Με το νέο έτος οι φυτεύσεις κηπευτικών στην Τριφυλία

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ οι φυτεύσεις των θερμοκηπιακών κηπευτικών στις νοτιότερες περιοχές της χώρας μας και κυρίως στην Κρήτη. Στις αρχές του χρόνου θα ξεκινήσουν και οι φυτεύσεις στις υπόλοιπες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην Κρήτη, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συλλογή από τις νέες καλλιέργειες. Με μικρές διακυμάνσεις, ο αριθμός των καλλιεργειών παραμένει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Κυρίαρχη, όπως κάθε χρόνο, είναι η ντομάτα με σημαντικά όμως προβλήματα από το έντομο tuta absoluta σύμφωνα με την εφημερίδα «Υπαιθρος χώρα», που παρουσιάζει την εξέλιξη της παραγωγής των κηπευτικών

ΑΡΧΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η περιοχή των Φιλιατρών, όπου οι φυτεύσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου.

Όπως δηλώνει ο παραγωγός Παν. Λεβεντογιάννης από την Τερψιθέα Φιλιατρών, σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται η συλλογή των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ντομάτας και αγγουριού από τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις και ήδη έγινε ο προγραμματισμός για το επόμενο έτος: «Δεν προβλέπεται να έχουμε αλλαγές στις καλλιέργειες της ντομάτας και του αγγουριού. Πιστεύω ότι τα ποσοστά θα διατηρηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Δηλαδή, η ντομάτα θα καλύψει ένα 80% περίπου και το υπόλοιπο θα καλυφθεί με αγγούρι. Σε ό,τι αφορά την πιπεριά και τη μελιτζάνα, τα στρέμματα που καλύπτουν είναι ελάχιστα. Οι τιμές αυτή την εποχή βρίσκονται σε καλά επίπεδα, καθώς η ντομάτα πωλείται από 70 λεπτά έως 1,10 ευρώ το κιλό. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η tuta absoluta, ένα έντομο το οποίο αφανίζει μεγάλο ποσοστό της παραγωγής μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο ολοκληρωμένης καταπολέμησης, καθώς η γενικότερη πολιτική της φυτοπροστασίας είναι αναποτελεσματική. Η θερμοκηπιακή καλλιέργεια για την περιοχή μας είναι μια επιχείρηση, η οποία παρουσιάζει σημαντική άνοδο. Παρατηρώ μέσα από τα σχέδια βελτίωσης των νέων αγροτών ένα μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον».

Επιμέλεια Γ.ΜΠ.

πηγή

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης του επισκέπτη. Συμφωνώ Περισσότερα