Διεθνές Συνέδριο “Smart statistics for smart cities” στην Καλαμάτα 5-6 Οκτωβρίου στο Filoxenia
ΔΙΕΘΝΕΣ Συνέδριο, με τίτλο «Smart Statistics 4 Smart Cities», θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τη Eurostat, την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), το 2ο Λύκειο Καλαμάτας και το Δήμο Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί δε στο ξενοδοχείο Filoxenia.
Οι ομιλητές θα έλθουν από διάφορες χώρες και προέρχονται από τις διοικήσεις των πόλεων, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τον ιδιωτικό τομέα και τις στατιστικές υπηρεσίες.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου των διοργανωτών, «οι εξελίξεις στις «έξυπνες» πόλεις και στις επίσημες στατιστικές ακολουθούν όλο και περισσότερο ανεξάρτητες, παράλληλες διαδρομές, αν και το κοινό βασικό συστατικό τους είναι τα δεδομένα, ασχέτως αν είναι «ανοικτά δεδομένα», «μαζικά δεδομένα», «έξυπνα δεδομένα», «συνδεδεμένα δεδομένα» …. στην ουσία όλα είναι «δεδομένα».
Ο βασικός σκοπός αυτού του συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της δημιουργίας βιώσιμων εταιρικών σχέσεων μεταξύ των επίσημων στατιστικών, των δήμων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, πολιτών και επιχειρήσεων. Μόνο τότε μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της ανάλυσης δεδομένων με στόχο τη λήψη ενημερωμένων πολιτικών αποφάσεων για τις πόλεις και για την ευημερία των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται ή / και τις επισκέπτονται και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις πόλεις αυτές ή συνεργάζονται μαζί τους.
Οι έξυπνες στατιστικές μπορούν να θεωρηθούν ως ο μελλοντικός διευρυμένος ρόλος των επίσημων στατιστικών σε έναν κόσμο εμποτισμένο με έξυπνες τεχνολογίες. Οι έξυπνες τεχνολογίες περιλαμβάνουν αυτοματοποιημένες, διαδραστικές τεχνολογίες σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες βελτιστοποιούν τη φυσική λειτουργία του εξοπλισμού και των καταναλωτικών συσκευών. Έτσι οι ίδιες οι στατιστικές μεταμορφώνονται σε μια «έξυπνη τεχνολογία», ενσωματωμένη σε «έξυπνα συστήματα», που θα μετασχηματίζουν τα «δεδομένα» σε «πληροφορίες».
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τα θέματα που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου περιλαμβάνουν:
• Παραδείγματα χρήσης του IoT (Internet of Things – Διαδίκτυο των Αντικειμένων), ανοικτών δεδομένων και μαζικών δεδομένων σε διάφορες πόλεις (Αθήνα, Χάγη, Ελσίνκι, Ηράκλειο, Ρώμη, Τρίκαλα)
• Καινοτόμες εφαρμογές και εργαλεία ανάλυσης δεδομένων για την αστική κινητικότητα, τον τουρισμό, την παρακολούθηση των πλοίων, την υγεία κ.λπ.
• Εξελίξεις στις στατιστικές ευρωπαϊκών πόλεων
• Μια εισαγωγή στις αξιόπιστες έξυπνς στατιστικές
• Βέλτιστες πρακτικές στην ανάπτυξη κέντρων αστικών δεδομένων, λειτουργικές και καινοτόμες πόλεις, μοντέλα συνδημιουργίας και ψηφιοποίησης κλπ.
• Διατομεακά ζητήματα όπως πρότυπα για έξυπνες και αειφόρες πόλεις και τρόποι για την επιτυχία της καινοτομίας στις «έξυπνες πόλεις» καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων, προκλήσεις από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μαζικά δεδομένα (Big Data) και ανοιχτοί αλγόριθμοι για την ανθρώπινη ανάπτυξη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Ημέρα 1η – Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018
13:00 – 14:00
Εγγραφή
14:00 – 14:30
Καλωσόρισμα των διοργανωτών
14:30 – 16:00
1η Συνεδρία
Προεδρεύων: Αθανάσιος Θανόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣTAT)
- Πόλεις που αναπνέουν – Δεδομένα θέσης κινητής τηλεφωνίας για έξυπνες στατιστικές και πόλεις.
Margus Tiru, Υπεύθυνος Δεδομένων, Positium LBS, Εσθονία - Αστικά κέντρα δεδομένων στην Ολλανδία.
Barteld Braaksma, Υπεύθυνος διαχείρισης καινοτομίας, Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία - Παρακολούθηση πλοίων που χρησιμοποιούν δεδομένα AIS – Ένα οπτικοποιημένο παράδειγμα στην περιοχή της Καλαμάτας.
Χριστίνα Πιερράκου, Επικεφαλής του τμήματος συντονισμού και προγραμματισμού, ΕΛΣTAT - Έξυπνες Στατιστικές για τον Τουρισμό: βελτίωση της προσφοράς υπηρεσιών στη Ρώμη.
Massimo De Cubellis, Ερευνητής, Αρχιτεκτονική Πληροφοριών και Εφαρμογών, Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ISTAT)
16:00 – 16:30
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – Καφές
16:30 – 18:00
1η Συνεδρία
• Λειτουργική και καινοτόμος πόλη μέσω της συνδημιουργίας και της ψηφιοποίησης: η περίπτωση του Ελσίνκι
Ilpo Laitinen, Διοικητικός Διευθυντής, Πόλη του Helsinki, Φινλανδία
- Δεδομένα για την Αθήνα: Στρατηγική δεδομένων της πόλης.
Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Διευθυντής Ψηφιακών Υπηρεσιών, Δήμος Αθηναίων - Πειραματισμός με τα δεδομένα και το διαδίκτυο των αντικειμένων (ΙοΤ) στον αστικό χώρο: η περίπτωση των Τρικάλων
Λεωνίδας Ανθόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ειδικός Σύμβουλος Δήμαρχου, Δήμος Τρικάλων - Διαδίκτυο των αντικειμένων (ΙοΤ) και ανοικτά δεδομένα στο Δήμο Ηρακλείου.
Κωνσταντίνος Μοχιανάκης, Διευθυντής Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης
Ημέρα 2η – Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018
2η Συνεδρία
Προεδρεύων: Μιχάλης Σκαλιώτης, Eurostat, Επικεφαλής της Big Data Task Force
9:00 – 9:20
Βασική ομιλία
Saskia Bruines, Αναπληρώτρια Δήμαρχος Χάγης, μέλος της Ακαδημίας της Χάγης για την εκπαίδευση, την οικονομία της γνώσης και τις διεθνείς υποθέσεις, Ολλανδία
9:20 – 10:50
2η Συνεδρία
• Πρότυπα για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις
Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής, Σχολή Επιχειρηματικών και Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Θεσσαλίας
- Ευρωπαϊκές Στατιστικές Πόλεων – Προοπτικές για το Μέλλον.
Teodora Brandmueller, Eurostat, στατιστική υπηρεσία, περιφερειακές στατιστικές και γεωγραφικές πληροφορίες - Ανάπτυξη έξυπνων στατιστικών για την αστική κινητικότητα: προκλήσεις και ευκαιρίες.
Κωνσταντίνος Αμπουντόλας, Λέκτορας, Σχολή Μηχανικών, Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης - Αξιόπιστες έξυπνες στατιστικές: Τι είναι, γιατί έρχονται και πού θα μας οδηγήσουν.
Fabio Ricciato, Big Data Task Force, Eurostat
10:50 – 11:10
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – Καφές
11:10 – 12:40
2η Συνεδρία
• Καινοτομία και ψηφιακή πρόκληση για την Ελλάδα και την Κύπρο: 6 τρόποι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάσουμε ευκαιρίες για έξυπνη ανάπτυξη της πόλης.
Γιώργος Καραμανώλης, Συνιδρυτής & CTO / CIO CROWDPOLICY EL-CY, Πρόεδρος του Ελληνικού blockchain Hub
- Αντικειμενική παρακολούθηση και ανάλυση της παθολογικής συμπεριφοράς σε σχέση με το τοπικό περιβάλλον: Ένα εργαλείο που διευκολύνει τις αποφάσεις των αρχών δημόσιας υγείας.
Αναστάσιος Δελόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Μαζικά δεδομένα, ανοιχτοί αλγόριθμοι και τεχνητή νοημοσύνη για την ανθρώπινη ανάπτυξη.
Emmanuel Letouzé, Συνιδρυτής, Διευθυντής, Data-Pop Alliance και Visiting Scholar MIT Media Lab - Παρατήρηση της Γης (ΕΟ) για τις έξυπνες πόλεις: το σχέδιο ΕΕ SMURBS / ERA-PLANET και η συμβολή της ΕΟ στο πλαίσιο των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDG).
Ευάγγελος Γερασόπουλος, Διευθυντής Έρευνας, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Διευθυντής του Γραφείου GEO της Ελλάδας
12:40 – 13:30
Συζήτηση στην ομάδα: Ο δρόμος προς τα εμπρός
Προεδρεύων: Eduardo BARREDO CAPELOT, Διευθυντής της μεθοδολογίας και των εταιρικών λύσεων πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurostat
Πάνελ: Πάνος Φιτσιλής, Barteld Braaksma, Ilpo Laitinen, Emmanuel Letouze
Link: http://www.statistics.gr/event/smart-statistics/index.html