Κατευνάστηκαν οι περισσότερες αντιδράσεις για το χρυσό κλειδί στον Γερμανό Πρόεδρο – Aύριο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η τελετή

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ προκαλεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την ανακήρυξη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας. Η τελετή ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί αύριο, στο ιστορικό δημαρχείο, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ στον κ. Σταϊνμάιερ θα επιδοθεί και το Χρυσό Κλειδί της πόλης, πάπυρος με το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και καλλιτεχνικό έργο που αναπαριστά λεπτομέρεια της σφραγίδας της Επαρχιακής Δημογεροντίας Καλαμάτας του 1830.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, «η ανακήρυξη γίνεται ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του στην εδραίωση της φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού λαού, την εμπέδωση των αξιών και ιδεωδών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ενότητας».

Οι μειοψηφίες όμως, έχουν την δική τους άποψη τονίζοντας πως λόγω της μη αναγνώρισης των θηριωδιών των κατακτητών Γερμανών κατά των Ελλήνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού δεν έχουν καταβληθεί οι γερμανικές επανορθώσεις και δεν έχει επιστραφεί το κατοχικό δάνειο και λόγω των τριών συνεχόμενων μνημονίων έχουν τις επιφυλάξεις τους. Ο δήμαρχος όμως, φαίνεται πως έπεισε τους περισσότερους συμβούλους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τα ζητήματα που έθεσαν θα υποβληθούν στον Πρόεδρο της Γερμανίας με τον τρόπο που πρέπει και όχι… συνδικαλιστικά και με κραυγές. «Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, ιδιαίτερα κατά τους σημερινούς χαλεπούς καιρούς είναι επιβεβλημένη, παρά ποτέ άλλοτε. Δεν δικαιούμεθα όμως ηθικά αν τιμάμε τον εκπρόσωπο του Γερμανικού κράτους, όταν είναι γνωστά τα δεινά που υπέστη ο Καλαματιανός, αλλά και ο Μεσσηνιακός λαός και το Έθνος μας γενικότερα κατά την κατοχική περίοδο. Όταν τα εκτελεστικά αποσπάσματα σκόρπιζαν τον θάνατο και ο λαός αγωνιζότανε ενάντια στις φασιστικές ορδές του Γ΄ Ράιχ …

Αλλά πέραν αυτών σύντομα θα κληθούμε να τιμήσουμε τους εκτελεσθέντες στο 9ο Σύνταγμα Καλαμάτας, στο Νέδοντα, στην Παλιόχουνι Μεγαλόπολης και σε τόσους άλλους τόπους θυσίας, ανεγείροντας μετά από αγώνες της παράταξης μας Μνημείο στο χώρο του πρώην 9ου Συντάγματος», ανέφερε ο επικεφαλής της Αλλαγής Θόδωρος Μπρεδήμας που υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου. Έντονη ήταν η αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Τάσου Νιάρχου καθώς και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλη Αντωνόπουλου και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, Παναγιώτη Αλούπη που τόνισαν ότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ακραίες τις αντίθετες από τις δικές του απόψεις.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ