Βιβλιοπαρουσίαση στην “Μπουκαδούρα” του βιβλιόυ του Γαβρίλη Λαμπάτου «ΚΚΕ και εξουσία 1940-1944»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του βιβλίου του Γαβρίλη Λαμπάτου  «ΚΚΕ και εξουσία 1940-1944», θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 μ.μ., στο πολιτιστικό στέκι «Μπουκαδούρα» (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας), από το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Θα μιλήσουν ο Γιάν. Καρακατσιάνης, Δρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο συγγραφέας του βιβλίου. Συντονίζει ο δικηγόρος Δημ. Καούνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το 1940, τις παραμονές του ελληνοϊταλικού πολέμου, το KKE ήταν ένα κόμμα αποδιαρθρωμένο οργανωτικά, ενώ οι διαρκείς αλλαγές πολιτικής που ακολουθούσε η Κομμουνιστική Διεθνής έναντι του ναζισμού προξενούσαν σύγχυση στους κομμουνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΕ κατόρθωσε να ανασυγκροτηθεί. Ως το 1944 κατέστη κόμμα εξουσίας και απειλούσε να μετασχηματίσει σχεδόν ριζικά το πολιτικό σύστημα όπως αυτό είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μέσα από ανέκδοτες προσωπικές μαρτυρίες και αρχειακές πηγές, το βιβλίο διερευνά το πώς επιτεύχθηκε αυτή η αλλαγή – και το τίμημα που απαιτήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Εξετάζονται οι δομές εξουσίας των κομμουνιστών στην ορεινή Ελλάδα και η πολιτική του κόμματος, τόσο στην κεντρική σκηνή όσο και στις επιμέρους περιφέρειες της χώρας. Παρουσιάζεται επίσης η διαδρομή Ελλήνων κομμουνιστών από την ίδρυση του κόμματος ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια μελέτη πολιτικής ιστορίας σε μια εποχή τεκτονικών κοινωνικών ανακατατάξεων, μέσα από τις άγνωστες και ορισμένες φορές σκοτεινές πλευρές της Εθνικής Αντίστασης.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Γαβρίλης Λαμπάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη νεότερη και σύγχρονη Ιστορία. Είναι επίσης Διδάκτωρ της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων, έχει γράψει τα: Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη (1949-1957), Η αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα (σε συνεργασία με την Ελένη Αστερίου), Η ματαιωμένη ουτοπία: Γιάννης Γαβριηλίδης, Νίκος Καραγιάννης και άλλοι σύντροφοι (σε συνεργασία με τον Γιώργο Κόκκινο και την Αφροδίτη Αθανασοπούλου).

πηγή

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης του επισκέπτη. Συμφωνώ Περισσότερα