Νέα πρόεδρος του ΣτΕ η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, επιλέχθηκε για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. 

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει διαγράψει μία λαμπρή πορεία στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας ενώ επελέγη πρώτη και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατά την πρόσφατη διαδικασία.

Ως νέοι αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι σύμβουλοι του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος ο οποίος είναι αν και ήταν χαμηλά στη δικαστική επετηρίδα, θεωρείται από τους πλέον αξιόλογους δικαστές και επιπλέον ήταν στην τριάδα της επιλογής και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Για την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου επελέγη ο αρχαιότερος Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, δικαστικός άριστος που είχε παραληφθεί και ήρθε πρώτος στην προτίμηση της Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και οι αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού που είχε πριν ένα χρόνο το όνομά της περιληφθεί στις επιλογές αλλά τελικά δεν έγινε και η Δήμητρα Κοκκοτίνη.

 Ποια είναι η νέα πρόεδρος του ΣτΕ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1978).

Έχει διατελέσει εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1982), Πάρεδρος (1988), Σύμβουλος (2000) και υπηρετεί στο Ε΄ Τμήμα από το 2000.

Επιπλέον, έχει διατελέσει γενική Γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), Πρόεδρος της Ένωσης (1993-1995 και 2000-2001) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης (2006- 2008).

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας παρακολούθησε το μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2005, ζητήματα δικαίου περιβάλλοντος. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έγραψε μελέτες σε θέματα περιβάλλοντος (Δάση και οικιστική ανάπτυξη, Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα, Διαχείριση υδατικών πόρων, Χωροταξία και ΑΠΕ κ.ά.).   

 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ