Ολοκληρώθηκε με θετική απόδοση το πρόγραμμα δακοκτονίας: Προσδοκία για ελαιοπαραγωγή κοντά στους 24.000 τόνους στην Τριφυλία!

paraskeyopoulos antonisΑΙΣΙΟΔΟΞΑ τα μηνύματα που φθάνουν για τη φετινή ελαιοπαραγωγή με αυτή για τη ζώνη της Τριφυλίας να εκτιμάται πως θα «σκαρφαλώσει» πάνω από το μέσο όρο και θα αγγίξει ή θα ξεπεράσει τις 24.000 τόνους. Σύμφωνα με τον διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 25.000 με 26.000 τόνους, ωστόσο το τελευταίο διάστημα τα στοιχεία αυτά δείχνουν μερικώς επηρεασμένα μιας και έχουν υπάρξει απώλειες τόσο από το πέρασμα της πρόσφατης κακοκαιρίας, καθώς επίσης καταγράφονται και επιπτώσεις από τους εχθρούς της ελιάς, με το πρόγραμμα της δακοκτονίας, πάντως που ολοκληρώθηκε στην περιοχή -όπως προκύπτει από τα στοιχεία- να φαίνεται πως είχε θετική απόδοση.

Παράλληλα εκείνο που σημειώθηκε είναι ότι και οι οξύτητες είναι καλές, όπως επίσης άριστα δείχνουν και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με τα ελαιόλαδα να έχουν σε αυτή τη φάση εξαιρετική ποιότητα. Ωστόσο οι παραγωγοί χρειάζεται να δείχνουν προσοχή, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της υγρασίας που παρατηρείται.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Παράλληλα σε σχέση με τη δακοκτονία και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σημειώνονται τα εξής:

  • Ολοκληρώθηκε για την περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσής το πρόγραμμα εκτέλεσης δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας. Κατόπιν αυτού οι ελαιοπαραγωγοί, ιδιαιτέρως αυτοί που θα καθυστερήσουν την συγκομιδή, αναλαμβάνουν αποκλειστικά την μέριμνα αντιμετώπισης του δάκου για τα ελαιοπερίβολά τους. Υπενθυμίζουμε ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που προορίζεται να πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ Καλαμάτα απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.
  • Σε ελαιώνες όπου το μικροκλίμα ευνοεί την εμφάνιση υψηλής υγρασίας, η περίοδος που διανύουμε είναι ευνοϊκή για προσβολή του ελαιοκάρπου από τις μυκητολογικές ασθένειες κερκόσπορας και γλοιοσπορίου. Συμπτώματα των ασθενειών αυτών έχουν ήδη παρατηρηθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις, στις παραπάνω περιοχές. Κατόπιν αυτών, οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν σε ψεκασμούς με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο (περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, παραποτάμιες, παρόχθιες περιοχές και ελαιώνες που μετά από έλεγχο εμφανίζονται στον ελαιόκαρπο αρχόμενα συμπτώματα προσβολών), σύμφωνα και με τις οδηγίες των γεωπόνων.

Κατά τους ψεκασμούς θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες των σκευασμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα τελευταίας επέμβασης και ψεκασμού.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ