Κυνομαχίες και αδέσποτα στην Καλαμάτα! Η «ΦΩΝΗ» συνεχίζει την έρευνα και μιλά με τον εκπαιδευτή που «φωτογραφίζει» το VICE και ο ΦΟΚ
Ο Γ. ΤΣΙΚΟΥΡΗΣ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ
ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε στο πανελλήνιο η έρευνα του VICE Greece, μέρος της οποίας αναδημοσιεύθηκε από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο σε όλη τη χώρα και φυσικά στη Μεσσηνία, καθώς γινόταν λόγος για κυνομαχίες και μια σειρά από παρανομίες στο… φόντο των αδέσποτων σκυλιών στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή!
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Στην τεράστια αυτή έρευνα, φιλοξενούνταν δηλώσεις φιλόζωων, μελών του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας και όχι μόνο, οι οποίοι ωστόσο δεν ανέφεραν πουθενά τα πραγματικά τους ονόματα γιατί όπως δήλωναν, φοβούνταν ακόμη και για τη ζωή τους. Σε πολλά σημεία της έρευνας, γινόταν λόγος για έναν εκπαιδευτή σκύλων στην περιοχή της Θουρίας, ο οποίος «φωτογραφιζόταν» ως κυνομάχος, «εγκληματίας», παράνομα εμπλεκόμενος στην υπόθεση των αδέσποτων της Καλαμάτας και άλλα πολλά. Η «ΦΩΝΗ» απευθύνθηκε στον μοναδικό επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων στην εν λόγω περιοχή και τον μοναδικό όπως σημειώνεται στην έρευνα, ο οποίος μετέχει στην πενταμελή επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας για το θέμα των αδέσποτων, Παναγιώτη Τσικούρη, ο οποίος μας μιλά για τα πάντα και τονίζει πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου, αφού όπως επισημαίνει, νιώθει και ο ίδιος, πως «φωτογραφίζεται» ξεκάθαρα.
Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Π. ΤΣΙΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ
«Με έκπληξη διάβασα το κείμενο που έχετε αναδημοσιεύσει και στην εφημερίδα σας, από την έρευνα του κ. Χονδρόγιαννου, ο οποίος είχε επικοινωνήσει μαζί μου τηλεφωνικά και μαζί με τις πολλές αλήθειες από εκείνες που του είπα, έγραψε αρκετές αναλήθειες ή διαστρεβλώσεις των ισχυρισμών μου», σημείωσε αρχικά ο Παναγιώτης Τσικούρης, τονίζοντας πως ζήτησε από τον άνθρωπο αυτό την ηχογραφημένη συνομιλία τους, αλλά δε δέχθηκε να του τη δώσει. «Εκπαιδευτής για μένα είναι ο άνθρωπος που εξασκεί το επάγγελμα νόμιμα, αν έχει γεμίσει ο τόπος και στην Καλαμάτα από αυτοονομαζόμενους εκπαιδευτές και εννοεί κάποιον τέτοιο κύριο, τότε προφανώς δεν με αφορά, αν όμως εννοεί πραγματικό επαγγελματία, τότε εμένα «φωτογραφίζει» και προφανώς το δημοσίευμα αυτό, θέλει να χτυπήσει εμένα πλαγίως γιατί με συνδέει με κυνομάχους, εμπόρους και κακοποιούς, πράγμα που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα και φυσικά, μειώνει την προσωπικότητά μου», δήλωσε ο κ. Τσικούρης, ο οποίος επιχείρησε και μια εκτίμηση για την έρευνα αυτή και το χρόνο δημοσιοποίησή της. «Απ’ όσο μπορώ να αντιληφθώ, στις 15 του μηνός έχω ένα δικαστήριο που το έχει προκαλέσει ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας μετά από καταγγελίες της κας Καλαποθαρέα, της τέως προέδρου. Στην προσπάθεια λοιπόν, δημιουργίας αρνητικού κλίματος σε βάρος μου και επηρεασμού της δικαιοσύνης, κυκλοφόρησε αυτό το δημοσίευμα, το οποίο παρουσιάζει… λίγο απ’ όλα! Προσπαθεί να με παρουσιάσει παράνομο στη συνεργασία μου με το Δήμο, να περάσει στον κόσμο ότι ο χώρος μου είναι ακατάλληλος ενώ έχω όλες τις νόμιμες άδειες και την καινούρια από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, την οποία πράγματι στερούμουν όταν μου έγινε έλεγχος από κτηνίατρο παρουσία της αστυνομίας, αλλά είχα άδεια της διεύθυνσης Υγείας η οποία θα λήξει με το θάνατό μου! Είχα δηλαδή άδεια κυνοτροφείου και τη δυνατότητα διατήρησης έως 40 σκύλων», επεσήμανε αρχικά ο εκπαιδευτής, ο οποίος στη συνέχεια, παρέθεσε έναν προς ένα, τα γεγονότα.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Ο κ. Τσικούρης «συνδέεται» με τον ΦΟΚ, με την έννοια του ότι έχουν υποβάλει κατά καιρούς, όπως έγινε και φέτος το καλοκαίρι αιτήσεις για την περισυλλογή, μεταφορά και φιλοξενία των αδέσποτων ζώων της Καλαμάτας και του διευρυμένου Δήμου. Επίσης, ο ΦΟΚ αλλά και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, μέλος της οποίας φέρεται να είναι ο Όμιλος της Καλαμάτας, έχουν καταγγείλει τον εκπαιδευτή, με αποτέλεσμα σε λίγες ημέρες να καλείται στη δικαιοσύνη. Η πρώτη σε βάρος του Παναγιώτη Τσικούρη καταγγελία, ήρθε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία, με την οποία –κατά δήλωσή του- συνεργάζεται ο άνθρωπος που έκανε την έρευνα και όπως δηλώνει στη «Φ» ο εκπαιδευτής, έγινε το 2015 για βασανισμό ζώων, με αφορμή το αναρτημένο στο διαδίκτυο, ιδιωτικό συμφωνητικό που συντάσσει με τους πελάτες του ο κ. Τσικούρης και την αναφορά ότι: «ο σκύλος που θα έχει εκπαιδευτεί στη δεύτερη βαθμίδα στην ασφάλεια, θα αντέχει τον πόνο που θα του δημιουργήσει ο εχθρός». «Προσέξτε την έκφραση «ο εχθρός», όχι ο εκπαιδευτής», σημειώνει ο Παναγιώτης Τσικούρης, τονίζοντας πως το συμφωνητικό αυτό είχε συνταχθεί πριν από 25 περίπου χρόνια οπότε και τα ήθη, η αντιμετώπιση και η ευαισθησία του κόσμου, ήταν τελείως διαφορετική. «Θέλετε να παραδεχθώ πως ήταν ατυχής η έκφρασή μου; Να το παραδεχθώ. Διετάχθη όμως εισαγγελική έρευνα, ελέγχθηκα και εγώ από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και μετά από εισήγησή της και ένα δικό μου υπόμνημα, η υπόθεση πήγε στο αρχείο, με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών, αφού απεφάνθη ότι η επιχείρησή μου είναι νόμιμη κι εγώ λειτουργώ με νόμιμο τρόπο», δήλωσε ο εκπαιδευτής, που αναφέρθηκε και στη δεύτερη αναφορά που του έχει γίνει και μάλιστα ύστερα από τρεις διαδοχικές καταγγελίες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα και τη δίκη που θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου. Η δεύτερη «τριπλή» καταγγελία, ήρθε από τον Φιλοζωικό Όμιλο της Καλαμάτας, περίπου στις αρχές Ιανουαρίου του 2017, ενώ είχε αναλάβει την εργολαβία για τα αδέσποτα από τον Δήμο, τον Οκτώβρη του 2016 και είχε περισυλλέξει αρκετά σκυλιά, πραγματοποιώντας σε συνεργασία με τον εργολάβο κτηνίατρο του Δήμου, τη διαδικασία των στειρώσεων, του τσιπαρίσαματος και της επανένταξής τους στο περιβάλλον ή της υιοθεσίας από πολίτες.
Η… ΤΡΙΠΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΚ
«Ο Δήμος είχε ελέγξει το χώρο μου και τους είχα προσκομίσει την άδεια που είχα από τη διεύθυνση Υγείας. Έτσι, όταν είδαν το πιστοποιητικό και τον χώρο, θεώρησαν και εκείνοι, όπως κι εγώ, πως ήμουν απόλυτα νόμιμος και γι’ αυτό μου έδωσαν όχι μόνο την εντολή να εμπλακώ στην περισυλλογή, αλλά και να μεταφέρω τη δεδομένη χρονική στιγμή, που οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, τα σκυλιά από έναν μη αδειοδοτημένο χώρο του Δήμου αυτόν της βραχείας, στον αδειοδοτημένο δικό μου. Στη βραχεία δε, είχε μπει και ο Φιλοζωικός και είχε βάλει 40 σκυλιά μέσα, ενώ προϋπήρχαν θέσεις μόνο για 6 σκύλους του προγράμματος των στειρώσεων. Λόγω της κακοκαιρίας, λοιπόν, πήρα οδηγία από τον αρμόδιο υπάλληλο να τα μεταφέρω στις δικές μου εγκαταστάσεις, όπως και έγινε, αφού εκείνη την εποχή, οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από το 0 τη νύχτα. Γι’ αυτό άλλωστε όταν ήρθαν περίπου στις 10 το πρωί να με ελέγξουν η κτηνίατρος με την αστυνομία, φυσιολογικά δεν είχα ολοκληρώσει την καθαριότητα, αφού μέχρι τις 9 το νερό, ήταν παγωμένο», δήλωσε ο κ. Τσικούρης ο οποίος θύμισε πως ανέλαβε το έργο τον Οκτώβριο του 2016 μετά από τρεις διαδοχικούς διαγωνισμούς.
ΠΟΤΕ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΤΣΙΚΟΥΡΗΣ
«Οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί δεν τελεσφόρησαν. Ο πρώτος, λόγω ενστάσεων που έκανα για παράνομη συμμετοχή του Φιλοζωικού λόγω ακαταλληλότητας των εγγράφων (παραπειστικά), ζητώντας να μου δοθεί εμένα η ανάθεση. Στον δεύτερο διαγωνισμό, όπου ο δήμαρχος αποφάσισε να δώσει κατευθείαν την περισυλλογή στον Φιλοζωικό, εγώ απεσύρθην. Επειδή προφανώς ο ΦΟΚ δεν ήθελε να λογοδοτεί με έγγραφα, για τους σκύλους που περισυνέλεγε και για τις στειρώσεις που διέπραττε στο Δήμο, αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση. Έτσι, ο Δήμος ανακήρυξε και τρίτο διαγωνισμό, στον οποίο προσήλθα εγκαίρως και κατέθεσα προσφορά, ενώ ο Φιλοζωικός έλαμψε δια της απουσίας του. Τρία τέταρτα από την ώρα διεξαγωγής του διαγωνισμού έφυγα, αφού οι αρμόδιοι υπάλληλοι του διαγωνισμού με διαβεβαίωσαν πως αναλαμβάνω την περισυλλογή και φιλοξενία. Έμαθα εκ των υστέρων όμως, ότι ο Φιλοζωικός υποστήριζε προφορικά και γραπτά, πως μου έγινε απευθείας ανάθεση! Αυτό είναι ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΟ!», σημείωσε ο εκπαιδευτής, ο οποίος κλείνοντας την παρένθεση του χρονικού των διαγωνισμών του Δήμου για το έργο που αφορούσε στην περισυλλογή, φιλοξενία, νοσηλεία και μεταφορές των αδέσποτων, μίλησε εκτενέστερα για την… τριπλή καταγγελία του Φιλοζωικού σε βάρος του, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την δίκη που έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2017 ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ
«Έρχεται το 2017 και με επισκέπτεται πάλι απροειδοποίητα η Κτηνιατρική Υπηρεσία ύστερα από τρεις διαδοχικές καταγγελίες του Φιλοζωικού για να ενεργοποιηθεί η εισαγγελική έρευνα. Υποστήριζαν ότι παράνομα υπέγραψα τη σύμβαση με το Δήμο, ότι είμαι ακατάλληλος και αυτό ήταν αρμοδιότητα του Δήμου και του Φιλοζωικού μόνο, ότι μου έγινε απευθείας ανάθεση, ότι είμαι βάναυσος με τα ζώα δεν πληρώ τις προδιαγραφές, ότι ο χώρος μου είναι ακατάλληλος (Νταχάου) και άλλα… κι έτσι, στα μέσα Γενάρη, με επισκέφθηκε συνοδεία δύο αστυνομικών μια κτηνίατρος, γνωστή σε μένα ως φίλα προσκείμενη στον Φιλοζωικό Όμιλο, όπου μου ζήτησαν να τους προσκομίσω τα σχετικά έγγραφα και να ελέγξουν τον χώρο των σκύλων. Έδεσα τα σκυλιά μου, τους καλωσόρισα, τους είπα ότι τα έγγραφα, δηλαδή τα βιβλιάρια υγείας και η άδειά μου υπάρχουν δίπλα στο γραφείο μου, μέσα στην κατοικία μου, επειδή παλαιότερα μου τα είχαν κλέψει πράγματα αξίας από το γραφείο, τέως υπάλληλοι ή πελάτες και τους ζήτησα να περιμένουν λίγο για να τα φέρω. Αρνήθηκαν, δεν μου έδωσαν αυτή τη δυνατότητα, για να… στήσει προφανώς η κτηνίατρος την κατηγορία ότι δεν έχω βιβλιάρια υγείας, ότι τα σκυλιά μου δεν είναι τσιπαρισμένα και ότι δεν έχω άδεια.
Συνελήφθην με την διαδικασία του αυτοφώρου, παρέμεινα στο κρατητήριο και την επόμενη ημέρα, η γυναίκα μου έφερε την άδεια, την οποία στο παρελθόν είχα προσκομίσει στην Κτηνιατρική. Τότε, διετάχθη εισαγγελική έρευνα κι εμείς ζητήσαμε μια δίκαιη δίκη και όχι με την αυτόφωρη διαδικασία, κάτι που έγινε δεκτό κι έτσι ορίστηκε δικάσιμος για τις 15 Οκτωβρίου 2018, σε λίγες ημέρες δηλαδή», δήλωσε ο εκπαιδευτής, τονίζοντας πως όλα, έγιναν για να δημιουργηθεί κλίμα ενόψει του δικαστηρίου.
«ΚΛΙΜΑ» ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ(;)
«Η δική μου εκτίμηση είναι πως όλα αυτά έγιναν ενόψει της δίκης. Η κτηνίατρος έγραψε πως οι εγκαταστάσεις μου είναι ακατάλληλες, η βραχεία δεν τους ενοχλούσε και το γεγονός ότι ο Δήμος δεν είχε άδεια; Εγώ, τους ενοχλούσα, προφανώς, γιατί δεν μπορούσαν να μπουν στο δικό μου χώρο και να κάνουν ό,τι θέλουν», ανέφερε ο κ. Τσικούρης, σημειώνοντας πως σε εκείνη την αναφορά της κτηνιάτρου, δεν έγινε λόγος για την άψογη, όπως την χαρακτηρίζει ο εκπαιδευτής και υπεύθυνος του έργου, κατάσταση των ζώων και σημειωνόταν απλά ότι η διατροφική τους κατάσταση ήταν σε ανεκτά επίπεδα, ερχόμενη έτσι σε αντιπαράθεση με τον συνάδελφό της εργολάβο του Δήμου που παρακολουθούσε τα σκυλιά.
ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ
Στην έρευνα αυτή, εκτός από τα των κυνομαχιών, στα οποία απαντά στη συνέχεια ο εκπαιδευτής, έγινε πολύς λόγος για τα αδέσποτα σκυλιά, με τα οποία άμεσα εμπλέκεται ο Παναγιώτης Τσικούρης που μίλησε λεπτομερώς για τα δεδομένα και το προηγούμενο… καθεστώς! «Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων μέσα από το Δήμο και άλλων σχετικών φορέων, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια που ο Φιλοζωικός είχε αναλάβει τις περισυλλογές και τις στειρώσεις με ποσά της τάξεως των 30.000 ευρώ ετησίως, υποκαθιστώντας και τους κτηνιάτρους, αφού, δυστυχώς, οι περισσότερες στειρώσεις δεν γίνονταν από επαγγελματίες του χώρου ή έστω από έναν – δύο κτηνιάτρους φίλα προσκείμενους στον Φιλοζωικό, αλλά παράνομα στο σπίτι της τωρινής προέδρου, όπου υπάρχουν φωτογραφίες τις οποίες οι ίδιοι έχουν διακινήσει στο διαδίκτυο, μπροστά στο τζάκι της κατοικίας της προέδρου ή της μαμάς της (δεν γνωρίζω τίνος ακριβώς είναι, κατά πληροφορίες).
Γίνονταν, λοιπόν, ομαδικές στειρώσεις από νεαρούς και νεαρές, ανθρώπους που έρχονταν από το εξωτερικό και σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιοι από αυτούς δεν ήταν καν επαγγελματίες, αλλά μαθητευόμενοι φοιτητές. Δεν γνωρίζω τον βαθμό της θνησιμότητας αφού οι στειρώσεις γίνονταν στο κτήμα και στο σπίτι και σε σηπτικό περιβάλλον μέσα στο σπίτι και όπως καταλαβαίνετε τα χειρουργεία αν δεν είναι σε κατάλληλο και αποστειρωμένο χώρο, είναι παρά πολύ επικίνδυνα για τα ζώα. Μετά, κάποια από αυτά τα κρατούσαν εκεί ή προωθούνταν σε κόσμο ακόμη και στο εξωτερικό, αφού σύμφωνα με δικές τους μαρτυρίες, κατά κόρον στέλνουν σκυλιά σε άλλες χώρες για υιοθεσία όπως λένε, αλλά αν δεν γίνεται trafficking… δεν είμαι καθόλου βέβαιος», ανέφερε ο Παναγιώτης Τσικούρης, αφήνοντας αιχμές και τονίζοντας πως στην βραχεία και στο σπίτι, προφανώς, δεν είναι αδειοδοτημένος ο χώρος. «Φάνηκε άλλωστε με την επίσκεψη της αστυνομίας έξω από τη Μεσσήνη όπου κατά δήλωσή τους είχαν 600 σκυλιά και η αστυνομία βρήκε περίπου 150, ενώ οι τροφές που έπαιρναν από το Δήμο ήταν για 600 σκυλιά!», δήλωσε ο κ. Τσικούρης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο… τωρινό καθεστώς, αφήνοντας και εδώ, ξεκάθαρες αιχμές!
Η ΤΩΡΙΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΤΑΜΗΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
«Τον Οκτώβριο του 2017 έληξε η σύμβασή μου και σταμάτησα τη συνεργασία μου με τον Δήμο. Περίμενα να προκηρυχθεί πάλι διαγωνισμός, ο οποίος, δυστυχώς, καθυστέρησε καθώς προκηρύχτηκε φέτος τον Μάιο, 7 μήνες μετά! Μέχρι τότε ο ΦΟΚ παρανόμως, χωρίς σύμβαση δηλαδή και με ακατάλληλο προσωπικό, ακατάλληλο όχημα και σε ακατάλληλο χώρο, όπως φάνηκε, περισυνέλεγε και φιλοξενούσε σκυλιά στις εγκαταστάσεις του, σε χτήμα έξω από τη Μεσσήνη, κάτω από δύσκολες συνθήκες, προφανώς, για τα ζώα. Υπάρχει και σχετικό βίντεο που είναι μέσα σε λάσπη και στο νερό και ουρλιάζουν», δήλωσε ο εκπαιδευτής ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής και ανέφερε πως στη συνεδρίασή της, για την καθυστέρηση, είχε υποστηρίξει ο κ. Λιοντήρης πως οφειλόταν στην αναμονή για την εφαρμογή του καινούριου νόμου που είχε φέρει σε διαβούλευση ο κ. Τσιρώνης. «Υπήρχε όμως νόμος, ο 4039 του 2012 και ο 4235 του 2014, οι οποίοι είναι ακόμη εν ισχύ και θα μπορούσε να μην περιμένει 7 μήνες και να αφήσει την πόλη αφρούρητη, αφού οι αγέλες μεγαλώσανε και είχαμε και αρκετές επιθέσεις», τόνισε ο εκπαιδευτής σημειώνοντας πως τότε, σταμάτησε και το πρόγραμμα στείρωσης.
«Προκηρύσσεται τελικά διαγωνισμός, ο οποίος χωριζόταν σε δύο μέρη, στην περισυλλογή και τις μεταφορές των σκύλων και στη φιλοξενία. Έτσι τον Ιούνιο, δώσαμε προσφορές εγώ και ο Φιλοζωικός. Εγώ, επειδή θεωρούσα ασύμφορη την περισυλλογή και τις μεταφορές έναντι 5.022 ευρώ για ένα χρόνο και 85 σκύλων συλληφθέντων με εκατοντάδες μεταφορές, αφού 480 ευρώ το μήνα χρειάζομαι μόνο για το πετρέλαιο με τα αντίστοιχα έσοδα να είναι κάτω από 300 ευρώ, επειδή έχω προσωπικό το οποίο είναι ασφαλισμένο, επειδή πρέπει να συντηρώ τα αυτοκίνητα και πολλά άλλα, έκανα μια οικονομική προσφορά της τάξεως των 14.000 ευρώ κι έτσι ήμουν άκυρος για τις περισυλλογές. Μειοδότησα όμως, για τη φιλοξενία, δίνοντας και έκπτωση 5%, παρά το γεγονός την προηγούμενη χρονιά ήταν μειωμένες κατά 33% για τη φιλοξενία και κατά 70% στην περισυλλογή. Ο Φιλοζωικός έδωσε μειοδοτική προσφορά για τις περισυλλογές και τις πήρε, αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» ενώ υπήρχε και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, όμως για τη φιλοξενία, αφού έκανε προσφορά και για τα δύο μέρη του διαγωνισμού, επειδή δεν διέθετε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις, επενέβην εγώ και αρνήθηκα να ανοίξουν οι προσφορές. Ο ΦΟΚ δεν διέθετε αδειδοτημένο ενδιαίτημα ή κυνοκομείο. Για το πρώτο, θα μπορούσε αφού προσκόμισε ένα έγγραφο, ότι ένας σύντροφος της προέδρου είναι εγγεγραμμένος σε επαγγελματικό Σωματείο Εκπαιδευτών, ώστε να μπορεί να εκπαιδεύει ανθρώπους για την περισυλλογή, όπως επιβάλλει ο νόμος, ίσως αυτό περίμεναν για να γίνει ο διαγωνισμός…», δηλώνει αφήνοντας μια ακόμη ξεκάθαρη αιχμή ο Παναγιώτης Τσικούρης, που αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς, σε όσα ακολούθησαν. «Αφού διαβάστηκε ο φάκελος με τα δικαιολογητικά και έκριναν οι υπεύθυνοι του Δήμου ότι είναι σωστά, είπα ότι θα κάνω ένσταση για τη φιλοξενία και ζήτησα να πάρω αντίγραφο από τα έγγραφα που είχε υποβάλλει ο Φιλοζωικός, τα οποία δεν μου τα έδωσε ο Δήμος. Εγώ επέμεινα να μην ανοιχτούν οι προσφορές και τους προειδοποίησα ότι θα πάω στον εισαγγελέα. Ο Φιλοζωικός είχε προσπαθήσει να καλυφθεί μέσω συμφωνητικού με την κτηνίατρο, την κα Κατσιλιέρη, στο οποίο όπως ανέφεραν θα φιλοξενούνταν στο κτηνιατρείο της, τα σκυλιά του προγράμματος διαχείρισης αδεσπότων, αφού οι ίδιοι δεν είχαν αδειοδοτημένο χώρο. Πήραν, λοιπόν, μια βεβαίωση από αυτήν, η οποία ανέφερε πως δέχεται να τα φιλοξενεί στο κτηνιατρείο της. Ως γνωστόν, οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας στα κτηνιατρεία, είναι κλουβάκια μεταλλικά διαστάσεων μισού επί ένα μέτρο. Είναι δυνατόν εκεί, να φιλοξενούνται τα σκυλιά του προγράμματος για 5, 10 μέρες ή και ενάμισι μήνα; Αυτό, είναι ο ορισμός της παθητικής κακοποίησης. Μου είπαν πως υπάρχει αυτή η βεβαίωση και ύστερα, αφού επέμεινα να μην ανοιχτούν οι προσφορές, οι υπεύθυνοι του Δήμου υποχώρησαν και είπαν πως θα ρωτούσαν την Κτηνιατρική Υπηρεσία, για το αν είναι δυνατόν ο Φιλοζωικός να φιλοξενεί τα ζώα στην συνεργαζόμενη κτηνίατρο. Τους απάντησαν πως δεν μπορούν κι έτσι, κέρδισα τη φιλοξενία από το Δήμο και η περισυλλογή και η μεταφορά, πέρασε στην αρμοδιότητα του Φιλοζωικού. Υστέρα, ο Φιλοζωικός, αρνήθηκε (δεύτερη φορά) να υπογράψει τη σύμβαση με το Δήμο, με τη δικαιολογία δήθεν, ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί μου, αν κι εγώ τους καλούσα σε συνεργασία. Κατ’ εμέ, ο πραγματικός λόγος είναι το πολύ χαμηλό τίμημα το οποίο βάζει… μέσα, 100% τους ανθρώπους που ασχολούνται με την περισυλλογή», δήλωσε ο κ. Τσικούρης, επισημαίνοντας πως τελικά ανέλαβε το σύνολο του έργου, ύστερα από πιέσεις του Δήμου. «Πιέστηκα από το Δήμο να αναλάβω τη φιλοξενία αφού τα κρούσματα επιθέσεων ήταν πολλά. Πράγματι, ξεκινήσαμε το έργο με πολλά προβλήματα στην περισυλλογή, αφού ο Δήμος με δική μου εισήγηση και απόφαση της πενταμελούς επιτροπής στην οποία μετέχει και η πρόεδρος του Φιλοζωικού αποφάσισε να αγοράσει 4 νόμιμες ειδικές παγίδες σύλληψης σκύλων. Οι «γνωστοί – άγνωστοι» άρχισαν να μας ανοίγουν τις πόρτες και να απελευθερώνουν τα σκυλιά, να κλέβουν πόρτες και όταν τις ασφαλίσαμε, άρχισαν να σπάνε τις παγίδες. Σημειώστε πως η κα πρόεδρος παραδέχθηκε πως το βράδυ που έσπασαν την πρώτη παγίδα στο παρτέρι της Αρτέμιδος και Μακεδονίας κοντά στα γραφεία του Φιλοζωικού η ίδια απελευθέρωσε τον σκύλο που τον λυπόταν και αν χρειαζόταν, θα το επαναλάμβανε», ανέφερε αφήνοντας και στο σημείο αυτό αιχμή ο Παναγιώτης Τσικούρης, που καταληκτικά, στάθηκε στις αναφορές για τις κυνομαχίες.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΚΥΝΟΜΑΧΙΕΣ…
«Οι κυνομαχίες σαν θέμα μπήκε σαν ένας τρόπος παράπλευρος να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, όπου εγώ δεν έχω καμία συμμετοχή και καμία σχέση. Προσπαθούν να με εμπλέξουν χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι στο παρελθόν είχα αμερικάνικα pit bull terrier, τα οποία τα εκπαίδευα και τα έδινα είτε σε οικογένειες με μικρά παιδιά για να τα προστατεύουν, είτε για κοινωφελείς σκοπούς όπως η ανεύρεση χαμένων ανθρώπων. Υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες ανθρώπων που έχω εκπαιδεύσει τα σκυλιά τους για το πώς διαβιούν. Στο κλίμα των κυνομαχιών, αναφέρουν ότι ο εκπαιδευτής στην περιοχή της Θουρίας, όπου επαγγελματίας δεν υπάρχει άλλος, χτυπούσε γροθιές και με ξύλα τα σκυλιά για να τον υπακούουν… Τι να πω… Δεν μπορώ να πω τίποτε! Είμαι επαγγελματίας εκπαιδευτικός, επιστήμονας, η γυναίκα μου είναι επιστήμονας με μακρά εργασία και στη δημόσια εκπαίδευση και στον ιδιωτικό τομέα, τα παιδιά μου είναι επιστήμονες, ουδέποτε έχουμε απασχολήσει τις δικαστικές Αρχές, το ποινικό μου μητρώο είναι καθαρό και με κατηγορούν για πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με μένα», ανέφερε ο εκπαιδευτής που θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
«Θέλω να ενημερώσω τους συμπολίτες μας πως άνομα συμφέροντα πιθανόν κάποιοι έμποροι ψυχών, επαγγελματίες φιλόζωοι προσπαθούν κάθε νόμιμο επαγγελματία με μεγάλη προϊστορία και γνώσεις και όχι μόνο στην περιοχή τη δική μας, να τους σπιλώσουν και να τους καταστήσουν ανενεργούς και άνεργους με πρόσχημα τη βαναυσότητα και τη σκληρότητα. Εξάλλου γι’ αυτούς η εκπαίδευση του σκύλου σημαίνει βία, κάτι που δεν ισχύει βεβαίως, αφού ένας νόμιμος επαγγελματίας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί παράνομες μεθόδους για να δραστηριοποιείται, είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν καταγγελίες από τους πελάτες του. Εγώ καμαρώνω ότι στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων που ασχολούμαι με την εκπαίδευση των σκύλων δεν έχω κατηγορηθεί όχι μόνο για βία, ούτε καν για ασυνέπεια ή αποτυχία, αφού δεσμεύομαι απόλυτα για την τύχη των ζώων. Θα προσφύγω κατά παντός υπευθύνου και οι άνθρωποι αυτοί, που δεν καταγγέλλουν επώνυμα, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στη δικαιοσύνη, όπως και όσοι βάζουν λάσπη στον ανεμιστήρα και σπιλώνουν ευυπόληπτους πολίτες», δήλωσε καταληκτικά ο Παναγιώτης Τσικούρης, επισημαίνοντας πως εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν πουλά ζώα.