Μαγεμένος από την Καλαμάτα ο Γερμανός Πρόεδρος έφυγε… προβληματισμένος και έτοιμος για λύσεις!
ΘΕΤΙΚΑ για τη χώρα μας και το νομό Μεσσηνίας, έκλεισε η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα, καθώς χθες από την Καλαμάτα, άφησε για μια ακόμη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερμανία να ξαναδεί σε νέα βάση, ζητήματα όπως αυτό των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ξεναγήθηκε στην Αρχαία Μεσσήνη από τον καθηγητή και υπεύθυνο των ανασκαφών Πέτρο Θέμελη, με τον ομόλογό του, αλλά και τη σύζυγο του κ. Παυλόπουλου να τον ενημερώνουν επίσης, για τα έργα και τον ξεχωριστό αυτό τόπο, που είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο για την ιστορία και τις ομορφιές του.
Τις εντυπώσεις αναμφισβήτητα, έκλεψε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος υποδέχθηκε στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης τον Γερμανό Πρόεδρο, αποδίδοντάς του τιμές και λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, ζητώντας του να μεριμνήσει για τα… αυτονόητα! Αίσθηση, προκάλεσαν και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς οι δρόμοι απ’ όπου διήλθαν οι δύο Πρόεδροι ήταν ερμητικά… αποκλεισμένοι με πολλές δεκάδες αστυνομικούς και ανθρώπους της ασφάλειας των δύο ισχυρών πολιτικών ανδρών να έχουν ακροβολιστεί… κυριολεκτικά παντού! Στο μεταξύ, κάθε άλλο παρά απαρατήρητη έμεινε η απουσία της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και άλλων φορέων, αφού στη Μεσσήνη, τους δύο προέδρους υποδέχθηκε μόνο ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος, καθώς ο δήμαρχος απουσίαζε για πολύ σοβαρό οικογενειακό λόγο και στην Καλαμάτα, εκτός από σύσσωμη την πλειοψηφία του Σώματος, παρέστησαν μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Αμανατίδη – Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας. Στον αντίποδα, παρόντες ήταν εκπρόσωποι των δύο μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Καλαμάτας, της οικογένειας Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου, καθώς και οι μητροπολίτες Μεσσηνίας και Σπάρτης.
ΟΤΑΝ Ο ΝΙΚΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ ΣΤΑΪΝΜΑΪΕΡ…ΤΡΑΒΩΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΑΥΤΙ!
«Καλωσορίσατε στην πόλη της Καλαμάτας, την πόλη των αγώνων για την ελευθερία, του πολιτισμού και της ιστορίας, τη γενέθλια πόλη του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε ο δήμαρχος και υποψήφιος πια, περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας το βαθύτατο σεβασμό και την εκτίμηση στο πρόσωπο του Γερμανού Προέδρου, μπροστά στον οποίο ωστόσο, δε δίστασε να… υψώσει το ανάστημά του, όπως είχε δεσμευτεί στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να κατευνάσει τα πνεύματα. «Γνωρίζουμε τη δράση και τους αγώνες σας για τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό, την ανεκτικότητα, την ειρήνη και την αλληλοκατανόηση κρατών και λαών. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι Γερμανοί αναδείχθηκαν ίσως, οι καλύτεροι μαθητές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και ότι ο κοινός μας ευρωπαϊκός πολιτισμός, η κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία, τα ιδανικά, οι αρχές και οι κοινές αξίες μας, αποτελούν τα θεμέλια για τη σταθερή πορεία μας στο μέλλον. Γνωρίζουμε ακόμα, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε την αγάπη σας για την Ελλάδα και την προσωπική σας στήριξη στην πατρίδα μας, σε κρίσιμες ώρες. Αυτή όμως πρέπει να συνεχιστεί και η αλληλεγγύη, να εκφραστεί εντονότερα, αφού περίσσεψαν στη χώρα μας, η φτώχεια, η ανθρωπιστική κρίση, η προσφυγιά και τα κάθε είδους κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα», δήλωσε ο δήμαρχος που συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση. «Ως πόλη και ως περιοχή, ευχαριστούμε στο πρόσωπό σας, του χιλιάδες Γερμανούς τουρίστες που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο και τους εκατοντάδες Γερμανούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα μαζί μας. Εκατοντάδες επίσης μορφωμένα παιδιά μας, εργάζονται και προοδεύουν στη Γερμανία λόγω της οικονομικής κρίσης κυρίως και κάποια, ήρθαν σήμερα στην Καλαμάτα, ειδικά για να σας χαιρετίσουν και να σας καλωσορίσουν. Ιδιαίτερα σήμερα, ημέρα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, σκεφτόμαστε και θρηνούμε τα θύματα, τους νεκρούς του ναζισμού στη μαρτυρική μας πόλη και στην περιοχή της Καλαμάτας, που είναι διαπιστωμένα πάνω από 500 σε αριθμό μόνο την περίοδο της Κατοχής και πέραν αυτών του πολέμου και ζητούμε με αλλεπάλληλες και ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μας, τη δίκαιη αποκατάσταση και τις αναγκαίες αποζημιώσεις, αλλά και την επιστροφή το κατοχικού δανείου», σημείωσε εμφατικά ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για την πόλη, το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, την παρουσία του στην Καλαμάτα και ευχαρίστησε γι’ αυτό, τον Προκόπη Παυλόπουλο.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
Αρχικά, στον Γερμανό Πρόεδρο Δημοκρατίας, αποδόθηκε το «χρυσό κλειδί» της πόλης που όπως είπε ο κ. Νίκας, συμβολίζει τον ισχυρό δεσμό του επίτιμου πια δημότη με την Καλαμάτα, η οποία προκύπτει από τις κοινές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στη συνέχεια, του δόθηκε αντίγραφο της προειδοποίησης είς τας ευρωπαϊκάς αυλάς, του πρώτου διπλωματικού κειμένου, του πρώτου κειμένου των επαναστατημένων Ελλήνων που συντάχθηκε στην Καλαμάτα, η οποία είναι και η πρώτη πόλη που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό, καθώς και αντίγραφο της πρώτης σφραγίδας της Καλαμάτας, το 1830 επί κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Γερμανός Πρόεδρος, δέχθηκε με μεγάλη χαρά τις τιμές και δεσμεύτηκε να κάνει από την πλευρά του ότι είναι δυνατό για την αποκατάσταση των αδικιών και των σχέσεων των δύο χωρών. Ενημερωμένος για όλα, ακόμη και για τις αντιρρήσεις ορισμένων στη χθεσινή του παρουσία και φυσικά στην απόδοση τιμών στο πρόσωπό του, έδειξε να κατανοεί και ως έναν βαθμό να κάνει ένα… βήμα πίσω, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα, προβάλλοντάς την σε όλον τον κόσμο.
Ο ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ…
«Ήταν μια θαυμάσια ημέρα, όπου καλύψαμε 2.500 χρόνια ιστορίας μετά την επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη. Ύστερα, πήγαμε στην όμορφη, φρέσκια, ζωντανή και νεανική Καλαμάτα, καθίσαμε στο λιμάνι πίνοντας καφέ και τρώγοντας γλυκό του κουταλιού και είδαμε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι όπως φαίνεται ήταν όλοι, συμμαθητές του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου», ανέφερε στο πλαίσιο της βράβευσής του και την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος με χιούμορ και συμμετέχοντας στο… σπάσιμο του πρωτοκόλλου το οποίο συνηθίζει στην Καλαμάτα ο Έλληνας ομόλογός του, είπε με νόημα: «Αναρωτιέμαι πόσο μεγάλο ήταν αυτό το σχολείο του Προέδρου…». Επανερχόμενος στο κλίμα της επίσκεψης, ο κ. Σταϊνμάιερ αναγνώρισε τη δυσκολία συγκυρία για τις δύο χώρες, μην κρύβοντας τα λόγια του. «Όταν έλαβα το μήνυμα ότι ο Δήμος της Καλαμάτας προτίθεται να με τιμήσει ανακηρύσσοντάς με επίτιμο δημότη της πόλης, θεώρησα την τιμή, ακόμη μεγαλύτερη, πόσο μάλλον σε μια δύσκολη περίοδο και γνωρίζοντας την κοινή μας ιστορία, όπου αυτό, κάθε άλλο παρά αυτονόητο θα μπορούσε να είναι!
Το πόσο λίγο αυτονόητο είναι κάτι τέτοιο, να γίνει κανείς επίτιμος δημότης μια ελληνικής πόλης, το αντιληφθήκαμε προχθές, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σε ένα πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης και νυν τόπο μνήμης στο Χαϊδάρι», είπε ο Γερμανός Πρόεδρος, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως ως ένδειξη συγγνώμης για όσα διέπραξαν οι συμπατριώτες του κατά τη διάρκεια της κατοχής άφησε στο χώρο λίγα λευκά λουλούδια. «Μπορώ να φανταστώ λοιπόν ότι μια τέτοια απόφαση δεν ελήφθη χωρίς να υπάρξουν διενέξεις εδώ στο Δήμο της Καλαμάτας», είπε επανερχόμενος στα της ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Καλαμάτας ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεσμευόμενος για όσα θα… ακολουθούσουν! «Δε θα ήθελα να υπεισέλθω σε αυτό, αλλά να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε επίγνωση και αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη που έχουμε επωμιστεί λόγω του ζοφερού παρελθόντος μας. Όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου ζωής και των σχέσεων που είχα με την Ελλάδα, θεώρησα μέλημά μου και καθήκον μου, να γεφυρώσω αυτά τα χάσματα που δημιούργησε το παρελθόν και να βρω δυνατότητες, αυτό που μας χωρίζει να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε. Αυτήν την προσπάθεια έκανα σε συνεργασία με τον Έλληνα ομόλογό μου και φροντίσαμε από την αρχή που συνεργαστήκαμε, αυτό που μας διαφοροποιεί και μας χωρίζει, να το υποκαταστήσουμε με κάτι που άλλο που μας οδηγεί στο μέλλον», ανέφερε και εστίασε στη νέα γενιά τονίζοντας πως χαίρεται για την ίδρυση, στην κατεύθυνση αυτή, του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. «Έχουμε κοινές ευθύνες όπως την υποχρέωση να μην ξεχαστεί η ιστορία και το παρελθόν μας και να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να ξεπερνούμε μνησικακίες, αμφισβητήσεις, υπαιτιότητες οι μεν στους δε και αυτό όχι επειδή τώρα βρισκόμαστε εδώ, αλλά προς όφελος των επόμενων γενιών. Μεγάλη ευχή για μένα θα ήταν αυτό που δημιουργείται τώρα, να αποτελέσει όφελος για τις νέες γενιές. Να έρθουν όσο περισσότεροι νέοι Έλληνες στη Γερμανία και Γερμανοί στην Ελλάδα για να δουν και να ζήσουν τον τόπο όπου γεννήθηκε η δυτική, δημοκρατική κουλτούρα και ο πολιτισμός», δήλωσε ο Γερμανός Πρόεδρος, ο οποίος νωρίτερα είχε ενθουσιαστεί από την ομορφιά και την ιστορία της Αρχαίας Μεσσήνης και είχε ακούσει και τον Μεσσήνιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας να μιλά για όσα ενώνουν τους δύο λαούς και τις προσπάθειες να γεφυρωθούν όσα τους χωρίζουν.
ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
«Κύριε Πρόεδρε, αγαπημένε φίλε, σας υποδέχομαι όχι μόνο στην πατρίδα μου, αλλά σε ένα από τα κέντρα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που είναι μεν μεταγενέστερο από άλλα, όμως δεν παύει να αποπνέει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, την τέχνη από τη μία πλευρά, και τη δημοκρατία την άλλη. Γιατί τα αρχαία θέατρα είναι χώροι όπου βεβαίως η τέχνη, όχι μόνο δημιουργήθηκε, αλλά διδάχθηκε, ενώ είναι και χώροι όπου δημοκρατικές διαδικασίες εξελίχθηκαν για να έχουμε σήμερα αυτή τη δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε, ιδίως εμείς οι Ευρωπαίοι. Χαίρομαι που είμαστε εδώ, δείχνοντας από πού ξεκινάει η μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, από πού ξεκινάει ο πρώτος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, από εδώ την Ελλάδα. Χαίρομαι όμως, γιατί, όπως εξηγούσα στον φίλο μου κ. Σταϊνμάιερ, εδώ έχει περάσει και η Ρώμη. Μην ξεχνάμε ότι ένα μέρος από τη διάσωση αυτού του χώρου οφείλεται σε ένα σημαντικό Ρωμαίο αυτοκράτορα, τον Αδριανό. Είναι ο δεύτερος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και εδώ κοντά είναι οι πρώτες εκκλησιές του χριστιανισμού, ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού», ανέφερε από την Αρχαία Μεσσήνη ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Γερμανό ομόλογό του και τη σύζυγό του για αυτό το προσκύνημα –όπως είπε- στις ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑΪΝΜΑΪΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
«Aξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε Προκόπη, θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου ευχαριστίες. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που μας προσκάλεσες όχι μόνο για πολιτικές συνομιλίες αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα σου για να την γνωρίσουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα, επισκέπτομαι όμως για πρώτη φορά την Καλαμάτα και φυσικά χαίρομαι για την τόσο εξειδικευμένη ξενάγηση η οποία χαρακτηριζόταν και από προσωπικές αναμνήσεις. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τις ανασκαφές που γίνονται εδώ αν και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά από το αμφιθέατρο αυτό που βλέπουμε, μπορεί να φανταστεί κανείς πως ήταν σε όλο της το μεγαλείο η πρώην πρωτεύουσα η οποία ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ αιώνα. Μπορεί μεν να μην τα είδαμε ακόμα όλα, μπορούμε όμως να αντιληφθούμε γιατί πολλοί Γερμανοί έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εδώ στην περιοχή. Και πάλι θερμές ευχαριστίες που μας έδωσες την ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την επίσκεψη», είπε απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος πριν φύγει από τη χώρα μας και μετά τον καφέ στο λιμάνι της Καλαμάτας, απόλαυσε και φρέσκο ψάρι σε γνωστή ταβέρνα στην παραλία.