειρισμένα έλαια,

–  η σχολική «γωνία της αγάπης», για την δωρεά και επαναχρησιμοποιηση αγαθών,

– Κάδος Ανακύκλωσης, κάδος για τα απορρίμματα που δεν μπορούν ακόμη να αξιοποιηθούν, και

– ένας καινούργιος τύπος κάδου: Πρόκειται για τον Κάδο «Ανωκύκλωσης» (Upcycling), που συλλέγονται υλικά για να μεταποιηθούν αποκτώντας ανώτερη αξία, συνήθως ως έργα τέχνης και τεχνικής. Η «Ανωκύκλωση» είναι η παραδοσιακή πρακτική για την Εκπαίδευση, που μπορεί να μεταμορφώσει συσκευασίες και απλά υλικά σε καλλιτεχνήματα αλλά και εποπτικά μέσα.

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων του 13ου Δημοτικού Σχολείου, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη την αξιοποίηση των κύκλων των υλικών στη σχολική ζωή.

Οι συμμετέχοντες, αλλά και το ελληνόγλωσσο κοινό σε όλο τον κόσμο έχει τη δυνατότητα να τα δει όλα αυτά στον ιστότοπο http://sustainability.sch.gr που αναπτύσσεται ως συνεργασία όλων των σχετικών φορέων, ως ένα διαδικτυακό έργο του Ε.Β.Ε. της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ