Σοκ στο πανελλήνιο από το μεγάλο σεισμό στη Ζάκυνθο που έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες!
ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ…
ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ μνήμες σε όσους έζησαν τον καταστροφικό σεισμό του 1986 στην Καλαμάτα και πανικό στους νεότερους, προκάλεσαν χθες τα ξημερώματα οι ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο τη Ζάκυνθο, που έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στη Μεσσηνία, όπως και στη μισή Ελλάδα, καθώς και σε κάποιες γειτονικές χώρες!
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Ήταν έξι λεπτά πριν τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν ο εγκέλαδος με μια μεγάλης διάρκειας, ισχυρότατη δόνηση που «κλείδωσε» στους 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σήκωσε στον… αέρα τα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου προκαλώντας υλικές ζημιές στο νησί και… χορεύοντας τη μισή χώρα, ταράσσοντας ιδιαίτερα τη Μεσσηνία, κάνοντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν για λίγες ώρες τα σπίτια τους. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας. Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός, είχε μέγεθος 6,8 βαθμών, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο αριθμός των δεκάδων μετασεισμών, κάποιοι από τους οποίους ήταν ισχυροί.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ
Στην ίδια κατεύθυνση, αίσθηση προκαλούν και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, ότι μετά τα 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο θα πρέπει να αναμένεται ένας ισχυρός μετασεισμός 5,5 έως 6 R! «Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μετέβη στην Ζάκυνθο, μαζί με κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων. Ο κ. Λέκκας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες, μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ, ενώ και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας που μίλησε για κύριο σεισμό, άφησε ανοιχτό το ίδιο ενδεχόμενο, το οποίο παίρνει διατάσεις… βεβαιότητας, τη στιγμή που ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, προέβλεψε με τη σειρά του, πως τις επόμενες μέρες θα γίνει ένας σεισμός 6 Ρίχτερ. «Πρέπει να γίνει σεισμός κοντά στα 6 – 6,1 Ρίχτερ. Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν γίνει. Ο σεισμός θα γίνει τις επόμενες μέρες και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα», είπε ο κ. Τσελέντης, σημειώνοντας πως ο σεισμός έγινε αισθητός στη μισή χώρα, γιατί τα σεισμικά κύματα που φύγανε από τη Ζάκυνθο συντόνισαν τα ψηλά κτίρια, ενώ έκανε μίλησε για ευτύχημα, αναφερόμενος στο επίκεντρο της μεγάλης δόνησης που ήταν στη θάλασσα. Ακόμη, ο καθηγητής στάθηκε στα κτίρια του νησιού που άντεξαν, κάτι που μπορεί να μη συνέβαινε σε άλλες περιοχές και ευχήθηκε να έρθει γρήγορα ο μεγάλος μετασεισμός. «Θα έχουμε και άλλους μεγάλους μετασεισμούς. Αναμένουμε ένα μετασεισμό έως και 6 Ρίχτερ προκειμένου να εκτονωθεί το φαινόμενο και να πούμε ότι θα κλείσει ο κύκλος. Είναι ευτύχημα πάντως το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν στην θάλασσα», ανέφερε ο καθηγητής, ενώ την πεποίθηση ότι ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε, εξέφρασε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σημαντικά είναι τα στοιχεία από την έκλυση ραδονίου στην περιοχή, η οποία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο στην πρόβλεψη των σεισμών, κάτι που έχει παρατηρηθεί σε αρκετές περιπτώσεις και στη Μεσσηνία, όπου λειτουργεί το πειραματικό σύστημα σε συνδυασμό με τους δορυφόρους και τους σεισμογράφους που είναι εγκαταστημένοι στην περιοχή.