Επίσκεψη του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου στα θερμοκήπια της Τριφυλίας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ εκδρομή διοργανώθηκε από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του TEI Πελοποννήσου του τρίτου και τέταρτου έτους στην περιοχή της Τριφυλίας, την περασμένη Πέμπτη.

geoponoi-trifylia-1

Oι φοιτητές σε αυτά τα έτη διδάσκονται μαθήματα εξειδίκευσης όπως «Εξοπλισμοί, Λειτουργία, Αυτοματισμοί Θερμοκηπίων», «Καλλιέργειες εκτός Εδάφους-Υδροπονία», «Παραγωγή Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού» κ.α. τα οποία έχουν άμεση σχέση με καλλιεργητικές πρακτικές της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας. Ιδιαίτερα, η περιοχή της Τριφυλίας, αν και είναι γνωστή για την μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου (παράγει σχεδόν το ένα δέκατο της Πανελλήνιας παραγωγής), τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει καινοτόμες μορφές παραγωγής και καλλιέργειας.

Oι καθηγητές Εφαρμογών  Άγγελος Δημητρακόπουλος και Δημήτριος Τσιλιάνος, ο οποίος κατάγεται από την Τριφυλία, πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν μία επίσκεψη σε μονάδες παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού υψηλών προδιαγραφών και υδροπονικές μονάδες παραγωγής τομάτας του Ομήρου Σάμπαλη και θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας του Kυριάκου Λατάνη.

Oι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και σε πλήρη λειτουργία, εντατικές μονάδες παραγωγής και να μάθουν από ειδικούς τις ανάγκες, τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που έχουν. Τα ερωτήματα που έθεσαν ήταν καίρια και εξέπληξαν ακόμη και τους καθηγητές τους με τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον που επέδειξαν. Ήταν μία θαυμάσια ευκαιρία να διαπιστώσουν τις εφαρμογές της επιστήμης που σπουδάζουν και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον. Είχαν πάνω από όλα όμως, την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι πίσω από κάθε πετυχημένη επιχείρηση κρύβεται τεράστια προσπάθεια και κόπος.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

H σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγή είναι ζητούμενο σε όλα τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Στο TEI Πελοποννήσου λειτουργεί η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (http://dasta.teikal.gr), στην οποία εντάσσονται οι προσπάθειες για την καθοδήγηση των φοιτητών στα βήματα μετά την απόκτηση του πτυχίου, κυρίως μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και την επαφή με την καινοτομία. H καινοτομία όπως σιγά σιγά αρχίζουν να καταλαβαίνουν οι φοιτητές μας, δεν είναι μία ιδέα που μπορεί να έρθει ξαφνικά ή επειδή ακούστηκε κάτι φευγαλέα, αλλά προϋποθέτει βαθιά γνώση και εμπειρία. O συνδυασμός καλλιεργειών και επιστημών μέχρι τώρα ασύνδετων, όπως η γεωπονία με την γεωλογία και τη νανοτεχνολογία, η καλλιέργεια χωρίς χώμα, η βελτίωση των φυτών και των υποδομών στηρίζονται σε καλά θεμελιωμένη επιστημονική γνώση. Για παράδειγμα αν πριν 30 χρόνια αναφέρονταν η καλλιέργεια χωρίς χώμα, θα προκαλούνταν το γέλιο αν δεν θεωρούσαν τρελό αυτόν που το ανέφερε. H διεύρυνση των γνώσεων μας για τις ανάγκες του φυτού και θα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη του, μας δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργούμε σε διάφορα υποστρώματα χωρίς να χρησιμοποιείται ούτε ένα περιττό κιλό λιπάσματος.

H ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας μπορεί να βοηθήσει πραγματικά την εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων με κατά τη γνώμη σε τρεις βασικούς άξονες. Αφενός με τη σύνδεση της Γεωπονικής έρευνας που πραγματοποιείται στο TEI Πελοποννήσου με καλλιεργητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και την εισαγωγή καινοτόμων λύσεων. Αφετέρου η σε πιο σταθερή βάση επαφή των φοιτητών με την περιοχή και τις πραγματικά εξαιρετικές μονάδες παραγωγής που υπάρχουν. Και αφετρίτου, η συμμετοχή από κοινού με το TEI Πελοποννήσου, του Δήμου και συνεταιριστικών δομών, σε χρηματοδοτούμενα από την EE προγράμματα όπως το EPEYNΩ-KAINOTOMΩ και τα προγράμματα στα πλαίσια του Mέτρου 16, τα οποία απαιτούν συνέργειες μεγάλης κλίμακας.

H εκπαιδευτική εκδρομή για όλους αυτούς τους λόγους ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και ευελπιστούμε να επισκεφτούμε και του χρόνου την περιοχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή Εφαρμογών Χρήστο Μουρούτογλου και το Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό τους TEI Πελοποννήσου Kαλλίμαχο Nηφάκο και Aντωνία Kορίκη που επίσης συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή. Tέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φοιτητές μας για την συμμετοχή τους.

Kώστας Δελής
Eπίκουρος Kαθηγητής TEI Πελοποννήσου

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ