H γυλωμένη μανούρα είναι ένα τυρί για το οποίο οι Σιφνιοί είναι πολύ περήφανοι. Είναι το πρώτο πράγμα που θα προσφέρουν για κέρασμα στον επισκέπτη του νησιού, με ένα τσίπουρο. Είναι το τυρί της παρέας. Ένα κρασοτύρι, από αιγοπρόβειο γάλα, σκληρό, με πολύ λίγη υγρασία, με αψιά και πικάντικη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και χαρακτηριστική σκούρα καφεκόκκινη εδώδιμη επιδερμίδα.

Καταναλώνεται κυρίως ως ορεκτικό ή επιδόρπιο, μαζί με αποξηραμένα φρούτα και ιδανικά συνοδεύεται από αποστάγματα ή από παλαιωμένα, επιδόρπια κρασιά, όπως το βινσάντο ή το port. Οι γυναίκες του νησιού συνήθως το τρίβουν πάνω σε μια μακαρονάδα απλή, με λίγο σοταρισμένο βούτυρο ή λάδι. Είναι τόσο ισχυρή η προσωπικότητά του, που δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.

Ο διαφορετικός χαρακτήρας αυτού του τυριού οφείλεται στη γύλη (οινολάσπη, κατακάθια κρασιού) με την οποία το καλύπτουν στο τελικό στάδιο ωρίμανσης, πριν το φυλάξουν σε κιούπια, για να το διατηρήσουν. Εκεί τα αρώματα της οινολάσπης θα διεισδύσουν στη μάζα του. Η χρήση οινολάσπης είναι μια πολύ παλιά μέθοδος συντήρησης που προέκυψε από ανάγκη, η γύλη όμως προσδίδει στο τυρί ιδιαίτερη γευστική ένταση και αρώματα, καθιστώντας το μοναδικό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Ethnos.gr