Στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη η Καλαμάτα με το διαγωνισμό αποτύπωσης του ανάγλυφου της θάλασσας
ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ χτυπά το επόμενο δίμηνο η «καρδιά» της έρευνας, με επιστήμονες από όλον τον κόσμο, να συμμετέχουν στο «Shell Ocean Discovery XPRIZE» τον παγκόσμιο διαγωνισμό αποτύπωσης του ανάγλυφου του πυθμένα της θάλασσας, σε έκταση 250 τετ. χλμ. και σε βάθος 4 χλμ., μέσα σε 24 μόνο ώρες. Το βραβείο για τον νικητή, θα είναι 7 εκατ. δολάρια και η επιλογή της πόλης μας, με τη βοήθεια και του Κέντρου «Δημόκριτος» είναι πάρα πολύ σημαντική στην κατεύθυνση της προβολής κυρίως του τόπου, αφού τα βλέμματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, θα είναι στραμμένα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
«Η Καλαμάτα τις τελευταίες ημέρες ακούγεται σε όλον τον κόσμο και γράφεται το όνομά της σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες. Είναι μια διαφήμιση χωρίς προηγούμενο για την πόλη, όπου χάρη στο «Δημόκριτο» και το παράρτημα που έχουμε εδώ και το υποστηρίζουμε από το Δήμο, γίνεται μια πειραματική, επιστημονική ενέργεια, η οποία βραβεύεται με το ποσό των 7 εκατ. δολαρίων», δήλωσε ο δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Κέντρο και τον Δημήτρη Βεργόπουλο για την πρωτοβουλία. «Όπως αντίστοιχα υπάρχουν οι χάρτες φωτογράφισης στο διαδίκτυο, το Google maps, αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει τα επόμενα πέντε χρόνια να χαρτογραφηθεί ο βυθός σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το επίτευγμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις μεγάλες επιστημονικές ομάδες σε Πανεπιστήμια από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική», δήλωσε ο κ. Βεργόπουλος, αναφερόμενος στον παγκόσμιο διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2015.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Στα βάθη της θάλασσας, υπό πραγματικές συνθήκες, η δοκιμασία αυτή συνιστά την κρίσιμη φάση ενός τριετούς παγκόσμιου διαγωνισμού, ο οποίος θέτει την πρόκληση στις ερευνητικές ομάδες που λαμβάνουν μέρος να προωθήσουν τις ωκεανογραφικές τεχνολογίες για ταχείες, μη επανδρωμένες και υψηλής ανάλυσης εξερευνήσεις και ανακαλύψεις», ανακοίνωσε η XPRIZE του δαιμόνιου σκαπανέα της ιατρικής έρευνας, της διαστημικής τεχνολογίας αλλά και των πρωτότυπων επιχειρήσεων, Πίτερ Διαμαντή, η οποία πραγματοποιεί το διαγωνισμό σε συνεργασία με τον πολυεθνικό κολοσσό στον τομέα των καυσίμων Shell. «Σε αυτό τον τελικό γύρο που περιλαμβάνει την επί τόπου δοκιμασία για το Μεγάλο Έπαθλο του διαγωνισμού, ο οποίος αρχίζει τον Νοέμβριο και θα διεξάγεται έως τον Δεκέμβριο, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό διάστημα 24 ωρών προκειμένου να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον 250 τετ.χλμ. θαλάσσιου πυθμένα. Δηλαδή μια περιοχή που είναι σχεδόν τριπλάσια από το συνολικό εμβαδόν της πόλης του Παρισιού, σε βάθος έως και 4.000 μέτρων, ένα περιβάλλον κρύο, σκοτεινό, με τεράστιες πιέσεις, δύο φορές πιο βαθύ από το Γκραν Κάνυον», ανέφεραν οι διοργανωτές ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι 8 ερευνητικές ομάδες που συμμετέχουν στον τελικό του Shell Ocean Discovery XPRIZE είναι τρεις από τις ΗΠΑ και από μία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιαπωνία και την Πορτογαλία.
Το Shell Ocean Discovery XPRIZE υποστηρίζεται από το ελληνικό κράτος, μέσω των υπουργείων Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ η επιχειρησιακή ομάδα συνεργάζεται επίσης με πολλούς άλλους Οργανισμούς, κυρίως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το γραφείο του δημάρχου Καλαμάτας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας το Λιμενικό Σώμα και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού με την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης. Επίσης, οι διοργανωτές του διαγωνισμού συνεργάζονται με τη Fugro, έναν ηγέτη στον τομέα της χαρτογράφησης των ωκεανών και με την Esri, τον παγκόσμιο ηγέτη στο λογισμικό συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (GIS). Το XPRIZE συμπράττει με το Singularity University, το οποίο φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής τoυ SingularityU στην Ελλάδα το Νοέμβριο, στην οποία ο Δρ. Πίτερ Διαμαντής, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του XPRIZE, θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία και η Δρ. Virmani θα συζητήσει σχετικά με το Shell Ocean Discovery XPRIZE.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Στο τέλος του διαγωνισμού ένα μεγάλο βραβείο 4 εκατ. δολαρίων (Grand Prize) και ένα βραβείο 1 εκατ. δολαρίων για τη δεύτερη θέση (Second Place Prize) θα απονεμηθούν στις ομάδες που θα λάβουν τις κορυφαίες βαθμολογίες για την επίδειξη της χαρτογράφησης του πυθμένα της θάλασσας με την υψηλότερη ανάλυση. Μετά το πέρας του διαγωνισμού ο υψηλής ανάλυσης χάρτης του πυθμένα της θάλασσας θα χρησιμοποιηθεί από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, καθώς και από το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής που ο «Δημόκριτος» διαθέτει, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επιστημονικής συνεργασίας για τη δημιουργία τηλεσκοπίου νετρίνων νέας γενιάς στη Μεσόγειο. Μια δευτερεύουσα επιτόπια δοκιμασία για την υποστήριξη του Bonus Prize ύψους 1 εκατ. δολαρίων της εθνικής Αρχής των ΗΠΑ National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2019, μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμασίες του Μεγάλου Βραβείου (Grand Prize). Αυτή θα δώσει στις ομάδες των φιναλίστ για το Bonus Prize την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις τεχνολογίες τους και θα καθορίσει το νικητή του Bonus Prize. Στο πλαίσιο αυτού του βραβείου, οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα πρέπει να επιδείξουν ότι η τεχνολογία τους μπορεί να ανιχνεύσει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο στον ωκεανό, εντοπίζοντας ένα βιολογικό ή χημικό σήμα μέχρι την πηγή του.