Με επιτυχία και ξεχωριστό ενδιαφέρον το 5ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ όλων των προσδοκιών αποδείχθηκε το ενδιαφέρον του κοινού σε θέματα Ακουστικής Οικολογίας, Ήχου και Εκπαίδευσης, ενώ η σημαντική προσέλευση στην Καλαμάτα επιστημόνων και εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα κατέδειξε τη σημασία του 5ου Συνεδρίου Ακουστικής Οικολογίας με θέμα «Ήχος, Βίωμα, Εκπαίδευση», που ολοκληρώθηκε προχθές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σημειώνοντας επιτυχία.
Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, επιστήμονες του ήχου και σύνεδροι συναντήθηκαν από τις 27 ως τις 30 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα, σε μια συνδιοργάνωση της Διεύθυνσης Π.Ε. Μεσσηνίας και της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας, υπερβαίνοντας τις καιρικές συνθήκες, σε ένα ζεστό και δημιουργικό κλίμα.
Μια πολυπληθής Οργανωτική Ομάδα Εργασίας Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας συνεργάστηκε άρτια γι’ αυτό, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου, χρήσιμο υλικό, καθώς και τα πρακτικά που θα εκδοθούν αναρτούνται στο διαδίκτυο στη σελίδα του συνεδρίου: http://sound.sch.gr/acouexpedu/.
Η συγκυρία των έντονων καιρικών φαινομένων έδωσε την ευκαιρία να συμπεριληφθούν στις εργασίες του συνεδρίου τα κλιματικά αυτά φαινόμενα, καθώς πρόκειται για ένα συνέδριο με βιωματικά εργαστήρια, εστιασμένο διεπιστημονικά στον ήχο και τις ενέργειες που τον προκαλούν, με έμφαση στο περιβάλλον.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον εκλιπόντα Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ) αείμνηστο Γιάννη Παντή, Ακαδημαϊκό Δάσκαλο που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της Ακουστικής Οικολογίας στη χώρα μας. Στο αφιέρωμα παραβρέθηκε εκ μέρους της ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ ο Νικόλας Τσαφταρίδης, σύμβουλος του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος ανέγνωσε χαιρετισμό που συνυπογράφουν τόσο ο απερχόμενος γενικός γραμματέας ΥΠΠΕΘ Γεώργιος Αγγελόπουλος όσο και ο νέος γενικός γραμματέας ΥΠΠΕΘ Ηλίας Γεωργαντάς.
Το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο κατάμεστο χώρο συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε συναυλία ηλεκτρακουστικής μουσικής. Η κατά κοινή ομολογία ξεχωριστή αυτή συνδιοργάνωση του Συνεδρίου Ακουστικής Οικολογίας με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και την Κοινωφελή Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ» του Δήμου Καλαμάτας, έδωσε το στίγμα της πολιτισμικής δυναμικής της Καλαμάτας στις σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας και στα νέα πεδία της τέχνης και επιστήμης του Ήχου.
Στο παρασκήνιο του συνεδρίου όλοι οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να απολαύσουν την «Καλαμάτα των πέντε αισθήσεων», πάντα όμορφη και φιλόξενη, ακόμη κι όταν δοκιμάζεται από τον καιρό. Έδωσαν όλοι ραντεβού στις επόμενες επιστημονικές και καλλιτεχνικές συναντήσεις στην Καλαμάτα, που δίνει πλέον σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσω τον θεσμικών εκπαιδευτικών και πολιτισμικών φορέων της δυναμικά το παρόν της στον κόσμου του Ήχου!