Ζάκυνθος: Ζημιές σε τουλάχιστον 80 κτίρια από τον σεισμό

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστέφει σταδιακά η ζωή στη Ζάκυνθο, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της προηγούμενης Παρασκευής. Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, ωστόσο η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.   

Τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό το νησί μετρά τις «πληγές» του και μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 80 αιτήσεις για ζημιές σε κατοικίες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος του νησιού, μετά από συνεδρίαση του Συντονιστικού που έγινε στο Δημαρχείο. Οι  40 κατοικίες είναι στην πόλη ενώ οι υπόλοιπες σε χωριά της Δημοτικής Ενότητας Λαγανά, στο Μαχαιράδο, στο Λαγοπόδο και αλλού.

Ζημιές έχουν καταγραφεί και στο Δημοτικά Στάδιο με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η πρόσβαση στις κερκίδες και τα αποδυτήρια του γηπέδου

Επίσης έχουν καταγραφεί και ζημιές σε εμπορεύματα επιχειρήσεων. «Την πρώτη μέρα είδαμε πολλές επιχειρήσεις με ζημιές στα εμπορεύματα τους και περιμένουμε σήμερα αναφορές ζημιών από τα μέλη μας που επλήγησαν. Επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω ενέργειες. Το τι θα πετύχουμε θα το συζητήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό, ότι πετύχαμε μετά από αίτημα μας την παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων για τον Οκτώβρη» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Φώτης Κόττης.

Παράλληλα, εξονυχιστικός είναι ο έλεγχος που διεξάγουν σε όλο το λιμάνι τεχνικά κλιμάκια με την συνδρομή δυτών μηχανικών του ΥΕΝ αλλά και ερευνητών του ΕΜΠ προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές.

Αρχικά βρέθηκαν στον τραπεζοειδή προβλήτα όπου δημιουργήθηκε μεγάλη ρωγμή και εξέτασαν τόσο από την ξηρά όσο και υποθαλάσσια την ζημιά. Με απόφαση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, για το χρονικό διάστημα από 26 Οκτώβρη έως και 26 Δεκέμβρη 2018 απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων και πεζών εντός του τραπεζοειδούς προβλήτα Αγ. Διονυσίου.

«Καταγράφουμε με δύτη τα ύφαλα και τι καταστροφές μπορεί να έχουμε ή πιθανά μετακινήσεις στους ογκολίθους του κρηπιδώματος και στην συνέχεια θα γίνει και μια φωτογραμετρική αποτύπωση όπου θα μπορέσουμε να αποτιμήσουμε τη λειτουργικότητα του λιμένα και σε ποιο σημεία θα πρέπει να επέμβει η πολιτεία για την αποκατάσταση τους», δήλωσε η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων ΕΜΠ Βίκη Τσουκαλά

Ανάλογες, οι εκτιμήσεις και στον εγκάρσιο βραχίονα του μώλου Αγίου Νικολάου όπου το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης τοποθετώντας κορδέλες, αφού διαπιστώθηκε είναι πως οι τσιμεντένιες κολόνες στις καμάρες κρίθηκαν επικίνδυνες και χρήζουν παρεμβάσεις αποκατάστασης χωρίς να αποκλείεται η απομάκρυνση τους.

Από τη μεριά του ο κ. Μανώλης Βασιλάκης Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πρόσθεσε: «Η συμβολή μας στην μελέτη είναι να εντοπίσουμε με drone τις αστοχίες που έχουν συμβεί στην επιφάνεια του λιμανιού και να δημιουργήσουμε ένα τριασδιάστατο μοντέλο για να εκτιμήσουμε και ποσοτικοποιήσουμε την παραμόρφωση που έχει συμβεί». 

Κλειστά τα σχολεία και την Τρίτη

Την ίδια στιγμή, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο,Τρίτη όλα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους καθώς από τους μέχρι στιγμής ελέγχους δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές στα σχολικά κτίρια. 

Την ίδια στιγμή, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο,Τρίτη όλα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους καθώς από τους μέχρι στιγμής ελέγχους δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές στα σχολικά κτίρια. 

 

ermisnews, Imerazante

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ