Η Καλαμάτα αναδεικνύεται σε μια πόλη φιλική στα ΑΜΕΑ

H Καλαμάτα είναι μια πόλη που πάντα σε εκπλήσσει ευχάριστα. Είναι μια πόλη που συνεχώς εξελίσσεται και φροντίζει να αυξάνει τις παροχές της στους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην μετατροπή της Καλαμάτας σε μια πόλη φιλική στα ΑΜΕΑ, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να κινούνται άνετα και με ασφάλεια και να έχουν πρόσβαση σε όσο το δυνατό περισσότερες τοποθεσίες επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους πολίτες .

Ειδικά μονοπάτια για τα άτομα με προβλήματα όρασης, μεγάλα πεζοδρόμια και ράμπες για τα άτομα με καροτσάκια, διαμόρφωση των περισσότερων κτηρίων , ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν και αυτούς τους συμπολίτες μας. Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας καταβάλει προσπάθειες να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές της πόλης, παρέχοντας προσβασιμότητα στα κτήρια της, στους δρόμους της, στις παραλίες, διευκολύνοντας τη ζωή των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα.

Το νέο επίτευγμα σε αυτόν τον τομέα είναι οι τουαλέτες προσβάσιμες σε ΑΜΕΑ. Σε κάποια σημεία της πόλης και ειδικά στο κέντρο της  λειτουργούν δημόσιες τουαλέτες. Ανάμεσα σε αυτές έχει κατασκευασθεί και τουαλέτα κατάλληλη για ΑΜΕΑ και ειδικά για άτομα με αμαξίδιο.

Αφορμή για αυτή την ευχάριστη διαπίστωση στάθηκε μια ανάρτηση του Καλαματιανού πρωταθλητή στο τένις με αμαξίδιο Γιώργου Λαζαρίδη στο facebook. Ο Γιώργος Λαζαρίδης να τονίσουμε ότι είναι πολύ ευαισθητοποιημένος και δραστήριος σε ότι έχει να  κάνει με τα ΑΜΕΑ και τις παροχές που πρέπει να έχουν.

Γράφει λοιπόν ο Γιώργος Λαζαρίδης:
“Εχθές βράδυ βρέθηκα στο κέντρο της πόλης μας με αθλητές από την Γαλλία και Φιλανδία, που συμμετείχαν στο διεθνές τουρνουά τένις με αμαξίδιο Ancient Messene open και έμειναν κάποιες μέρες επιπλέον.
Σε κάποια στιγμή ένας εξ αυτών με ρωτάει: Γιώργο υπάρχει τουαλέτα κοντά μας;
(Σας γραφω την απάντηση, αλλά η εικόνα του προσώπου μου και τα συναισθήματα που είχα δεν περιγράφονται).
Με ένα πλατύ χαμόγελο και απόλυτη ικανοποίηση του λέω.
Ναι στα 50 μέτρα στο δεξί σου χέρι τουαλέτα προσβάσιμη για Άτομα με αμαξίδιο.
Αισθάνθηκα περήφανος που στην πόλη μας μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν άτομα με αναπηρία σε αυτό τον σημαντικό τομέα.
Χάρηκα που κινηθήκαμε, άνετα, χωρίς πρόβλημα σε πλατεία, παραλία και παλιά πόλη.
Είναι πράγματα αυτονόητα, αυτά και άλλα πολλα, πρέπει να υπάρχουν, να τα βλέπουμε, να τα προβάλουμε.
Ικανοποίηση μεγάλη που σταδιακά βλέπω την πόλη μου να αλλάζει. Έχουμε πολλή δουλειά, έχουμε ελλείψεις, παραλείψεις, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε.
Με συνεργασία, αποφασιστικότητα, προτάσεις, βάζοντας προτεραιότητες, αρκεί να το θέλουμε.
Στο χέρι μας είναι να γίνουμε πόλη πρότυπο για τα ΑμεΑ.
Αγωνίζομαι χρόνια για αυτό και θα συνεχίσω.
Το θέλω, το ονειρεύομαι, το προσπαθώ.
Μπράβο Καλαμάτα.
Μαζί γίνεται”.

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ