Σε ετοιμότητα δηλώνει για… μεσαίας έντασης πλημμυρικά φαινόμενα ο Δήμος Καλαμάτας!

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ (Σ.Τ.Ο.)

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ μοιάζει να είναι και ο Δήμος Καλαμάτας στο ενδεχόμενο εκδήλωσης πλημμύρας στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, όπως επεσήμαναν οι εμπλεκόμενοι φορείς στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο).

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου 

«Η συνεργασία μας είναι πολύτιμη για να αντιμετωπίσουμε τυχόν τραγικές καταστάσεις», ανέφερε απευθυνόμενος σε όλους, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας πως τα φαινόμενα μεσαίας έντασης, μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστούν. «Μέχρι… μεσαίες καταστάσεις, δεν έχουμε πρόβλημα, όμως τα ακραία προβλήματα δυστυχώς, υπάρχουν όπως σε όλο τον κόσμο, είδατε τι έγινε στην Καλιφόρνια και εύχομαι ο Θεός να μας φυλάει, αφού λόγω και της κλιματικής αλλαγής, τα βλέπουμε συχνά. Ο Δήμος Καλαμάτας, έχει οργανωμένη υπηρεσία και μέσα, που είναι στη διάθεση και άλλων Δήμων για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Υπάρχει συνεργασία και με την Περιφέρεια για τις χιονοπτώσεις και θα παραλάβουμε και αλάτι», ανέφερε ο κ. Νίκας, ο οποίος στάθηκε και στα έργα που είναι σε εξέλιξη, ευχαριστώντας για την προσφορά τους και τους εθελοντές.

ΤΑ ΕΡΓΑ

«Είμαστε σχετικά καλύτερα από προηγούμενες χρονιές, αφού σε εξέλιξη βρίσκεται μια σειρά από εργολαβίες.  Το μεγάλο πρόβλημα του παλιού εθνικού δρόμου από τη Θουρία μέχρι την Καλαμάτα, φαίνεται να λύνεται σιγά – σιγά. Η πρώτη εργολαβία είναι μέχρι το Νοσοκομείο, η δεύτερη μέχρι το Ασπρόχωμα και η τρίτη που είναι στα τελειώματά της, η εργολαβία της Περιφέρειας που γίνεται στη Νέα Είσοδο. Η εργολαβία από την Παναγίτσα μέχρι το Νέδοντα είναι υπό δημοπράτηση, ενώ ξεκινά και μια εργολαβία για τη διαχείριση των ομβρίων στο Νησάκι. Επίσης, μας έχουν έρθει και προσκλήσεις από το «καλό» πρόγραμμα του «Φιλόδημου», που αφορούν και στην Πολιτική Προστασία με αντιπλημμυρικά έργα, με πρώτο, να προτείνεται το έργο της Ευριπίδου, ώστε να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα στη Φαρών», τόνισε ο δήμαρχος, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και υπεύθυνο για την Πολιτική Προστασία Θανάση Βασιλόπουλο, να επισημαίνει πως η συνεργασία των φορέων δοκιμάστηκε και κατά την επέλαση του «Ζορμπά».

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Αίσθηση, προκάλεσαν οι αναφορές για ελλείψεις, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Μάκαρη και η παραδοχή του διευθυντή της ΔΕΥΑΚ. «Το 2016 στη μεγάλη πλημμύρα, είχαμε τεράστια προβλήματα στη Βαγγλελη Δράκου, το Φραγκοπήγαδο, την Μπακογιάννη, το Πήδημα, τη Θουρία και τον Καραμπογιά.

Ακόμη κανένα μεγάλο έργο δεν έχει γίνει, τα ρέματα είναι γεμάτα χόρτα με τη δίοδο ρεμάτων, κλειστή και  τους κατοίκους να ζουν με τον κίνδυνο, αφού κάθε φορά που βρέχει, φοβούνται μην υπάρξει πρόβλημα. Ο δήμαρχος μας  μίλησε για κοσμογονία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά όχι εκεί που είχαμε προβλήματα το 2016», είπε ο κ. Μάκαρης, που έθεσε και το θέμα της περίφραξης του πάρκου των σιδηροδρόμων, με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, να δηλώνει πως τα φρεάτια είναι καθαρισμένα και πως υπάρχουν διαθέσιμα μηχανήματα, αλλά και την υστέρηση στα έργα που ανέφερε ο Μανώλης Μάκαρης, αφού όπως είπε, δεν είναι εύκολες οι λύσεις. «Στο Φραγκοπήγαδο για παράδειγμα, θέλει έναν ακόμη αγωγό που δεν είναι εύκολο έτσι όπως είναι δομημένη η περιοχή», ανέφερε, ενώ αίσθηση προκάλεσαν και οι αναφορές του προέδρου του ΓΟΕΒ Μιχάλη Μανωλέα, ο οποίος στην αντίστοιχη συνεδρίαση στη Μεσσήνη κατηγορήθηκε για ελλείψεις.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΕΒ

«Εμείς εντός του αναδασμού έχουμε συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την άρδευση και την αποστράγγιση των καλλιεργειών, οι οποιές έχουν και χαρακτήρα αντιπλημμύρισης. Κάθε χρόνο γίνεται προϋπολογισμός δαπανών και παίρνουμε χρήματα από τους ιδιοκτήτες του αναδασμού και έτσι κάνουμε τη συντήρηση των έργων», εξήγησε και συνέχισε. «Όσον αφορά στην περιοχή του αναδασμού υπάρχουν τρεις τάξεις βελτιωτικών έργων, με κάποια βασικά τεχνικά έργα, να έχουν απομείνει στις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Καναλέτα και αποστραγγιστικές τάφροι συντηρούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες και από την πλευρά μας, έχουμε κάνει όσα πρέπει. Έχουμε ήδη μαζί με την Περιφέρεια καθαρίσει σε μεγάλο ποσοστό τη Λιγδού, η οποία έχει να κάνει με τα αεροδρόμια, καθώς και το Μουτελάκη και πολλά άλλα», δήλωσε ο κ. Μανωλέας, ο οποίος σημείωσε καταληκτικά πως το στραγγιστικό αντλιοστάσιο στο Μπουρνιά, που έχει δύο μεγάλες αντλίες, δοκιμάστηκε πριν από ενάμιση μήνα και έχοντας και μια γεννήτρια, είναι σε ετοιμότητα, αφού το μόνο που απομένει είναι να καθαριστούν κάποιες τάφροι.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ