Τον Πέτρο Θέμελη βράβευσε ο Ιερώνυμος στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα!
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ – ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΑ «ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΟ» ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ…
ΜΗΝΥΜΑ σε κάθε κατεύθυνση έστειλε χθες από τη Μεσσηνία, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος επεσήμανε πως «η Εκκλησία έχει θεσμούς και τα πρόσωπα δεν πρέπει να προηγούνται από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι θεσμοί», σχολιάζοντας τις… εσωτερικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος σήμερα θα προστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην Πύλο, χθες το μεσημέρι, τίμησε στη Μεσσήνη, σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο, τον καθηγητή και υπεύθυνο των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, Πέτρο Θέμελη. «Τιμήσαμε τον ίδιο τον κ. Θέμελη και στο πρόσωπό του, τον κάθε συνεπή επιστήμονα στην Ελλάδα που εργάζεται άοκνα, με θυσία, με αφοσίωση, με ασκητικότητα όπως εργάστηκε και εργάζεται ο Πέτρος Θέμελης», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος χαρακτήρισε υγιές πρότυπο για την κοινωνία, τον καθηγητή.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Η χθεσινή εκδήλωση είχε τα πάντα… Αναφορές σε ένα κράτος ιδανικό, οριοθέτηση στόχων και οραμάτων και φυσικά, ηχηρές παρουσίες και αρκετό παρασκήνιο… Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Καλαματιανός υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος με την ευγένεια και τον τρόπο του, ευχαρίστησε εγκάρδια τον ιεράρχη για την παρουσία του στη Μεσσηνία, «κρύβοντας» καλά, τις όποιες διαφορές της κυβέρνησης με την Εκκλησία, την οποία, άλλωστε, έχει αποδείξει πως σέβεται! Στο περιθώριο της εκδήλωσης, τα πολιτικά πηγαδάκια ενόψει της κρίσιμης μάχης της Αυτοδιοίκησης, ήταν πολλά! Ξεχωριστή ήταν η χειραψία Νίκα – Τατούλη, καθώς οι δύο διεκδικητές της Περιφέρειας Πελοποννήσου συναντήθηκαν για μια ακόμη φορά, ενώ στραμμένο στις εκλογές ήταν το βλέμμα εκπροσώπων και του οικείου Δήμου. Ο Αλέξης Χαρίτσης με τον πολιτικό πολιτισμό που τον διακρίνει, ήταν απόλυτα φυσιολογικός στη συμπεριφορά του απέναντι στον Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος πριν αποφασίσει να… μετακομίσει στην Περιφέρεια, μιλούσε (και εξακολουθεί στην προκειμένη περίπτωση) με τα καλύτερα για τον υπουργό, αλλά και για κάποια στελέχη της κυβέρνησης, στην οποία έστρεψε την πλάτη του, στο φόντο του «γαλάζιου» χρίσματος. Παρών φυσικά, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο επίσκοπος Θεσπιών Συμεών και εκπρόσωποι του κλήρου, οι βουλευτές Κοζομπόλη και Κωνσταντινέας, οι αντιπεριφερειάρχες Νικολάκου και Αλειφέρη και πολλοί εκπρόσωποι φορών, αλλά και μαθητές. Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ο καλλιτεχνικός σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, Νίκος Ξανθούλης με τον πλέον λυρικό τρόπο απήγγειλε ένα ποίημα που είναι άμεσα συνδεμένο με την Αρχαία Μεσσήνη, ενώ την βιογραφία του τιμωμένου παρουσίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς.
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ
Όπως ανέφερε ο κ. Ζαχαριάς, ο κ. Θέμελης ξεκίνησε την επιστημονική του σταδιοδρομία ως αρχαιολόγος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στην οποία εισήλθε το 1963, μετά από γραπτό διαγωνισμό. Ολυμπία, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ερέτρια, Δελφοί, είναι μερικές μόνο από τις στάσεις στην καριέρα του Πέτρου Θέμελη, ο οποίος θεωρεί την ανασκαφή μη αναστρέψιμη. «Δεν είναι ένα παιχνίδι για να φέρεις στο φως το χθες. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται διεπιστημονική συνεργασία για να πετύχει, καθώς το χώμα που βγάζεις έχει τις πληροφορίες. Η ανασκαφή είναι μια «καταστροφή». Άμα βγάλεις το εύρημα και δεν προσέξεις όλα εκείνα τα στοιχεία που το συνοδεύουν, τα έχασες. Ενδεικτική είναι και η απάντησή του σε ερώτημα δημοσιογράφου για το ποιοι είναι οι ήρωες του σήμερα; «Όσοι θα δημιουργήσουν πάρκα, παιδικές χαρές, ελεύθερες παραλίες, θα γκρεμίσουν αυθαίρετα, θα μας απαλλάξουν από παράνομες χωματερές και ανεξέλεγκτα νταμάρια, πεταμένα στα δάση πυρομαχικά, μπαζωμένα ρέματα, τοξικά απόβλητα, που θα κατανοήσουν επιτέλους ότι ο πολιτισμός, όπως η υγεία, η παιδεία, η άμυνα, είναι εθνικό θέμα», είχε πει ο καθηγητής, ο οποίος δέχθηκε την αγκαλιά του Πέτρου Τατούλη όταν ο περιφερειάρχης μπήκε στο χώρο, ανεξάρτητα από τη σκληρή κριτική που του έχει ασκήσει τελευταία. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, όταν διαβάστηκε η απάντησή του, με την οποία χαρακτήριζε σύγχρονο ήρωα εκείνον που θα μας απαλλάξει από τις παράνομες χωματερές, ο καθηγητής γέλασε με νόημα, αφού η Πελοπόννησος έχει τη θλιβερή… πρωτιά!
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ
Όταν ανέβηκε στο βήμα, δάκρυσε, με τη συγκίνηση να περισσεύει και να υπερκαλύπτει τον κόπο και τις αγωνίες του, όλα αυτά τα χρόνια. «Ευχαριστώ όλους για την συγκινητική ημέρα που μου οργανώσατε
Ιδιαίτερη η τιμή που μου γίνεται εκ μέρους της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου. Δε φανταζόμουν ποτέ, αυτές τις στιγμές αγνώριστης στο έργο μου, στην Αρχαία Μεσσήνη και την εκπαίδευση νέων ανθρώπων. Το παρελθόν δεν πεθαίνει ποτέ. Συνεχίζει να επιδρά μέσω των γενεών και να αποτελεί ανθρωπιστική δύναμη», ανέφερε ο καθηγητής που στάθηκε και στα της Αυτοδιοίκησης, που μετέχει στη διαδικασία της ανάδειξης και της προστασίας, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως καταλύτης, στην παρεξηγημένη, όπως τη χαρακτήρισε, σχέση μεταξύ κράτους και πολίτη. «Η πράξη και η συμπεριφορά σου, δείχνει προς τα έξω ποιος είσαι και σε τι είδους κοινωνία θα ήθελες να ζήσεις. Αυτό που πρέπει να πρυτανεύσει για να βγούμε από το τέλμα είναι η στρατηγική που βασίζεται στην αξία της παιδείας, της θυσίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς διαχρονικά. Ο πολιτισμός πρέπει να διαμορφώσει τη νέα εικόνα της χώρας μας διεθνώς και είναι θέμα εθνικό», τόνισε συγκινημένος ο Πέτρος Θέμελης.
ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ
Ο Αρχιεπίσκοπος από το βήμα δεν έκρυψε την μεγάλη του χαρά, τονίζοντας πως το έργο του καθηγητή δεν τελειώνει στην Αρχαία Μεσσήνη και την περιοχή της Μεσσηνίας. «Είναι ένα έργο πολυδιάστατο, αφού πληθώρα ανασκαφών και δημοσιεύσεων, απαρτίζουν την επιστημονική σας προσφορά. Μια επιστημονική παρουσία καλύπτει όλο τον χώρο της πατρίδας μας. Πρόκειται ασφαλώς για μια κατάθεση ζωής και πίσω από αυτήν την κατάθεση διακρίνει κανείς αυταπάρνηση, φρόνιμα αποστολής και ήθος ασκητικό. Στις μέρες μας είναι επιτακτικό το αίτημα για εθνική αξιοπρέπεια και περηφάνια», σημείωσε ο Μακαριώτατος ο οποίος έστειλε ένα ακόμη μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. «Η κοινωνία μας χρειάζεται ζωντανά παραδείγματα προσφοράς και ανιδιοτέλειας. Κάποιους που να αναστήσουν το όραμα μιας πατρίδας που τιμά και σέβεται τον εαυτό της, που αξιοποιεί μέσα στο σύγχρονο κόσμο την παράδοσή της, με αγάπη για τη γνώση, για τη συνεργασία των ανθρώπων, με σεβασμό στον ανθρώπινο μόχθο, για όσους αφιέρωσαν τη ζωή τους σε ευγενείς σκοπούς, για τις αξίες που αποτελούν τις βάσεις του πολιτισμού μας. Γίνεστε ένα από τα πρότυπα και σας ευχαριστούμε. Σμιλεύετε έτσι επίπονα την ωραία εικόνα της πατρίδας μας, αυτήν που επιθυμούμε και επιδιώκουμε», επεσήμανε ο κ. Ιερώνυμος, ενώ ενθουσιασμένος και ευγνώμων, δήλωσε και ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, που χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για την Αυτοδιοίκηση, την παρουσία του Πέτρου Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη, επισημαίνοντας πως ο αρχαιολογικός χώρος είναι παγκόσμιο σημείο πολιτισμού που προσδιορίζει ολόκληρη την Ελλάδα.
ΕΥΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΕΛΗ
«Για την ανάδειξη χρειάζεται προγραμματισμός και συνεργασία. Είναι υποχρέωσή μας και η ευλογία της εκκλησίας θα είναι σημαντική, όπως και οι ευλογημένοι άνθρωποι που θα είναι αιχμή του δόρατος σε αυτήν την προσπάθεια. Ο Πέτρος Θέμελης εδώ και χρόνια, είναι, θέλει και μπορεί να συνεχίσει να είναι ο στυλοβάτης ατής της προσπάθειας, αφού για τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης, δε δίνει μόνο το μυαλό και τις γνώσεις του, αλλά πάνω απ’ όλα την ψυχή του και τον ευχαριστώ. Οι δύο πιο σταθεροί λίθοι του ελληνικού έθνους, είναι η Ορθοδοξία και ο Πολιτισμός, άφθαρτη πυξίδα ζωής, χαράς και ελπίδας για όλους μας», ανέφερε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως στα… μεγάλα, οι αρχές και οι αξίες μας ενώνουν και μας δυναμώνουν και παρακάλεσε όλους να δεσμευτούν πως θα κρατήσουν άσβεστο το φως των αρχών και των αξιών και θα το δώσουν στις επόμενες γενιές λαμπερό!», ανέφερε ο Γιώργος Τσώνης.
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΙΤΣΗ
Με τα καλύτερα λόγια για τον καθηγητής της… καρδιάς όλων των Μεσσήνιων, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την προσφορά του και αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει για την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης. «Σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα. Είναι μεγάλη η τιμή και συγκίνηση καθώς τιμούμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Ξέρετε, λέμε συνήθως -και κατά τη γνώμη μου ισχύει- ότι τα μεγάλα έργα, οι μεγάλες πράξεις αποτελούν προϊόν συλλογικής προσπάθειας. Χρειάζεται πολλοί να δουλέψουν για να παραχθούν έργα, επιτεύγματα του ανθρώπινου μυαλού και της ανθρώπινης δράσης. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται και κάποιοι άνθρωποι που ωθούν τα πράγματα προς τα μπρος, που χαράσσουν νέους δρόμους και δημιουργούν για όλους εμάς τους υπόλοιπους, μονοπάτια, σκέψεις και πράξεις, τα οποία ενδεχομένως να μην είχαμε καν φανταστεί.
Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο καθηγητής, ο Πέτρος Θέμελης και είναι πολύ μεγάλο ευτύχημα για την περιοχή μας, για τη Μεσσήνη, τη Μεσσηνία, τη χώρα μας, ολόκληρη την Ελλάδα, ότι αυτός ο άνθρωπος αφιέρωσε τη ζωή του στην ανασκαφή και ανάδειξη ενός πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος δεν αποτελεί απλώς ένα πολιτιστικό στολίδι για την περιοχή, αλλά ένα παγκόσμιο μνημείο κληρονομιάς και αυτό είναι επίτευγμα το οποίο ανήκει πρωτίστως στον ίδιο. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι, προσπαθούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε αυτήν την προσπάθεια και χαίρομαι γιατί καταφέραμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δήμο, να προχωρήσουμε σε συνοδά έργα υποδομών για την ανάδειξη αυτού του χώρου», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης δεσμευόμενος να δουν όλοι από κοινού τι χρειάζεται στο μέλλον, ώστε αυτή η μεγάλη προσπάθεια να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο. Ο κ. Χαρίτσης, πολύ καλά διαβασμένος, γνώριζε πως ο Αρχιεπίσκοπος είχε συμμετάσχει σε παλιότερες ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη ως φοιτητής Αρχαιολογίας και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του για μια ακόμη φορά στον τόπο μας και την ανάληψη της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας. «Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε για την τιμή που μας κάνατε και τη χαρά που μας δώσατε», είπε και εξήγησε για όσους δεν ήξεραν τους ισχυρούς δεσμούς του Αρχιεπισκόπου με το νομό μας. «Ο Μακαριώτατος είχε συμμετάσχει και ο ίδιος στις ανασκαφές στην περιοχή ως αρχαιολόγος, άρα ο δεσμός του με την περιοχή μας και τα έργα στην Αρχαία Μεσσήνη, δεν είναι τυπικός, αλλά ουσιαστικός και βαθύς. Εύχομαι να συνεχίσετε και τα επόμενα χρόνια με την ίδια θέρμη και ζωντάνια», ανέφερε ο υπουργός, με τη λιτή εκδήλωση να κλείνει με την επίδωση στον κ. Θέμελη, τα διακριτικά της τιμής.