Με πορείες και επίκαιρα μηνύματα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Καλαμάτα
ΑΛΗΘΙΝΟΙ, βγήκαν οι φόβοι της Αστυνομίας, για την εκδήλωση σοβαρών επεισοδίων στο πλαίσιο της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με αντιεξουσιαστές, καταληψίες που είχαν παραμείνει στον χώρο του ιδρύματος και πλήθος κουκουλοφόρων ένα στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους και να προκαλούν μια πραγματική… κόλαση.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Παρά την καλή προετοιμασία, δεν έλειψαν σφοδρές συγκρούσεις με την Αστυνομία και βροχή μολότοφ εναντίον των διμοιριών, που υποχρέωσαν τους υπευθύνους της ΕΛ.ΑΣ. να επιστρατεύσουν για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο τις δύο θωρακισμένες «αύρες», το “Αίαντας Ι” και το “Αίαντας ΙΙ”. Τα δύο οχήματα που φέρουν κανόνια νερού προσπάθησαν να αποτρέψουν την ενίσχυση των καταληψιών τους από τις ομάδες των αντιεξουσιαστών που είχαν μείνει εκτός κτιρίου. Ένταση σημειώθηκε και κατά την διάρκεια της μεγάλης πορείας του Πολυτεχνείου, την στιγμή που το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ περνούσε μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία. Διαδηλωτές, προπηλάκισαν μέλη, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους πέταξαν καφέδες και μπουκαλάκια με νερό.
Εκδηλώσεις, με τα μηνύματα του Πολυτεχνείου περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, πραγματοποιήθηκαν και στη Μεσσηνία, με την Καλαμάτα να τιμά με δύο διαφορετικές διαδηλώσεις την επέτειο.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η πρώτη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε από εκπροσώπους φορέων, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, σωματεία φορείς και κόμματα, στην κεντρική πλατεία, με κεντρική ομιλία από το μέλος της Α΄ ΕΛΜΕ, Βαγγελιώ Παναγάκη. Στις δηλώσεις του, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Γιώργος Κανέλης, αναφέρθηκε στα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης. “Σήμερα, 45 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, καθώς ο λαός βυθίζεται όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση και στην απόγνωση, αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, το βασικό σύνθημα της νεολαίας και του λαού για: “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” αποκτά επίκαιρη σημασία και περιεχόμενο. Σήμερα που χιλιάδες οικογένειες στερούνται το ψωμί, την κατοικία και άλλα στοιχειώδη αγαθά. Που η ανεργία χτυπάει την πόρτα κάθε σπιτιού και χιλιάδες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Που η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση ισοπεδώνονται από την εφαρμογή των μνημονίων. Σήμερα που το δικαίωμα στην εργασία κουρελιάζεται, ιδίως για τους νέους εργαζόμενους. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η εθελοντική και απλήρωτη «εργασία», η «μαθητεία» και η μετανάστευση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της νεολαίας, το μέλλον αυτού του τόπου, που τα εργασιακά δικαιώματα καταπατιούνται”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κανέλλης, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς, ο οποίος στάθηκε στα επίκαιρα αιτήματα των τότε αγωνιστών. “Αξιοπρεπής εργασία, ποιοτική και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματική δημοκρατία, είναι δυστυχώς ζητούμενα και σήμερα και όχι κεκτημένα”, δήλωσε ο κ. Φαββατάς, με αντίστοιχες τις δηλώσεις και του πρώην βουλευτή και στελέχους της Λαϊκής Ενότητας, Θανάσης Πετράκου. “Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα μπορούν και αποτελούν το νήμα της συνέχισης της πάλης. Μας εμπνέουν για διεκδίκηση σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας, καλύτερης δημόσιας Παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης για μια κοινωνία ελευθερίας, δημοκρατίας και ισχυρών κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου με νέους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ανατροπή, για μία εναλλακτική στις μνημονιακές προοπτικές πορεία της χώρας και για ένα πολιτικό μέτωπο των Αριστερών, αντιμνημονιακών και πατριωτικών δυνάμεων, που θα προωθήσει αυτούς τους στόχους”, ανάφερε ο κ. Πετράκος, ενώ στην εκδήλωση, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μέλη συλλογικοτήτων.
Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παλτεία 23ης Μαρτίου, από την Επιτροπή Αγώνα ΣΤΕΓ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Πελοποννήσου και Σωματεία, με τη συμμετοχή και του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. “Τίποτα δεν γίνεται όσο μένουμε θεατές. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου “Έξω το ΝΑΤΟ – Έξω οι ΗΠΑ” είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σήμερα που η κυβέρνηση βαφτίζει τον Τραμπ “διαβολικά καλό” και έχει πάρει τον τίτλο του “προτιμόμενου εταίρου” των ΗΠΑ στα δολοφονικά τους σχέδια. Οι σημερινοί αγώνες για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα είναι ταυτόχρονα και αγώνες για να ζήσουμε στη χώρα μας με βάση τις δυνατότητες της σύγχρονης εποχής, για να ζήσουμε ειρηνικά όλοι οι λαοί”, ανέφερε ο σπουδαστής Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος, τονίζοντας το επίκαιρο του χαρακτήρα των μηνυμάτων. “Η αιτία παραμένει. Μπορεί η χούντα να έπεσε αλλά η εξουσία έμεινε στα χέρια των εκμεταλλευτών. Όπου μόνο μέσα από τη συλλογική πάλη θα αλλάξουμε το σάπιο σύστημα, γιατί ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία και πρέπει να τη γράψουμε μαζί”, ανέφερε ο κ. Οικονομόπουλος.