Εκκληση από τη Λαϊκή Συσπείρωση: Να αποτρέψουν οι φορείς τη μεταφορά στραγγιδίων από τη Μαραθόλακκα στο Βιολογικό Καθαρισμό!

 Τα αιρετά στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας Χριστίνα Καντζιλιέρη, Φώτης Γαϊτάνης, Δημήτρης Οικονομάκος και Τάσος Νιάρχος

 ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΟΥΝ οι σχεδιασμοί της δημοτικής αρχής, για τη μεταφορά των προβλημάτων της Μαραθόλακκας και συγκεκριμένα των στραγγιδίων των σκουπιδιών, στο Βιολογικό Καθαρισμό της Καλαμάτας, καλεί σωματεία, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας ανακοίνωσε: “Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9/10/2017 ρωτήσαμε την Δημοτική Αρχή αν υπάρχει η σκέψη ή η πρόθεση για μεταφορά των υγρών λυμάτων από την διαχείριση των απορριμμάτων που γίνεται στην Μαραθόλακα στο βιολογικό καθαρισμό των αστικών λυμάτων της Καλαμάτας. Το ζήτημα των λυμάτων το έχουμε θέσει κατ΄επαναληψη στα ΔΣ.

Υποστηρίξαμε ότι η συλλογή των υγρών αποβλήτων πρέπει να γίνεται από την εταιρία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα και να πηγαίνουν στις κατάλληλες μονάδες, έτσι ώστε να ελαττωθεί σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα με τις οσμές και τη μεγάλη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Το ίδιο πρέπει να γίνεται και με το υπόλειμμα ώστε να μην παραμένει στον Ταΰγετο ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογραφεί η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα είναι υποχρεωμένη να απομακρύνει το υπόλειμμα σε κατάλληλα αδειοδοτημένους χώρους.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής δεν ήταν ξεκάθαρη, θα λέγαμε ότι από την απάντηση που μας έδωσε έχει την πρόθεση να μεταφέρει τα υγρά απόβλητα- καθώς και το πρόβλημα- από την διαχείριση των απορριμμάτων στο βιολογικό καθαρισμό.  Ο βιολογικός καθαρισμός σε καμία περίπτωση δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για τέτοιου είδους λύματα.

Καλούμε τα σωματεία , τους φορείς , τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις να αντιδράσουν σε αυτούς τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής οπού τα λύματα θα καταλήγουν στη θάλασσα. Να απαιτήσουμε τα λύματα να μην πέφτουν στο Ταΰγετο και να μεταφερθούν σε κατάλληλους εξουσιοδοτημένους χώρους με ευθύνη του ανάδοχου της επεξεργασίας των απορριμμάτων”.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, με ανακοίνωσή του δηλώνει ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση ότι, δεν θα επιτρέψει  να μεταφερθούν τα υγρά  απόβλητα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Μαραθόλακας στο Βιολογικό Καθαρισμό. Αναφέρει το Σωματείο:

«Τα συγκεκριμένα λύματα από μετρήσεις που γνωρίζουμε, φέρουν c.o.d από 9.250-55.000, τη στιγμή που ο Βιολογικός μπορεί να δεχτεί από βοθρολύματαc.o.d από 1.000-3.000. Τα συγκεκριμένα λύματα καταστρέφουν τη βιομάζα κι έχει σαν αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, διά του εκπροσώπου μας, προειδοποιήσαμε τη Διοίκηση να μην το επιχειρήσει γιατί θα μας βρει αντιμέτωπους.

Η επιστήμη και η τεχνολογία έχει δώσει λύσεις. Μόνο που αυτές κοστίζουν. Καλούμε σωματεία και φορείς  να αντιδράσουν, ώστε να αποτρέψουμε τους όποιους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής πού θα έχει ως αποτέλεσμα την μόλυνση του περιβάλλοντος. Να αναλάβει ο εργολάβος της διαχείρισης των απορριμμάτων, το κόστος της μεταφοράς των λυμάτων  σε αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας αυτών των λυμάτων και να μην τα εναποθέτει ούτε στο Ταΰγετο ούτε στα ρέματα και τα ποτάμια και φυσικά ούτε στον Βιολογικό».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ