Το 2ο Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας»

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ του 2018, από τις 2 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε το 2ο φεστιβάλ κλασικής μουσικής, με τίτλο «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» (“2nd International Kalamata Music Days”).

Το φεστιβάλ, όπως σημειώνει ο Στάθης Γυφτάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής Μουσικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας, αποτελούνταν από 2 περιόδους πλούσιες σε σεμινάρια και συναυλίες από διακεκριμένους σολίστ και ορχηστρικά σχήματα. Στην 1η περίοδο (από 4 έως 9 Ιουλίου), πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο λυρικού τραγουδιού και σκηνικής ερμηνείας με τους Άρη Χριστοφέλλη (κόντρα-τενόρο) και Παναγιώτη Αδάμ (σκηνοθέτη), ενώ κατά τη 2η περίοδο πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια βιολιού, βιολοντσέλου και πιάνου από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και, συγκεκριμένα, από την Indira Rahmatulla (βιολοντσέλο), τον Felix Froschhammer (βιολί) και την Αλεξία Μουζά (πιάνο).

Στα σεμινάρια φοίτησαν συνολικά 30 μαθητές από διάφορες χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Γαλλία, Τουρκία, Ουγγαρία), αλλά και από την Ελλάδα (Καλαμάτα, Αθήνα, Καρδίτσα, Ηράκλειο Κρήτης). Επίσης, ικανοποιητικό πλήθος ακροατών παρακολούθησε, με ελεύθερη είσοδο, τα σεμινάρια (κυρίως μαθητές και καθηγητές από το Δημοτικό Ωδείο και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας).

Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Δήμου Καλαμάτας, δόθηκαν τρεις υποτροφίες σε οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας για να συμμετάσχουν ενεργά στα μουσικά σεμινάρια. Επίσης, ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» προσέφερε 4 υποτροφίες σε οικονομικά αδύνατους μαθητές του Μουσικού Σχολείου, αλλά και του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Ο σύλλογος «Τέρψις» προσέφερε επίσης μια υποτροφία.

ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Κεντρικοί, όμως, πυλώνες ήταν οι συναυλίες που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι οποίες ήταν κατά σειρά οι εξής:

  1. Συναυλία της ορχήστρας πνευστών οργάνων «Danubia Symphonic Winds» από την Αυστρία, στις 8 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Η συναυλία δόθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα (3rd Austrian-Greek Music Summer), με τη συμμετοχή του νεανικού και του γυναικείου φωνητικού συνόλου «Μελίφωνο», καθώς και με συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Ωδείου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη συναυλία, 45 νέοι μουσικοί από την Αυστρία συνεργάστηκαν με μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, καθώς και με το νεανικό και το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο». Επί μία εβδομάδα, ανοιχτές πρόβες στο Δημοτικό Ωδείο, στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού, καθώς και στο φουαγιέ του Μεγάρου ζωντάνεψαν μουσικά όλη την πόλη, με αποκορύφωμα την συναυλία στις 8 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, η συναυλία αυτή «περιόδευσε» σε γειτονικές περιοχές της Καλαμάτας, όπως στη Μάνη (5/7/2018, Φεστιβάλ Sonnenlink), στην Κορώνη (6/7/2018, Φεστιβάλ Κορώνης) και στη Μεσσήνη (7/7/2018). Έτσι, δόθηκε και η δυνατότητα σε όλους τους μουσικούς, αλλά και στους συνοδούς τους να ανακαλύψουν την ιδιαίτερη ομορφιά της ευρύτερης περιοχής, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε και η ευκαιρία σε πολύ περισσότερο κόσμο να ευεργετηθεί από αυτήν την συνεργασία.

  1. Συναυλία των μαθητών του σεμιναρίου λυρικού τραγουδιού και σκηνικής ερμηνείας, στις 9 Ιουλίου, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
  2. Συναυλία του «Arionas Gyftakis Jazz Quartet», στις 12 Ιουλίου, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη.
  3. Συνεργασία με το «24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας», στις 17 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Η χορεύτρια Αθανασία Κανελλοπούλου συνέπραξε στην παράσταση «99 corners of a possible self» με το Νίκο Παλαιολόγο στα έγχορδα και το Γιώργο Κλάδη στα κρουστά.
  4. «El Violin Latino meets Yumarya», συναυλία του πολυβραβευμένου τζαζ βιολονίστα Gregor Huebner, στις 19 Ιουλίου, στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, σε συνεργασία και πάλι με το «24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας».
  5. «Ένα ταξίδι μέσα από 200 χρόνια μουσικής», η συναυλία των καθηγητών των σεμιναρίων της δεύτερης περιόδου: Indira Rahmatulla (βιολοντσέλο), Felix Froschhammer (βιολί) και Αλεξία Μουζά (πιάνο), στις 23 Ιουλίου, στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κοινό!
  6. Η συναυλία με τίτλο «Τραγούδια από τις αυλές της Ευρώπης του Μεσαίωνα» του συνόλου «Ex Silentio», με τον Δημήτρη Κούντουρα, πραγματοποιήθηκε, λόγω του εθνικού πένθους για την καταστροφή στο Μάτι, με τη μορφή σεμιναρίου/διάλεξης για τους σπουδαστές των σεμιναρίων βιολιού, βιολοντσέλου και πιάνου του φεστιβάλ. Έγινε σε εσωτερικό χώρο και όχι στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
  7. Ομοίως, οι δύο προγραμματισμένες συναυλίες των μαθητών των masterclass, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκαν με μορφή σεμιναρίου και σε κλειστό κύκλο, λόγω του εθνικού πένθους.
  8. Στα τέλη Αυγούστου και στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα (3rd Austrian-Greek Music Summer), φιλοξενήθηκε στην Καλαμάτα η θερινή ελληνοαυστριακή ακαδημία εγχόρδων «Strings in Motion», που διοργανώνει ο διαπρεπής Έλληνας βιολονίστας και καθηγητής στο Mozarteum του Salzburg, Χρήστος Κανέττης. Δώδεκα ταλαντούχοι μαθητές και απόφοιτοι του Mozarteum δούλεψαν αρχικά στην Μάνη και από τις 24 ως τις 29 Αυγούστου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και πρόσφεραν στην πόλη μια σημαντική πολιτιστική εμπειρία.

Οι Χρήστος Κανέττης (βιολί-βιόλα), Anita Miterer (βιολί-βιόλα) και Florian Simma (βιολοντσέλο) καθοδήγησαν τους σπουδαστές και συνεργάστηκαν μαζί τους σε δύο συναυλίες, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Αυγούστου στο Κάστρο της Καλαμάτας και στις 27 Αυγούστου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Δύο βραδιές κλασικής μουσικής με τουλάχιστον 900 άτομα ως ακροατήριο!

ΑΠΟΛΥΤΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Συμπερασματικά, η δράση του 2ου φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» κρίνεται ως απόλυτα θετική, καθώς όλες οι δράσεις είχαν αθρόα συμμετοχή του κοινού (υπολογίζεται χονδρικά πως το κοινό των συναυλιών ξεπέρασε τα 3.000 άτομα), ενώ ταυτόχρονα υπήρξε μαζική υποστήριξη από τα τοπικά ΜΜΕ και ενθουσιώδεις κριτικές από όλους, όσοι παρευρέθησαν στις δράσεις του φεστιβάλ.

Σημαντικό στοιχείο για εμάς ήταν το γεγονός πως όλοι οι αλλοδαποί μουσικοί, που συμμετείχαν στα σεμινάρια και στις συναυλίες, εκφράσθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και με θαυμασμό για τις υποδομές της πόλης (Δημοτικό Ωδείο, Μέγαρο Χορού, Αμφιθέατρο Κάστρου, προαύλιο Μεγάρου, Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής), για το πλήθος και την ποιότητα του ακροατηρίου, αλλά και για τη συνολική εικόνα της Καλαμάτας.

Στα υπέρ του φεστιβάλ, είναι επίσης δυνατόν να αναφερθεί η συνεργασία με την Αυστριακή Κυβέρνηση και την Αυστριακή Πρεσβεία (3rd Austrian-Greek Music Summer), την τοπική Κυβέρνηση της Κάτω Αυστρίας, το Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και η συνεργασία με άλλα φεστιβάλ της περιοχής, όπως το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Φεστιβάλ Sonnenlink Μάνης, το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης, καθώς και με το Δήμο Μεσσήνης.

Με τον τρόπο αυτό, το φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» αποκτά δυναμική που αφορά στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού και αναδεικνύεται σε διεθνούς επιπέδου εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό προορισμό.

Το 2ο φεστιβάλ έληξε και ο προγραμματισμός για το 3ο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 Ιουλίου έως και τις 30 Αυγούστου 2019, έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο κ. Γυφτάκης εκτιμά πως η χορηγία και η στήριξη του φεστιβάλ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενίσχυσε σημαντικά το κύρος, τους πόρους, την προβολή και την εξωστρέφειά του και εκφράζει την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η γόνιμη συνεργασία.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ