Στραμμένα στην Καλαμάτα τα βλέμματα όλου του κόσμου για την χαρτογράφηση του βυθού που θα… δώσει 7 εκατ. ευρώ!

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ μετρά ο χρόνος για την έναρξη του τελικού του διεθνούς διαγωνισμού «Shell Ocean Discovery XPRIZE» που θα διαρκέσει έως το τέλος Δεκεμβρίου και ξεκινά την Κυριακή, στα βαθιά νερά του μεσσηνιακού κόλπου. Το όνομα και οι ομορφιές της Καλαμάτας, «ταξιδεύει» σε ολόκληρο τον κόσμο με τη συγκεκριμένη διοργάνωση στο πλαίσιο της οποίας, επτά ερευνητικές ομάδες από διάφορες χώρες θα χρησιμοποιήσουν αυτόνομα ρομποτικά συστήματα για να χαρτογραφήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα του βυθού μέσα σε μόλις 24 ώρες! Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με αφορμή το σπουδαίο αυτό γεγονός, θα βρεθεί ενόψει του συνεδρίου «SingularityU Greece Summit», το οποίο και θα εγκαινιάσει στο Μέγαρο Μουσικής στις 19 του μηνός, ο ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού XPRIZE, Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Πίτερ Διαμαντής, ο οποίος θα συνοδεύεται από ομάδα περίπου 25 επιχειρηματιών. Στην πόλη που είναι ξανά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων βρίσκεται η επικεφαλής του Shell Ocean Discovery XPRIZE, Jyotika Virmani, η οποία δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της από τις ομορφιές της πόλης, αναφερόμενη στο διαγωνισμό, ο οποίο αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά, δίνει ως βραβείο 7 εκατ. δολάρια!

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ… ΜΥΘΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ ΝΙΚΗΤΗ

«Θα βρισκόμαστε εδώ για δύο και πλέον μήνες και θα έρθουν επιστημονικές ομάδες από διάφορες χώρες, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιαπωνία. Ο σκοπός αυτού του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας για τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας. Το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από ωκεανό και δεν έχουμε ένα χάρτη αυτού του πλανήτη. Πρόκειται για θέμα παγκόσμιας σημασίας. Θα μας βοηθήσει ώστε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία να γνωρίζουμε τι ακριβώς υπάρχει πάνω στον πλανήτη. Είμαστε ενθουσιασμένοι διότι τελικά βρισκόμαστε στην Καλαμάτα μετά από απόρρητη προεργασία πολλών μηνών, με το «Δημόκριτο», το Singularity University και το Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να προετοιμάσουμε αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Οι άνθρωποι της Καλαμάτας είναι πολύ ζεστοί απέναντί μας και μας καλοδέχτηκαν και είμαστε ευγνώμονες για όλους τους εταίρους μας, όπως είναι το Λιμενικό Σώμα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Όλοι μας βοήθησαν πολύ. Κατά τους επόμενους δύο μήνες, αναμένουμε περίπου 250 ανθρώπους στην Καλαμάτα από όλα τα μέρη του κόσμου. Έχουμε ανακοινώσει το εγχείρημα σε όλο τον κόσμο και έχει δημοσιευθεί στον παγκόσμιο Τύπο», δήλωσε η κα Virmani μιλώντας για τον πολυσύνθετο αυτό διαγωνισμό και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επελέγη η Καλαμάτα.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Τα οχήματα των ομάδων θα πρέπει να κατέβουν σε βάθος 4.000 μέτρων, επομένως χρειαζόμαστε βαθιά νερά κοντά στην ακτή», επεσήμανε, τονίζοντας πως η περιοχή μας, στην οποία σημειώνονται λίγες καταιγίδες, έχει τη δυνατότητα υποστήριξης του εγχειρήματος για τις ομάδες που συμμετέχουν (ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομείο, εξοπλισμός, καταστήματα ειδών θαλάσσης). «Υπάρχουν πολύ λίγες τοποθεσίες στον κόσμο, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια τα οποία είχαμε θέσει, περιλαμβανομένης της εύκολης πρόσβασης. Η Καλαμάτα ήταν ένας πολύ καλός τόπος για τις ανάγκες μας», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως δεν έχουν υπάρξει πολλοί διαγωνισμοί XPRIZE και αυτός, είναι ο πρώτος στην Ευρώπη. Η χαρτογράφηση θα καλύψει την περιοχή με το όνομα που περιγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «Καλυψώ», την περιοχή δηλαδή εκείνη νοτιοδυτικά της Καλαμάτας με τα πολύ μεγάλα βάθη στη Μεσόγειο. Η περιοχή διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι ομάδες έχουν 24 ώρες για να τη χαρτογραφήσουν με διακριτικό όριο πέντε μέτρα ή και λιγότερο. Όσο πιο ακριβής είναι η χαρτογράφηση τόσο περισσότερους βαθμούς συγκεντρώνουν οι μετέχουσες ομάδες.

ΜΕΝΟΥΜΕ… ΣΕ ΤΡΙΩΡΟΦΟ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ 1ο ΟΡΟΦΟ!

Η Δρ. Virmani, για να δώσει μία ιδέα για το πόσο μεγάλη πρόκληση συνιστά αυτός ο διαγωνισμός, είπε ότι εάν δει κανείς το Google Maps, ο πυθμένας του βυθού απεικονίζεται με διακριτικό όριο ενός χιλιομέτρου. Ο διαγωνισμός έχει διακριτικό όριο τα 5 μέτρα. Υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για να χαρτογραφηθεί ο πυθμένας της θάλασσας με διακριτικό όριο 100 μέτρα μέχρι το 2030. Με τη σημερινή τεχνολογία, αυτό θα έπαιρνε 300 έως 600 χρόνια. Τα οφέλη από τη λεπτομερή χαρτογράφηση; Ο ωκεανός είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση. Με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας θα έχουμε εντελώς νέα αντίληψη του τι υπάρχει στο βυθό. Ο ωκεανός καλύπτει τα 2/3 της Γης και είναι σα να μένει κανείς σε τριώροφο και να γνωρίζει τι υπάρχει μόνο στον πρώτο όροφο. Ενδέχεται δε να βρεθούν νέα φάρμακα, νέα υλικά, νέα είδη. Είναι ένας νέος πλανήτης, σύμφωνα με την επικεφαλής του εγχειρήματος, η οποία καταληκτικά ανέφερε πως ο χάρτης που θα δημιουργηθεί, θα δημοσιοποιηθεί και ο «Δημόκριτος» θα τον χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη τηλεσκοπίου νετρίνων. Η κα Virmani, ευχαρίστησε τόσο τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος στάθηκε στη διεθνή προβολή της πόλης, όσο και τον… σύνδεσμο του Δήμου Καλαμάτας με το σπουδαίο αυτό επιστημονικό πείραμα, Δημήτρη Βεργόπουλο.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ