Δύο παραπληγικοί πιλότοι με μονοκινητήρια αεροπλάνα κάνουν το γύρο του κόσμου σε 10 μήνες!
ΣΤΑΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΔΙΑΠΛΑΣΗ»
ΤΗ ΦΗΜΗ του Φιλέα Φογκ, ο οποίος στην με την ανεπανάληπτη φαντασία του Ιούλιου Βερν έκανε το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες, έχουν… βαλθεί να υπερβούν με το δικό τους, πραγματικά ξεχωριστό τρόπο, δύο παραπληγικοί πιλότοι, μέλη της ελβετικής «Handflight around the world», που υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Handflight»!
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Ο Guillaume Feral από τη Γαλλία και ο Mike Lomberg από τη Νότια Αφρική, οι οποίοι χειρίζονται δύο ειδικά τροποποιημένα μονοκινητήρια αεροπλάνα, θα μπορούσαν με τον καλύτερο τρόπο να… διαψεύσουν την εύστοχη παρατήρηση του Σοπενχάουερ, ο οποίος εκτιμούσε πως κάθε άνθρωπος, θεωρεί τα όρια του δικού του οπτικού πεδίου, σαν τα όρια του κόσμου! Για τους δύο άντρες λοιπόν, αν και καθηλωμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο, δεν υπάρχουν όρια και προφανώς, σε… κανέναν δρόμο, δεν υπάρχουν ρεαλιστικά εμπόδια, αφού η δύναμη της ψυχής, μοιάζει να είναι ατελεύτητη… Έτσι, σε 10 μήνες, θα κάνουν στην κυριολεξία το γύρο του κόσμο, διανύοντας 80.000 χιλιόμετρα, πετώντας συνολικά για 400 ώρες πάνω από 40 χώρες, έξι Ηπείρων και διασχίζοντας σε μια πτήση 18 συνεχόμενων ωρών, τον Ειρηνικό Ωκεανό! Οι άνθρωποι αυτοί, σε μια προσπάθεια να δείξουν σε όσους έχουν κινητικά προβλήματα –και όχι μόνο- πως ακατόρθωτο, είναι μόνο ότι δεν πιστεύεις και αυτό, για το οποίο δεν προσπαθείς, πραγματοποίησαν στην Ελλάδα την δεύτερη επίσκεψή τους, με τον σταθμό αυτό, να περιλαμβάνει και την Καλαμάτα, χάρη στο… θαυματουργό Κέντρο Θεραπείας και Αποκατάστασης «ΔΙΑΠΛΑΣΗ». Το ταξίδι τους, ξεκίνησε από την Ελβετία, όπου και εδρεύει η ομάδα τους, που ιδρύθηκε το 2007 και έχει το μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών με πιλότους με ειδικές ανάγκες. Η οργάνωση αυτή, που υποστηρίζεται από τους Lions International, σκοπεύει να δωρίσει όποιους πόρους συγκεντρώσει στη διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Handicap International» και ευελπιστεί να προσφέρει όραμα και νέες συγκινήσεις σε άτομα με αναπηρία, να αλλάξει την οπτική της κοινωνίας απέναντι στα άτομα αυτά και να βοηθήσει στην κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Τους φιλοξενήσαμε τρεις μέρες στη Θήβα και εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν και ένα Κέντρο Αποκατάστασης. Συνεννοηθήκαμε με τους υπεύθυνους από τη «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», οι οποίοι μας δέχθηκαν με μεγάλη χαρά κι έτσι είμαστε σήμερα εδώ και είναι και οι δύο, πραγματικά ενθουσιασμένοι», δήλωσε ο Έλληνας πιλότος της Αερολέσχης Θήβας που τους συνοδεύει, Αποστόλης Μαυροθαλασσίτης, με τον διοικητικό διευθυντή του Κέντρου Αποκατάστασης, Νεκτάριο Γιαννόπουλο να τους καλωσορίζει και να τους εύχεται κάθε επιτυχία, ευχαριστώντας τους για το παράδειγμα. «Εκφράζουμε το θαυμασμό μας για το κουράγιο και τη δύναμή τους και θέλουμε να ξέρουν πως απέκτησαν καινούριους φίλους στην Καλαμάτα και είναι πάντα ευπρόσδεκτοι εδώ, να έρθουν όποτε θέλουν! Οι ευχές μας και οι σκέψεις μας, θα τους συνοδεύουν στο ταξίδι τους», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος, με την επιστημονική διευθύντρια Αλεξάνδρα Καραβασίλη, να στέκεται στο ηχηρό μήνυμα του εγχειρήματος. «Είναι ευλογία για ‘μας και τους ασθενείς μας να γνωρίζουν από κοντά αυτούς τους ήρωες. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα συμμετοχής, ευαισθητοποίησης, λειτουργικότητας και επανένταξης για τα άτομα με αναπηρία και περιμένουμε να τους φιλοξενήσουμε στην Καλαμάτα μετά το πέρας του εγχειρήματός τους», ανέφερε η κα Καραβασίλη, ενώ τους δύο πιλότους και τον Έλληνα που του συνοδεύει, καλωσόρισε και αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Παναγιώτα Ντίντα, η οποία επίσης, ευχαρίστησε τη «ΔΙΠΑΛΑΣΗ» για τη μεγάλη προσφορά της, σε πάρα πολλούς τομείς. «Είναι μια πρωτοβουλία εξαιρετική, που δείχνει πως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία στις σύγχρονες κοινωνίες. Μια πρωτοβουλία που μας δείχνει πως τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να ενθαρρύνονται, να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά και να μη διστάζουν να κάνουν πραγματικότητα, ακόμη και τα πιο παράτολμα όνειρά τους. Η Καλαμάτα, είναι μια πόλη φιλική για τα άτομα με αναπηρία, καθώς έχουν γίνει πολλά βήματα και σε ότι αφορά στο Δήμο, αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις της πόλης, οι οποίες την τιμούν με τη λειτουργία τους, όπως συμβαίνει με τη «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», που διαφημίζει την Καλαμάτα σε όλο τον κόσμο και είναι αλήθεια πως λειτούργησε ως έναυσμα, προκειμένου σε αυτήν την πολύ σημαντική διεθνή πρωτοβουλία, να είναι σταθμός και η Καλαμάτα», δήλωσε η αντιδήμαρχος, ευχαριστώντας τους πιλότους για την επιλογή της πόλης και μεταφέροντας το θαυμασμό όλων, για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία τους.
ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Οι δυο πιλότοι, ενθουσιάστηκαν από τις ομορφιές της χώρας μας και ειδικότερα της Καλαμάτας, αλλά και από την άρτια λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης «ΔΙΑΠΛΑΣΗ». «Μακάρι να είχαμε και στη χώρα μου όταν συνέβη το ατύχημά μου, ένα Κέντρο σαν τη ΔΙΑΠΛΑΣΗ», ανέφερε εντυπωσιασμένος από το Κέντρο, τις παροχές του και τα στελέχη του, ο πρώτος πιλότος, που δήλωσε μαγεμένος από το συνδυασμό του βουνού με τη θάλασσα, το υπέροχο κλίμα και φυσικά, το αεροδρόμιο, ευχαριστώντας όλους όσοι τους υποδέθηκαν με θέρμη. Πρώτους, ευχαρίστησε όσους αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα και ευχήθηκε να πάρουν δύναμη, καθώς και τους Lions που τους στηρίζουν. Μετά την Ελλάδα, οι δύο πιλότοι θα προσγειωθούν στην Αίγυπτο και όπως είπε ο δεύτερος από αυτούς, πάνω απ’ όλα, θέλουν μέσα από αυτές τις 400 ώρες πτήσης, τη διάσχιση του Ειρηνικού και όσα τους περιμένουν για τους υπόλοιπους 10 μήνες. «Θέλουμε να δείξουμε ότι άτομα με προβλήματα, μπορούν να καταφέρουν πράγματα που φαίνονται πολύ δύσκολα», τόνισε με έμφαση και αναφέρθηκε σε μερικούς από τους επόμενους σταθμούς τους, στον προορισμό με την ανατολική φορά, καθώς από την Κρήτη, θα συνεχίσουν στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, αλλά και την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και πάρα πολλές ακόμη χώρες, μεταφέροντας το πιο ζωντανό μήνυμα σε όλους, ακόμη και εκείνους που είναι αρτιμελείς.