5.000 άτομα με άνοια στη Μεσσηνία που ετοιμάζεται να υποδεχθεί Κέντρο Ημέρας και Οικοτροφείο!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ

ΤΟ… ΦΡΑΓΜΑ των 5.000 ξεπερνά στη Μεσσηνία ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από άνοια, με τον προβληματισμό, κάτι περισσότερο έντονο και τους ειδικούς, να προσπαθούν να βοηθήσουν όσο γίνεται τους ασθενείς αυτούς και τις οικογένειές τους. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η σημερινή εσπερίδα, η οποία θα ξεκινήσει με συμβουλές από ψυχολόγους στους φροντιστές και με δημιουργική απασχόληση αυτών των ατόμων, από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο της Καλαμάτας και θα συνεχιστεί μέχρι τις 9 το βράδυ, με ομιλίες διακεκριμένων επιστημών. Την εκδήλωση, διοργανώνει το Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με την Νόσο Alzheimer και την Άνοια ΜΕ.Σ.Ε.Ν.Α., με τους εκπροσώπους του, να καλούν όλους να λάβουν μέρος.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«Θέλουμε να έρθει αρκετός κόσμος, ώστε να μπορέσει το Σωματείο μας να συνεχίσει να υπάρχει», δήλωσε ο νευρολόγος Γιάννης Νινιός, ο οποίος επεσήμανε πως η άνοια, αφορά κυρίως σε διαταραχές του εγκεφάλου που έχουν μια κοινή απώλεια της λειτουργίας του και επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα. «Θέλουμε να δείξουμε πόσο εξαπλωμένη είναι και πόσοι πάσχουν από αυτό, αφού κάθε τρία λεπτά υπάρχει ένα περιστατικό με νόσο Αλτσχάιμερ», είπε ο κ. Νινιός που επεσήμανε πως παγκοσμίως 50 εκατ. άτομα πάσχουν από τη νόσο αυτή και μέχρι το 2050, αναμένεται να τριπλασιαστούν και να φτάσουν τα 150 εκατ.! Η άνοια έχει αρκετές μορφές και οι επιστήμονες στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προσπαθήσουν να δείξουν πως πρέπει να φέρεται και να φροντίζει κανείς, αυτούς τους ανθρώπους. «Η άνοια είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ πολλές χώρες, δε διαθέτουν διαγνωστικά εργαλεία άνοιας, δεν έχουν πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές και φυσικά, έχουν πολύ λίγους εξειδικευμένους γιατρούς και ερευνητές», δήλωσε ο νευρολόγος, επισημαίνοντας πως πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, αφού δεν υπάρχουν σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία 20 χρόνια. Τη δική της εμπειρία, φροντίζοντας τέτοια άτομα για 10 χρόνια, κατέθεσε η Μαρία Αθανασάκη, που έκανε λόγο για μια άσχημη και δύσκολη κατάσταση και προέτρεψε όσους έχουν στο περιβάλλον τους τέτοιους ασθενείς, να σέβονται τα άτομα αυτά και να τους φέρονται όμορφα, αφού τα φάρμακα δεν είναι ακόμη ικανά να τους βοηθήσουν.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΕΦΕΙΟ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η απόφαση που έχει ληφθεί -με το έργο να δρομολογείται μέσα στο χρόνο- για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ημέρας και ενός οικοτροφείου για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο, που θα λειτουργήσει στην Καλαμάτα και όπως είπε ο λογοθεραπευτής Βαγγέλης Σπαράγγης, είναι το μοναδικό που θα λειτουργήσει στην Πελοπόννησο. «Το υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει την ίδρυση και λειτουργία αυτού του Κέντρου και του οικοτροφείο για άτομα με άνοια, τελικού σταδίου, το οποίο έχουν αναλάβει ιδιώτες με πολύχρονη εμπειρία και θα παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν, αφού μέχρι το 2020 χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ύστερα θα μπει στον κρατικό προϋπολογισμό», εξήγησε ο κ. Σπαράγγης.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ