Πολύ σπάνια η πιθανότητα να μας “χτυπήσει” ξανά ο Μεσογειακός Κυκλώνας σύμφωνα με εκτιμήσεις καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών
ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ στις καλλιέργειες και εκείνες στις υποδομές, απέμειναν μόνο να θυμίζουν το πέρασμα του “Ζορμπά”, του Μεσογειακού Κυκλώνα από τη Μεσσηνία, καθώς ο καλοκαιρινός καιρός και οι εργασίες φορέων και ιδιωτών για την αποκατάσταση, έχουν αφήσει εκεί που του… πρέπει το σφοδρότατο αυτό κύμα κακοκαιρίας.
Ένας κυκλώνας ήταν λοιπόν, που περνά στην ιστορία και εκεί θα μείνει, αφού όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης, οι ιστορικές καταγραφές αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός, το πολύ δύο, τέτοιων καιρικών συστημάτων, ανά έτος σε όλη τη Μεσόγειο.
Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον καθηγητή, καθιστά… πολύ σπάνια την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου τέτοιου ακριβώς, κυκλώνα! “Τα βασικά χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ενός κυκλώνα είναι ο συνδυασμός ανέμων, υγρασίας και μια θερμής επιφάνειας. Αυτά υπάρχουν σίγουρα στη Μεσόγειο αυτή την περίοδο που η θάλασσα είναι αρκετά θερμή. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα δημιουργίας ενός κυκλώνα με τέτοια ένταση είναι πολύ σπάνια”, δήλωσε ο κ. Καζαντζίδης, που εξήγησε επίσης γιατί επλήγησαν συγκεκριμένες περιοχές τονίζοντας πως σε πολλές περιοχές της νότιας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και της Στερεάς Ελλάδας υπήρχαν ισχυροί άνεμοι και κυρίως πολύ μεγάλα ποσά βροχής. “Αυτό, έχει σχέση με την πορεία του κυκλωνικού συστήματος, όπου αποστάσεις μερικών δεκάδων χιλιομέτρων μπορεί να είναι καθοριστικές για το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις αρχικές προγνώσεις το σύστημα αναμένονταν να έχει μία λίγο διαφορετική πορεία, που θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τη δυτική Κρήτη, αλλά αυτό δεν συνέβη και οι επιπτώσεις εκεί ήταν σχετικά μικρές”, σημείωσε ο καθηγητής ο οποίος στάθηκε και στη λήψη μέτρων προστασίας.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ
Σε κάθε περιοχή σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέα Καζαντζίδη πρέπει να γίνει μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση της κατάστασης και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των επιπτώσεων από τέτοια φαινόμενα. Τα απαραίτητα στοιχεία βέβαια, για να αποδοθούν με σιγουριά τέτοιου είδους φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή, που είναι υπαρκτή, δεν υπάρχουν. “Είναι αλήθεια ότι αυτά τα φαινόμενα είναι σπάνια. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς και είναι ακραία. Από την άλλη, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να αποδοθούν με σιγουριά στην κλιματική αλλαγή. Σε κάποια χρόνια από τώρα, αν εμφανισθούν και άλλα παρόμοια φαινόμενα σε αυξημένο αριθμό και ένταση, ίσως να μπορούμε να πούμε”, ανέφερε και ανέλυσε τον… χάρτη των περιοχών που κινδυνεύουν περισσότερο. “Για κάθε περιοχή παίζει σημαντικό ρόλο η επιβάρυνση από τις ανθρωπογενείς δράσεις, το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο και την διαφορά της έντασης του φαινομένου, σε σχέση με της συνήθεις κακοκαιρίες. Για παράδειγμα, τα μεγάλα ποσά βροχής είναι πολύ πιο συνηθισμένα στη δυτική Πελοπόννησο από ότι στην ανατολική και άρα, σε μια τέτοια περίπτωση σαν αυτή που ζήσαμε, η δυτική Πελοπόννησος περιμένει κανείς να είναι “πιο ανθεκτική””, δηλώνει ο κ. Καζαντζίδης και συνεχίζει. “Είναι προφανές ότι οι παραθαλάσσιες περιοχές που έχουμε κατά βάση ισχυρότερους ανέμους, κύματα και απολήξεις ρεμάτων ή ποταμών είναι οι πιο ευαίσθητες, ενώ το ίδιο ισχύει και για περιοχές που έχουν αλλοιωθεί σημαντικά από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι κατάλληλες μελέτες των επιπτώσεων στο περιβάλλον”, επισημαίνει ο καθηγητής, ο οποίος καταληκτικά σημειώνει πως στην κατανομή των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020” δίνονται πολύ περισσότερα χρήματα σε προγράμματα για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή στην ενημέρωση των πολιτών, παρά στη βασική έρευνα για την κλιματική αλλαγή.
Γεωργία Αναγνωστοπούλου