7 επισημάνσεις από τη μείζονα μειοψηφία: Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς όραμα και λύσεις από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας επιβεβαίωσε την άποψη που έχουμε -όλα αυτά τα χρόνια- για την ανισομερή, άδικη και αντιπαραγωγική διαχείριση πόρων εκ μέρους της δημοτικής αρχής μιας δημοτικής αρχής που ολοκληρώνει τη θητεία της χωρίς όραμα και χωρίς σχέδιο για την πόλη.
Του ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΚΑΡΗ
Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Καλαμάτας
Συγκεκριμένα τα κύρια χαρακτηριστικά του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καλαμάτας για το 2019 είναι τα εξής:
- Συνεχίζονται οι επιφανειακές αναπλάσεις και όχι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις με εισροή πόρων είτε με δανεισμό είτε με ευρωπαϊκά προγράμματα μόνο και μόνο για να καταναλωθούν οι πόροι αυτοί χωρίς ιεράρχηση προτεραιοτήτων, χωρίς ουσιαστικό όφελος στην καθημερινότητα του δημότη αφού εκλείπουν έργα υποδομής, πρασίνου και χώρων αναψυχής. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει γενική κυκλοφοριακή μελέτη η οποία και θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στην Καλαμάτα. Δηλαδή η φιλοσοφία του πρώτα αναπλάθουμε και ύστερα σχεδιάζουμε.
- Άδικη και άνιση κατανομή πόρων και έργων και ιδιαίτερα για τις συνοικίες, τις τοπικές κοινότητες και την περιφέρεια του Δήμου που για μια ακόμα φορά υποχρηματοδοτούνται. Έτσι υποχρηματοδούνται για μια ακόμη χρονιά όλες οι ακόλουθες περιοχές : η Βέργα, ο Αντικάλαμος ,το Ασπρόχωμα, τα Λαίικα , η Μικρή Μαντίνεια, η Σπερχογεία, τα Αλώνια, ο Άμμος, ο Ανεμόμυλος , ο Άρις , το Αριοχώρι, η Ασπροπουλιά, ο Άγιος Φλώρος, ο Άγριλος, τα Αρφαρά, η Βελανιδιά, η Βρομόβρυση, το Πήδημα, το Πλατύ, το Σταματινού, η Αιθαία, η Άμφεια, η Άνθεια, η Θουρία, η Μικρομάνη και η Πολιανή. Κάτι τέτοιο φαίνεται ξεκάθαρα έτσι ενώ για τη Δημοτικη Κοινότητα Καλαμάτας προβλέπονται έργα που αντιτοιχούν σε 87 ευρώ ανά κάτοικο στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται έργα που αντιστοιχούν σε 52 ευρώ ανά κάτοικο στην Δ.Ε. Θουρίας, σε 39 ευρώ ανά κάτοικο στην Δ.Ε. Αρφαρών και 38 ευρώ ανά κάτοικο στη Δ.Ε. Άριος.
- Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η κρατική χρηματοδότηση με 3 εκατομμύρια των δρόμων του Ταϋγέτου για την οποία ως δημοτική παράταξη αγωνιστήκαμε όλο το τελευταίο διάστημα.
- Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, από το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν διαφαίνονται δραστικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στην οδοποιία, κάτι που το θεωρούμε απαράδεκτο, μιας και αρκετοί δρόμοι της πόλης αλλά και στα χωριά είναι γεμάτοι λακκούβες, παρουσιάζοντας αποκαρδιωτική εικόνα.
- Παρά τα έργα που εκτελούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της πόλης παραμένει στα χαρτιά. Ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές (Φραγκοπήγαδο, οδοί Γλαύκου και Μπακογιάννη, οδός Βαγγέλη Δράκου) οι παρεμβάσεις είναι ανύπαρκτες, παρά τα παθήματα του παρελθόντος, που επέφεραν ανθρώπινα θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές περιουσιών. Ενώ σε άλλα (Θουρία, ρέμα Καραμπογιά) οι παρεμβάσεις είναι ατελέσφορες.
- Τέλος στον τομέα της Παιδείας και του Αθλητισμού δεν πρόκειται να υπάρχουν σημαντικές βελτιωτικές παρεμβάσεις ή νέα έργα παρόλο που οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα οξυμένες σε αυτούς τους δύο κρίσιμους τομείς, με τις γνωστές πάντα δικαιολογίες ότι για όλα φταίει η κεντρική εξουσία και όχι ο κακός μας προγραμματισμός και οι λανθασμένες προτεραιότητες.
- Παράλληλα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Η Μαραθόλακκα θα παραμείνει για μια ακόμα χρονιά η μεγάλη περιβαλλοντική πληγή για τον Νέδοντα και τον Ταΰγετο αφού κανένα έργο απορρύπανσης δεν προγραμματίζεται για το 201 Επίσης καμιά ουσιαστική παρέμβαση για την παλιά λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού η οποία θα συνεχίσει να ρυπαίνει την ευρύτερη περιοχή.
Συμπερασματικά το τελευταίο τεχνικό πρόγραμμα που καταθέτει η συγκεκριμένη δημοτική αρχή αποπνέει προχειρότητα καθώς δεν έχει υπάρξει σωστή στόχευση έργων και στόχων. Δεσμευόμαστε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα στο άμεσο μέλλον θα έχει ως στόχο την δίκαιη ανάπτυξη και την άμβλυνση των χωρικών ανισοτήτων. Κάτι τέτοιο θα το εξασφαλίσουμε με την αναλογική κατανομή πόρων σε όλο το Δήμο Καλαμάτας αφού θα προηγηθούν διευρυμένες συλλογικές διαδικασίες με διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες και την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε το Τεχνικό Πρόγραμμα να απαντά στις προκλήσεις, στα «θέλω» και στα μείζονα θέματα που απασχολούν την Καλαμάτα.