Σοκάρει η εκτίμηση των ειδικών για εκδήλωση μεγάλου σεισμού και τσουνάμι!
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ» ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ…
ΜΕ τον… χειρότερο τρόπο έρχεται η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της «ΦΩΝΗΣ» πέρυσι το Μάρτιο, που αναφερόταν στην πιθανή απειλή της Καλαμάτας από τσουνάμι 3,5 μέτρων, όπως είχε αναφέρει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητή Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Άκης Τσελέντης.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
«Εδώ και έξι χρόνια εγώ και οι συνάδελφοί μου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πήραμε όλα τα μεγάλα ρήγματα του Ιονίου, τα διεγείραμε σε έναν υπολογιστή και δημιουργήσαμε συνθετικά τσουνάμι! Με έκπληξη είδαμε ότι υπήρχαν δύο περιοχές, με τη μια να είναι πάρα πολύ κοντά μας, μέσα στην Καλαμάτα, αλλά και οι δύο, γενικά κοντά, που δείχνανε για συγκεκριμένο ρήγμα, αν ενεργοποιηθεί, το οποίο σύμφωνα με το ιστορικό του, έχει πιθανότητα να δώσει σεισμό, πως υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι, το οποίο μάλιστα θα φτάνει στα 3,5 μέτρα!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής, ο οποίος επεσήμανε πως δεν έχει δημοσιεύσει λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους! «Δεν το δημοσίευσα γιατί θα έκανα τρομακτική ζημιά στον τουρισμό και το κρατώ ως επτασφράγιστο μυστικό, έχω μιλήσει με αντίστοιχες ξενοδοχειακές μονάδες και έχω ενημερώσει τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, ενώ είναι ενήμερος και ο ΟΑΣΠ», δήλωσε ο κ. Τσελέντης που έδωσε με λεπτομέρειες τη διάσταση, μιας πιθανολογούμενης τέτοιας εξέλιξης!
«Παλιά, το τσουνάμι στην Αμοργό είχε φτάσει στο 1,5 μέτρο, σκεφτείτε να έχετε ένα παιδάκι που να παίζει στην άκρη και να έρθει ένα τσουνάμι ύψους μισού μέτρου, το πήρε… Το τσουνάμι δεν είναι ένα απλό κύμα, είναι ένα κύμα όπου είναι ολόκληρη μάζα νερού η οποία συγκεντρώνεται και χτυπάει επάνω! Δυστυχώς στην Ελλάδα οι αποστάσεις των σεισμικών πηγών από τις ακτές, είναι σχετικά μικρές και ο χρόνος προειδοποίησης είναι πολύ μικρός, κάποια δευτερόλεπτα, μέχρι ενάμισι λεπτό! Δηλαδή αν γίνει ένα τσουνάμι στον Κορινθιακό τι να προλάβεις να κάνεις; Τίποτε δεν προλαβαίνεις…», τόνιζε πέρυσι ο καθηγητής, ο οποίος είναι και υπεύθυνος σχετικού Κέντρου που πρόσφατα ιδρύθηκε στην Ελλάδα!
ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ… ΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ!
Μετά τον μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Μεσσηνία, οι επιστήμονες οι οποίοι μεταξύ άλλων στην περιοχή μας που περιλαμβάνει και μέρος του Ιουνίου, έχουν εγκαταστήσει ένα τριπλό σύστημα καταγραφής με μέτρηση έκλυσης ραδονίου, δορυφόρους και σεισμογράφους, το οποίο έχει καιρό τώρα ανοίξει τον δρόμο στις προβλέψεις, χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο, είχαν αρκετά μηνύματα για τη συγκεκριμένη δόνηση εδώ και μήνες! Μιλώντας στο nooz.gr και την Ελλη Κομνηνού, ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος του «Συστήματος Τσουνάμι» της Unesco, Γεράσιμος Παπαδόπουλος αν και ξεκαθαρίζει ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί η μία μέθοδος που θα προβλέπει πάντα όλους τους σεισμούς, υποστηρίζει ότι χάρη στον συγκεκριμένο αλγόριθμο οι επιστήμονες μπορούν να ξεχωρίζουν και να μελετούν τους προσεισμούς σε σχέση με τις κύριες δονήσεις και αναφέρεται και στο θέμα των τσουνάμι που δημιουργούνται μετά από σεισμούς επισημαίνοντας τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν ειδικά στις παράκτιες περιοχές. Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιώντας ότι θα έρθει η στιγμή που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο τσουνάμι, απαντώντας στο ερώτημα για το μίνι… τσουνάμι 20 εκατ. που δημιουργήθηκε μετά το σεισμό της Ζακύνθου!
«Επρόκειτο για καμπανάκι, όπως και το 2017 με το σεισμό της Κω που το τσουνάμι ήταν 1,5 μέτρο. Η φύση προειδοποίησε ότι κάποια στιγμή θα κάνει μεγάλο τσουνάμι, όπως το έκανε και στο παρελθόν, π.χ. στις 9.7.1956 μετά από σεισμό μεγέθους 7,5 μεταξύ Αμοργού και Αστυπάλαιας το τσουνάμι πήρε ύψος περίπου 15 μέτρων. Θα έρθει η στιγμή που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα παρόμοιο μεγάλο τσουνάμι. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι στις παράκτιες ζώνες και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Χρειάζεται ενημέρωση και προετοιμασία. Παράλληλα έχουμε οργανώσει το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι που ιδρύθηκε με νόμο το 2010, έγινε επιχειρησιακό το 2012 και πιστοποιήθηκε διεθνώς στα πλαίσια της UNESCO το 2016. Εμείς στέλνουμε τις προειδοποιήσεις στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έγκαιρα μετά από ισχυρούς υποθαλάσσιους σεισμούς. Πρέπει όμως να γίνει ακόμη πολλή δουλειά ώστε τα προειδοποιητικά μηνύματα να φθάνουν πραγματικά στην παραλία», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως αυτό, αποτελεί καθήκον και ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.