«Μποφώρ» ερωτήσεων και «καταιγίδα» παραλείψεων για το αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης στο έκτακτο Δ.Σ. Τριφυλίας

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΜΠΟΦΩΡ ερωτήσεων αλλά κυρίως «φουρτούνα» στη στεριά δημιούργησε η συζήτηση στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για το θέμα του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης, με την καθολική εκτίμηση ότι πέρα από την απόδοση πολιτικών ευθυνών σε Δήμο και Περιφέρεια, αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση του φακέλου ώστε να πάει ως ώριμο έργο στο αρμόδιο υπουργείο ως τις 25 Οκτωβρίου…! Καταλύτης των εξελίξεων αποτέλεσε το κύριο άρθρο στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ» για τις ελλείψεις με εφ όλης συζήτηση στο Σώμα για το θέμα. Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννα Μαραβελή τόνισε ότι “σκοπός ήταν αν ασκηθεί πίεση για την συμπλήρωση του φακέλου χωρίς φανφάρες, περιμέναμε το λάθος του περασμένου Δεκέμβρη με την μεγάλη καθυστέρηση να κάνει πιο προσεκτικούς τους αρμόδιους, έστω και το παρά πέντε” για να προσθέσει ότι “το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποτελεί λαϊκό δικαστήριο για το ποιος ευθύνεται και σε ποιο βαθμό αλλά με όψιμες δηλώσεις δεν αποποιούνται οι ευθύνες που υπάρχουν με τον όψιμο ζήλο καθώς το έκτακτο Δ.Σ. αποτελεί την πυξίδα ώστε να βρεθούν οι τρόποι για να μην χαθεί το έργο και μαζί του τα εκατομμύρια”, ελπίζοντας ότι η απόδοση των ευθυνών θα γίνει πολύ σωστά και δίκαια το βράδυ των εκλογών…!

ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Σωτήρης Μπακούρος εκ μέρους της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στις ατελείς ενέργειες της περιφερειακής αρχής και στην καθυστερημένη προετοιμασία του φακέλου, κυρίως σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση ενημέρωση με την επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου, λέγοντας ότι “αυτό που προέχει είναι το έργο να ενταχθεί μέσα στις καταληκτικές ημερομηνίες ώστε να μην χαθούν τα κονδύλια και να μην είμαστε συμμέτοχοι σε αυτή την κοροϊδία του λιμανιού του Μαράθου”.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαράντος Κουκούμης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι “βρισκόμαστε σχεδόν στο μηδέν, δεν φτάνει που δεν έκαναν τίποτα για ένταξη του έργου από την περιφέρεια, παρότι ο φάκελος αρχικά ήταν σχεδόν έτοιμος από παλιά, δεν είναι μόνο η προχειρότητα που ήρθε το θέμα στο Σώμα, ιδίως μετά τις ερωτήσεις παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο” για να επισημάνει ότι “έγινε το τερατώδες λάθος να ληφθεί απόφαση για άλλη πρόσκληση με διαφορετικό ΑΔΑ με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την συμπλήρωση του φακέλου έστω μετά από 9 μήνες που διορθώθηκε η απόφαση, αλλά το τραγικό είναι ο πολιτικός καιροσκοπισμός της Περιφέρειας μέσα από το έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας που ζητά συμπληρωματικά στοιχεία που φτάνουν τα 12 όπως η επικαιροποίηση των μελέτων”. Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μαράθου Γιώργος Μίγγας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή καθώς το έργο είχε ξεχαστεί και ξαφνικά δόθηκαν ελπίδες στους ανθρώπους που μοχθούν στην περιοχή, ευχόμενος όλα τα πάνε καλά, αλλά φοβάται ότι όσοι πανηγύριζαν τώρα δεν μπορούν να έρθουν ζητώντας από τον κόσμο αυτό που τους… αναλογεί στην πραγματικότητα!

ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΜΑΝΤΑΣ

ds-trifylias-mantas-5

Ο περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς τόνισε ότι “προέχει να διασωθεί το έργο, αλλά όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι οφείλουμε να συμβάλλουμε ώστε να υλοποιηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε όλοι για να μην χαθεί το μεγαλύτερο ίσως έργο που θα εκτελεστεί στην Τριφυλία μέσα στα στενά χρονικά πλαίσια”. Όπως εξήγησε τον προβληματίζει ιδιαίτερα “που η περιφερειακή Αρχή είναι ότι μετά τις αποκαλύψεις δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια, κανείς δεν γνωρίζει αν ο φάκελος προετοιμάζεται και κάποιοι άνθρωποι εργάζονται να συμπληρωθούν οι ελλείψεις”, για να αποσαφηνίσει ότι “η περιφέρεια πανηγύριζε για μια πρόταση μετά από πρόσκληση του υπουργείου και από πίσω δεν υπήρχε τίποτα, αν υπήρχαν τα έγγραφα γιατί δεν κατατέθηκαν με την υποβολή της πρότασης, καθώς οι ελλείψεις είναι πολλές και πιθανόν να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να συμπληρωθεί ο φάκελος”. Το μήνυμα είναι ότι όσα κι αν έχουν αναπτυχθεί χρειάζεται, επιτέλους, σοβαρότητα να αναλάβει η περιφερειακή αρχή την δέσμευση για το έργο και να “σταματήσουμε, επιτέλους, να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας”.

ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ  ΚΑΙ Ο ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ…

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παν. Κατσίβελας υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών που εξ αρχής που ανέλαβε ο Δήμος αναγνωρίζοντας όμως ότι η περιβαλλοντική μελέτη που ήταν από το 2016 όφειλε να επικαιροποιηθεί, κάτι που έγινε από τον Ιανουάριο τρέχοντος έτους. Εστίασε στην γραφειοκρατική διαδικασία που οδήγησε σε ένα λάθος μέχρι να συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία λέγοντας ότι “τίποτα δεν είναι εύκολο όσο το φαντάζεται κανείς”. Μίλησε για “περιβαλλοντική μελέτη που έληξε το 2016 που έπρεπε να αναμορφωθεί, κάτι που εξήγησα στο Δ.Σ. του περασμένου Αυγούστου όπου ανέφερε ότι λείπουν ορισμένες ενέργειες για την πληρότητα του φακέλου, καθώς από τον Ιανουάριο του 2018 καταρτίστηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου νέος φάκελος με άμεση επικαιροποίηση της Περιβαλλοντικής μελέτης και άμεση συλλογή αδειών και εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές”. Υπενθύμισε ότι μόνο “όταν ο φάκελος υποβληθεί ολοκληρωμένος και αξιολογηθεί στο υπουργείο και τελικά εγκριθεί για χρηματοδότηση μόνο τότε μπορούμε να πανηγυρίσουμε καθώς ποτέ δεν υποστηρίξαμε ότι λόγω της γραφειοκρατίας ήταν… άδειος φάκελος, ο οποίος τελικά έχει ελλείψεις σε επικαιροποίηση στοιχείων και εγκρίσεις μαζί με τις παρατηρήσεις για την μελέτη του έργου”.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΧΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Ζαχαρίας Κανελλόπουλος για το θέμα του αλιευτικού καταφυγίου τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι “αυτό που προέχει είναι να υλοποιηθεί το έργο ως υποδομή πνοής για τον τόπο” για να προσθέσει ότι “για το έργο εργάστηκαν αρκετοί από το 1994 στο τότε Δήμο Γαργαλιάνων και μετά το 2011 έγιναν υποστηρικτικές μελέτες για την πλήρη υλοποίηση στοιχείων”. Η Ανάπτυξη του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης αντιμετωπίστηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προχειρότητα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ίσως κάποιοι στην Περιφέρεια δεν έκαναν καλά την δουλειά τους, είπε χαρακτηριστικά.

Το στοίχημα λοιπόν όπως ξεκαθάρισε είναι η εκτέλεση ενός σημαντικού έργου για την νοτιοδυτική Τριφυλία, ύψους 6,7 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας όπως είπε ο κ. Κανελλόπουλος “πρώτο και άμεσα ανταποκρίθηκε με ακρίβεια και πληρότητα σε ό, τι του ζητήθηκε, από τις αρμόδιες υπηρεσίες Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και από τα αρμόδια Υπουργεία ΓΕΕΘΑ, ΥΕΝ και λοιπά (από 2013/2014 έως 2017/2018) για το συγκεκριμένο έργο. Ας ελπίσουμε ότι ο φάκελος θα συμπληρωθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία, για να αποπερατωθεί αυτό το σημαντικό έργο στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης”.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ