Χαριστική βολή στην ελαιοπαραγωγή! Η επέλαση του κυκλώνα αποτελείωσε τη ζημιά από το δάκο στη Μεσσηνία…

  • ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ- ΒΥΘΙΣΤΗΚΑΝ ΣΚΑΦΗ

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΖΗΤΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ, εξακολουθεί να μετρά μέχρι και σήμερα η Μεσσηνία και ειδικά οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από τη σφοδρότητα του Μεσογειακού Κυκλώνα, ο οποίος χτύπησε με μανία και ανέμους μέχρι και 10 μποφόρ το νομό, το μεσημέρι του Σαββάτου. Φερτά υλικά σε παραλιακούς δρόμους, από κατασκευές και εξοπλισμό κυρίως, τον οποίο δεν μάζεψαν οι επαγγελματίες, παρά τις εκκλήσεις των Αρχών, σπασμένα σκάφη, κομμένα δέντρα, αποκομμένα για λίγες ώρες πολλά χωριά, αλλά και νομοί ολόκληροι, αφού η εθνική οδός στο ύψος της Κορίνθου παρέμεινε κλειστή, διακοπές ρεύματος και νερού και φυσικά, πολλές ζημιές σε καλλιέργειες και ειδικά στις ελιές, τις οποίες ο αέρας, ήρθε να… αποτελειώσει, ρίχνοντας τον ήδη πληγωμένο από τον δάκο, ελαιόκαρπο, στο έδαφος!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Η Μεσσηνία, η οποία βρέθηκε για λίγες ώρες στο “μάτι” του Μεσογειακού Κυκλώνα, θα χάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ, από το διπλό αυτό, πλήγμα στον ελαιόκαρπο, με τον προβληματισμό, κάτι περισσότερο από έντονο. Οι παραγωγοί ζητούν άμεσα, να σπεύσουν στο νομό, συνεργεία του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές, οι οποίες μοιάζουν πραγματικά, τεράστιες, για να μπορέσουν  να πάρουν το συντομότερο δυνατό τις αποζημιώσεις, που τους πρέπει, οι οποίες προφανώς και δεν θα… ισορροπήσουν την κατάσταση! “Δυστυχώς, τα πράγματα, είναι πολύ άσχημα. Όλη μέρα χθες και προχθές, δεχόμασταν κλήσεις από αγρότες, οι οποίοι μας ενημέρωναν για τις ζημιές, που σε κάποια σημεία είναι πολύ μεγάλες και ιδιαίτερα στις μαυρολιές, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες”, δήλωσε μιλώντας στη “Φ”, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, επισημαίνοντας πως μεγάλες ζημιές υπάρχουν σε Τριφυλία, Πυλία και Μεσσήνη. “Το πρώτο μέλημά μας, να επικοινωνήσουμε με τον ΕΛΓΑ, κλιμάκια του οποίου θέλω να πιστεύω πως θα είναι από σήμερα κιόλας εδώ, να καταγράψουν τις ζημιές, αφού μετά το δάκο, αυτή, φαίνεται πως ήταν η χαριστική βολή για το προϊόν”, δήλωσε ο κ. Λαζόγιαννης, που ζήτησε για μια ακόμη φορά, να σπεύσουν οι γεωπόνοι στη Μεσσηνία.

ΣΤΗΝ ΠΥΛΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ «ΖΟΡΜΠΑ»…

Κι ενώ  το βλέμμα όλων, είναι στραμμένο στην κατάσταση που επικρατεί  στον αγροτικό τομέα, προβλήματα και μάλιστα πολλά, σημειώθηκαν σε υποδομές, αγροτικούς και όχι μόνο, δρόμους, λιμάνια και όλη σχεδόν την παράκτια ζώνη του νομού. Πρώτη, επλήγη η Πυλία, με τη Μεθώνη, την Φοινικούντα και την Κορώνη κυρίως, να… σφυροκοπούνται, “χορεύοντας” στον άγριο ρυθμό του “Ζορμπά”! ” Πράγματι, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, πολλές περιοχές του Δήμου μας, βρέθηκαν στο “μάτι” του κυκλώνα, με αποτέλεσμα, βάρκες να βγαίνουν στη στεριά, υποδομές να υφίστανται ζημιές, όπως και το παλιό λιμάνι της Πύλου, δέντρα να ξεριζώνονται και κάποιες περιοχές, να μένουν για ώρα, χωρίς ηλεκτροδότηση”, δήλωσε ο κ. Καφαντάρης, ο οποίος σημείωσε πως στην κατεύθυνση του περιορισμού των προβλημάτων, συνέβαλαν και οι επαγγελματίες, οι οποίοι σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στην Καλαμάτα, είχαν ακούσει τους εκπροσώπους των φορέων και είχαν μαζέψει έγκαιρα τον εξοπλισμό τους, από τα παραλιακά καταστήματα. Στο Δήμο  Πύλου – Νέστορος, σοβαρά ήταν τα προβλήματα που υπέστησαν πολλά σκάφη, στη Φοινικούντα, την Κορώνη, τη Μεθώνη, τη Γιάλοβα και την Πύλο, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος, δυστυχώς, ζημιές και μάλιστα πολλές, καταγράφονται και εκεί, στην ελαιοκαλλιέργεια.

ΑΚΟΜΗ ΜΕΤΡΑ ΠΛΗΓΕΣ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ… ΥΠΕΡΑΝΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ  ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ!

Φεύγοντας… από την Πυλία, ο Μεσογειακός Κυκλώνας, επισκέφθηκε με μανία την Καλαμάτα, φέρνοντας κυριολεκτικά, τα πάνω… κάτω στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και ειδικά, στην παραλιακή ζώνη. Τα “επιτεύγματά” του βέβαια, δεν ήταν αμιγώς, αποτέλεσμα του μένους του, αφού καθοριστικό ρόλο στις ζημιές που σημειώθηκαν, έπαιξε και η αδιαφορία πολλών επαγγελματιών, οι οποίοι δεν άκουσαν τους εκπροσώπους του Δήμου και τα Μέσα, που ζήτησαν να μαζέψουν έγκαιρα τον εξοπλισμό τους. Έτσι, ομπρέλες, καρέκλες, ξαπλώστρες και κάθε λογής καλοκαιρινό… προϊόν, έκανε “φτερά”, φτάνοντας στο δρόμο, ευτυχώς, χωρίς να καρφωθεί σε κανα κεφάλι, αλλά διακόπτοντας για ώρα, την κυκλοφορία στην παραλιακή οδό, που παρέμεινε κλειστή. Μάλιστα, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες (σίγουρα Έλληνες) έτρεξαν την ώρα που το φαινόμενο ήταν σε εξέλιξη, να μαζέψουν ότι μπορούσαν, με αποτέλεσμα τέσσερις από αυτούς, να κινδυνεύσουν, αφού οριακά, πρόλαβαν να ανέβουν στη Ναυαρίνου, βλέποντας ένα τεράστιο κύμα να πλησιάζει, το οποίο τελικά, ευτυχώς, μόνο τους σκέπασε… Το γεγονός, καυτηρίασε διακριτικά, τόσο ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος έσπευσε στην περιοχή, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος και χθες, αλλά και σήμερα, παραμένει στην πόλη με μηχανήματα και εργάτες, συνεχίζοντας το έργο της αποκατάστασης. Οι επαγγελματίες, έπρεπε να προστατέψουν τις περιουσίες τους, είδαμε ακόμη και καρέκλες και ομπρέλες στους δρόμους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι και ατύχημα”, ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος έχοντας κάνει την πρώτη καταγραφή των ζημιών και των προβλημάτων, μίλησε για κλειστούς δρόμους, τόσο στη Ναυαρίνου, αλλά και προς Ακρογιάλι και Ταΰγετο, αφού η παλιά εθνική Καλαμάτα – Σπάρτη, παρέμεινε κλειστή. Άλλωστε, μόνο στην Αλαγονία, έπεσαν 112 χιλιοστά βροχής, με τον κυκλώνα, αν και δεν είχε σχέση με εκείνους που συναντά κανείς στην Αμερική, να δημιουργεί πολλά προβλήματα. Στην πόλη της Καλαμάτας επίσης, έπεσαν πολλά δέντρα, ενώ σπίτια, πλημμύρισαν στον Κορδία, με τα συνεργία του Δήμου μέχρι και χθες, μια ημέρα μετά, να είναι στους δρόμους για την αποκατάσταση. “Από την πρώτη στιγμή, προσπαθούμε να επαναφέρουμε την πόλη και όλο το Δήμο, σε κανονικούς ρυθμούς. Χθες, στην Αριστομένους και στην παραλία, είχαμε 5 φορτηγά, 4 μηχανήματα και 14 εργάτες, ενώ μισθώσαμε και ένα γερανοφόρο όχημα για να ενισχύσουμε το έργο της ΔΕΗ, αφού είχαμε πολλές διακοπές ρεύματος”, δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη “Φ” είπε πως τα συνεργία, ακόμη κόβουν δέντρα και πως θα γίνουν έλεγχοι στους αγροτικούς δρόμους και σε όλα τα κτίρια, όπως στα σχολεία.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Η αλήθεια είναι πως ο Δήμος, ήταν από την πρώτη στιγμή και παραμένει, πανταχού παρών, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την αντιμετώπιση, όσο και από τη συνολική κατάσταση, πάντα σε σχέση με την ένταση των φαινομένων. Η Πυροσβεστική, δέχθηκε 75 κλήσεις και επενέβη σε 50 συμβάντα τα περισσότερα εκ των οποίων, ήταν για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις κλαδιών, πινακίδες, σιδηροκατασκευές, αλλά και μία άντληση και μια πυρκαγιά σε μια κολώνα, όπως δήλωσε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Δημήτρης Γεωργανάς, ο οποίος ευχαρίστησε τους εθελοντές του Σώματος, αλλά και την ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4×4, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και τον ειδικευμένο στις τηλεπικοινωνίες, εθελοντή Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Παντζή, για την πραγματικά πολύτιμη και αυτήν τη φορά, βοήθειά τους.

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΝΗ 

Συνεχίζοντας την μανιώδη… διαδρομή του, ο “Ζορμπάς” επηρέασε ιδιαίτερα, την περιοχή της Δυτικής Μάνης, η οποία επλήγη σε ακτές, αλλά και χτήματα. “Ήταν μια πραγματικά, δύσκολη μέρα, αφού τα φαινόμενα, ήταν πολύ έντονα”, δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μαραμπέας, επισημαίνοντας πως οι ζημιές στις υποδομές κυρίως, είναι μεγάλες. “Αρχικά, στις Κιτριές είχαμε μεγάλη καταστροφή στο λιμάνι, αφού βυθίστηκαν βάρκες, αλλά και στο δρόμο, όπως και στο Ακρογιάλι, όπου για μια ακόμη φορά είδαμε πέτρες παντού και το δρόμο να κλείνει”, δήλωσε ο δήμαρχος, ο οποίος στάθηκε και στη σοβαρή ζημιά στο δίκτυο ύδρευσης, αφού σημειώθηκε κατολίσθηση μέσα στο φαράγγι του Δυρού, απ’ όπου περνά το νερό, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ύδρευση, η Καρδαμύλη και το Προάστιο. Αποκλεισμένα, έμειναν και κάποια παραλιακά χωριά, αφού πέτρες και ξύλα είχαν ανέβει στους δρόμους, ενώ ζημιές υπέστη και το ορεινό δίκτυο και φυσικά, οι ελιές, με το προϊόν, δυστυχώς, να είναι μονοκαλλιέργεια στην περιοχή.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ 

Αντίστοιχα σοβαρά, κυρίως στις καλλιέργειες, είναι τα προβλήματα σε πολλές περιοχές του Δήμου Μεσσήνης, όπου μεταξύ άλλων, 30 χωριά, έμειναν χωρίς ρεύμα. “Μαζεύουμε ακόμη τις πληγές μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά που μας χτυπάει ο καιρός τέτοια εποχή, γεγονός που μας πλήττει κυρίως στις καλλιέργειες”, δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης και συνέχισε. “Έτσι και αυτή τη φορά, έχουμε πρόβλημα στην αγροτική οδοποιία και τις καλλιέργειες. Μηχανήματα δούλευαν διαρκώς και εθελοντές για τον καθαρισμό του αγροτικού δικτύου, ενώ θα κάνουμε ότι μπορούμε για την άμεση αποκατάσταση και φυσικά, τη διεκδίκηση αποζημιώσεων”, ανέφερε ο κ. Τσώνης.

ΖΗΜΙΕΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Προβλήματα, καταγράφηκαν και στην Τριφυλία και ειδικά στο αλιευτικό καταφύγιο του Μαράθου, αλλά και το λιμάνι της Κυπαρισσίας, όπου παρά τα έργα που γίνονται στην περιοχή, σχεδόν κάθε χρόνο, βουλιάζουν σκάφη! Ζημιές, υπέστη και εκεί και ειδικά στους Γαργαλιάνους (αλλά όχι μόνο…), η καλλιέργεια της ελιάς, με την πτώση του ελαιοκάρπου μεγάλη και τον προβληματισμό, κάτι περισσότερο από έντονο.

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ 

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, είναι πως το “ήπιο” πέρασμα του “Ζορμπά”, με βάση τουλάχιστον τις αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών, βρήκε το νομό σε ετοιμότητα, αφού οι αυτοδιοικητικοί και όχι μόνο φορείς του τόπου, είχαν καλά προετοιμαστεί, ενημερώνοντας τον κόσμο, βγάζοντας έξω μηχανήματα και προνοώντας. Δυστυχώς, η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια -και η Μεσσηνία, ακόμη περισσότερο- βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με έντονα καιρικά φαινόμενα και γι’ αυτό, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά! Το πρώτο βήμα στο… ρυθμό του “Ζορμπά”, φαίνεται πως το… χορέψαμε ήδη, αφού αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τη στάση ορισμένων ιδιωτών, επαγγελματιών αλλά και… παράξενων που έσπευδαν για μια selfie αγνοώντας τον κίνδυνο, φορείς και η πλειοψηφία των πολιτών, συμμορφώθηκε με το αυτονόητο! Οι άσκοπες μετακινήσεις περιορίστηκαν, οι βόλτες το ίδιο, θύματα ευτυχώς, πάνω απ’ όλα δε θρηνήσαμε και οι φορείς μαζί με τους εθελοντές, ήταν παντού! Αυτό που απομένει, είναι να δούμε και την ετοιμότητα της ίδιας της πολιτείας, από την οποία, οι πληγέντες και ειδικά οι αγρότες, περιμένουν από σήμερα κιόλας, κλιμάκια για ελέγχους και καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να πάρουν αυτά που δικαιούνται… Ας περιμένουμε λοιπόν, να δούμε!

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ