«Ζεστό» χρήμα στην αγορά μέσα στην επόμενη εβδομάδα με την καταβολή των επιδοτήσεων!

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ – «ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ» ΚΑΙ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

«ΖΕΣΤΟ» ΧΡΗΜΑ, θα… πέσει την επόμενη εβδομάδα στην αγορά, καθώς από τη Δευτέρα, μέχρι την Πέμπτη, θα εξοφληθεί το 30% της επιδότησης των αγροτών και θα δοθεί και το «πρασίνισμα».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Πέρα λοιπόν από το… κουτσουρεμένο μέρισμα και τα κάθε λογής επιδόματα, οι αγρότες αυτή τη φορά, θα πάρουν τα πολυπόθητα χρήματα της επιδότησης, τα οποία φυσικά, θα διατεθούν για την κάλυψη βασικών αναγκών, την εξόφληση λογαριασμών και δευτερευόντως –αν μείνουν- για να νιώσουμε λίγο… Χριστούγεννα!

«Με βάση την ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης και η καταβολή του περίφημου «πρασινίσματος» προσδιορίζεται μεταξύ 17 και 20 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, ο οποίος σημείωσε πρώτη στη… λίστα, θα είναι η εξόφληση της επιδότησης.

«Από την Τρίτη, οι παραγωγοί, θα ξεκινήσουν να βλέπουν στους λογαριασμούς τους την εξόφληση του 30% της βασικής ενίσχυσης που υπήρχε σαν εκκρεμότητα από τον Οκτώβρη και το «πρασίνισμα» και μέχρι την Πέμπτη 20 του μηνός, οπότε και θα έχουμε και την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης. Παράλληλα, θα καταβληθεί και η ενίσχυση στους νέους γεωργούς, κι έτσι, θα κλείσει ο μεγάλος κύκλος των επιδοτήσεων για το 2018 και θα μείνει σαν εκκρεμότητα της επόμενης περιόδου, πιθανότατα τον Μάρτιο, η καταβολή των ενισχύσεων που για την κορινθιακή σταφίδα και άλλα προϊόντα», δήλωσε ο κ. Πάζιος, ο οποίος ανέφερε πως σύντομα, χωρίς προβλήματα, θα πληρωθούν και εκείνοι που είχαν ζητήματα με τους δασικούς χάρτες.

ΠΟΤΕ ΘΑ  ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

«Ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών, έχει προβεί ήδη σε εξαγορές. Όσοι έχουν εκκρεμότητες, ελπίζουμε να πληρωθούν τον Μάρτιο, αφού αυτών οι αιτήσει, που αντιμετώπισαν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και προέβησαν σε τακτοποίηση μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδόν στο σύνολό τους έχουν υποβληθεί και έχουν εξυπηρετηθεί εγκαίρως, από τα οικεία δασαρχεία. Παράλληλα, έχει ενημερωθεί σχετικά ο χάρτης και το υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οπότε θα ληφθεί υπόψιν, ώστε ζητήματα που σχετίστηκαν με αυτές τις διαδικασίες και τις περικοπές της προεξόφλησης, να επιλυθούν την επόμενη περίοδο», επεσήμανε ο Γιάννης Πάζιος, τονίζοντας πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα καταβάλει χρήματα για τις περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων τον Μάρτιο και τον Ιούνιο.

ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Δυστυχώς, υπάρχουν και τα δυσάρεστα, καθώς από φέτος, μέχρι να καταργηθεί το 2020, θα δουν μειωμένη, οι δικαιούχοι, την εξισωτική αποζημίωση. «Δυστυχώς, αν και εκφράσαμε την αντίρρησή μας και προσπαθήσαμε και εμείς, θα καταργηθεί και στη Μεσσηνία από την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, αφού δε θα διαθέτει καθόλου, μειονεκτικές περιοχές κι έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, φέτος, θα είναι μειωμένη κατά 20%, καθώς θα καταβληθεί το 80%. Οι κάτοικοι δηλαδή των περιοχών αυτών, θα πάρουν φέτος το 80%, το χρόνου το 60% και το 2020, το 40%!

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ