ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΗ ΒΙΑΣ: Πολλά τα κρούσματα όλων των μορφών στον καιρό της κρίσης με το βλέμμα στραμμένο σε γυναίκες και παιδιά!

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΕΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ

ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ειρωνεία, μοιάζει στην Ελλάδα που κάποτε γέννησε τη δημοκρατία ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μη Βίας. Χθες, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, με αφορμή την ημερομηνία γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι, όλος ο κόσμος έστελνε μηνύματα, διατρανώνοντας το… αυτονόητο με το σχήμα ωστόσο, να φαντάζει οξύμωρο στο θέαμα όσων συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα μας, τη χώρα της εδραιωμένης κρίσης και των πολλών –τελικά- μορφών βίας. Βία στο σπίτι, στο σχολείο, στο γήπεδο, στη δουλειά, στο δρόμο, βία παντού, με θύτες σε ρόλο θύματος και θύματα στο έλεός τους, να προσπαθούν να μην αντιδράσουν στη βία με βία και να υπομένουν καρτερικά, άραγε… τι;

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Να πεις που; Και αν πεις, θα σε πιστέψουν; πως το υπουργείο Παιδείας της χώρας του Πλάτωνα και του Σωκράτη, του Επίκουρου και του Κλεισθένη αναγκάστηκε να δημιουργήσει το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (http://paratiritirio.minedu.gov.gr/); Πώς να πεις και πάνω απ’ όλα, πώς να πιστέψεις πως ο σχολικός εκφοβισµός το γνωστό  bullying, λαµβάνει διάφορες διαστάσεις και ποικίλα είδη και δε μοιάζει σε τίποτε με όσα βιώσαμε εμείς ως παιδιά…

ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ BULLYING

  • Bία από τους εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές και το αντίστροφο.
  • Bία από εξωσχολικούς παράγοντες προς τα µέλη της σχολικής κοινότητας και το αντίστροφο.
  • Από γονείς προς εκπαιδευτικούς ή και προς μαθητές και το αντίστροφο αλλά και μεταξύ μαθητών!

Ο σχολικός  εκφοβισµός, είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές βίας και πρέπει να περιγραφεί ως ένα κοινωνικό φαινόμενο και όχι απλά ως µία μεμονωμένη κατάσταση που βιώνεται και συντελείται στο πλαίσιο του σχολικού χώρου, αποκομμένο από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Η βία άλλωστε ως κοινωνικό φαινόμενο έχει στενή σχέση µε την κοινωνική ανισότητα, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη ματαίωση και τη διαφορετικότητα. Είναι συνυφασμένη µε την παραβατικότητα, το αδιέξοδο και το φόβο αλλά και µε την εκμηδένιση, την απαξίωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

Κι εδώ είναι κάπου, που πρέπει να δούμε πιο προσεκτικά το τρομακτικό αυτό κεφάλαιο και να μην (κατ)αναλωνόμαστε στα της κάθε διεθνούς ημέρας, όπως η χθεσινή, όπου εκτός από τα «τσιτάτα» στο διαδίκτυο δεν είδαμε κάτι ουσιώδες. Βία πέρα από τις γνωστές μορφές της είναι πολλά… Η φτώχεια, η πείνα, τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία αφού εκατοντάδες δεκατιανά, προσφέρονται σε μαθητές με πραγματικά μεγάλη ανάγκη μόνο στο Δήμο Καλαμάτας, η… κατάντια του ενήλικα να ζει με τον υπερήλικα γονιό του στο ίδιο σπίτι για να τρώνε όλοι από την πενιχρή σύνταξη, η υπογεννητικότητα αφού κανείς δε θέλει να μεγαλώσει στερημένα παιδιά κι έτσι οι θάνατοι είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις και φυσικά, μεταξύ κι άλλων πολλών, η βία κατά των γυναικών.

Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στην Καλαμάτα καλύπτοντας τις ανάγκες και γειτονικών περιοχών λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου. Ένα κέντρο, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλές γυναίκες οι οποίες νικούν το φόβο και σπάζουν τη σιωπή! Γυναίκες που ζητούν βοήθεια διεκδικώντας αυτό που αξίζει σε κάθε έναν από εμάς, ανεξάρτητα από το χρώμα, την εθνικότητα, τις επιλογές και το φύλο μας! «Η μη χρήση βίας δε σημαίνει απλά τη μη μεταχείριση βίας, αλλά και τη λήψη θετικής δράσης και μέτρων κατά οποιασδήποτε καταπίεσης, με σκοπό την επίτευξη αλλαγής», ανέφεραν στη «Φ» τα στελέχη του κέντρου που είναι ένα από τα 62 της χώρας τα οποία έχει «αγκαλιάσει» η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) μέσα από το «Εθνικό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών», δημιουργώντας αυτές τις δομές. «Η βία μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξαιρέτως τάξης, μόρφωσης, ηλικίας και φύλου.
Η βία κατά των γυναικών που απαντάται στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα όλων των κοινωνιών, αποτελεί εκδήλωση της ιστορικής ανισότητας στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων σε κοινωνικό, οικονομικό, θρησκευτικό και πολιτικό επίπεδο, δημιουργώντας έναν από τους πιο ισχυρούς μηχανισμούς υποταγής των γυναικών, καταργώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες», επεσήμαναν τα μέλη του κέντρου, η κοινωνιολόγος Βασιλική – Σοφία Κατσίποδα, η κοινωνική λειτουργός Μαρία Στρατάκου και η ψυχολόγος Δήμητρα Μιχαλοπούλου τονίζοντας πως η βία είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία των γυναικών αλλά και των παιδιών.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΟΙ  ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Προσβάλλει τη φυσική και συναισθηματική τους ακεραιότητα, καταργώντας κάθε αίσθημα ασφάλειας. Όλα τα είδη αλλά και οι μορφές βίας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία της γυναίκας, αποτελώντας ταυτόχρονα καταπάτηση του βασικού δικαιώματος του ατόμου για ζωή, ελεύθερη από το φόβο της βίας.
Έτσι λοιπόν, μπορούμε να εντοπίσουμε πολλά πρόσωπα του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, όπως αυτό εκφράζεται στην συμπεριφορά του θύτη στην ελληνική κοινωνία. Οι κύριες βίαιες συμπεριφορές είναι η σεξουαλική, η σωματική, η ψυχολογική και η οικονομική.
Σε τοπικό επίπεδο, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, αποτελώντας δομή του ευρύτερου δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, παρέχει τις υπηρεσίες του σε ενήλικες γυναίκες που έχουν υποστεί στο παρελθόν ή υφίστανται στο παρόν οποιαδήποτε μορφή βίας, είτε στην ιδιωτική ζώνη (οικογένεια), είτε στη δημόσια (κοινωνία). Στόχος του κέντρου είναι η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων που προάγουν την ανισότητα σε βάρος των γυναικών, η κατάργηση της αποσιώπησης του φαινομένου και η υποστήριξη -σε πολλαπλά επίπεδα- των ωφελουμένων γυναικών .
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που παρέχει το κέντρο είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη (εξειδικευμένη συμβουλευτική με την οπτική του φύλου σε θέματα βίας), νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση, νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική, υπηρεσίες παραπομπής (ξενώνες, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, δικαστήριο, νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, σε φορείς κοινωνικής πολιτικής, απασχόλησης, κλπ) και τέλος υπηρεσίες δράσεως πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας», αναφέρουν οι επιστήμονες που στελεχώνουν τη δομή της Καλαμάτας, καλώντας τις γυναίκες θύματα βίας και άλλων διακρίσεων να υπερβούν τη μοναξιά της εσωστρέφειάς τους και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό το οποίο τις αφορά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου, χωρίς εξαιρέσεις, γεωγραφικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές και εθνικές. «Σύμφωνα άλλωστε και με τα λόγια του Γκάντι το πώς νιώθει και αντιδρά κάποιος άνθρωπος, εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Μπορεί ο ίδιος να επιλέξει τις αντιδράσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Για να γίνει η αλλαγή που θέλει κάποιος να δει στον κόσμο πρέπει να πρώτα να ξεκινήσει από τον εαυτό του», κατέληξαν μιλώντας στη «Φ» τα στελέχη του κέντρου της Καλαμάτας, Κατσίποδα, Στρατάκου και Μιχαλοπούλου, επισημαίνοντας πως οι πολλές δυστυχώς, ενδιαφερόμενες, μπορούν για λεπτομέρειες και στήριξη να τηλεφωνούν στο 27210 99212.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ