Σαουδάραβες στην Καλαμάτα για μεταφορά πολεοδομικών εμπειριών σε 32 νέες πόλεις!
ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ στην Καλαμάτα κλιμακίου ιθυνόντων από το Υπουργείο Περιφερειακών και Διαδημοτικών Υποθέσεων της Σαουδικής Αραβίας θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου. Η Καλαμάτα επελέγη ως μια από τις ενδιαφέρουσες πόλεις από πολεοδομικής πλευράς, για άντληση εμπειρίας, εν όψει υλοποίησης έργου πολεοδόμησης 32 πόλεων μικρού και μεσαίου μεγέθους στη Σαουδική Αραβία.
Για το θέμα αυτό, επισκέφθηκε το Δημαρχείο και συναντήθηκε χθες με το δήμαρχο Παν. Νίκα, παρουσία αιρετών του Δήμου Καλαμάτας, ο συντοπίτης μας Δρ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας συμβούλων και μελετών ΣΑΛΦΩ, η οποία έχει εμπλακεί σε μεγάλα έργα στην Ελλάδα (π.χ. αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας). Ο κ. Σωτηρόπουλος είναι επικεφαλής του γραφείου της εταιρείας αυτής στη Σαουδική Αραβία.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Δήμου, για ένα έργο πολεοδομικού σχεδιασμού στη Σαουδική Αραβία, κύριος στόχος του οποίου είναι να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις του οικιστικού δικτύου της χώρας στο επίπεδο των μικρών και μεσαίων οικισμών. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την ανάλυση και πρόταση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη μέσω παρεμβάσεων σε 32 πόλεις.
Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται επισκέψεις σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις – παραδείγματα για άντληση διεθνούς εμπειρίας.
Η περίπτωση της Καλαμάτας επιλέχθηκε καθότι υπογραμμίζει τη σημασία του πολεοδομικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη ενός ανθεκτικού αστικού περιβάλλοντος. Σημαντικότερο ρόλο στην αναμόρφωση της υποδομής της πόλης διαδραμάτισαν οι Δημοτικές Αρχές της Καλαμάτας, οι οποίες και διαμόρφωσαν το πλαίσιο για την ανάπτυξη της περιοχής. Η ανάπτυξη του αστικού ιστού της πόλης μετά τους σεισμούς, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της παραγωγικής της εικόνας με έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη και την εισαγωγή της περιοχής στο χάρτη της διεθνούς τουριστικής αγοράς, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια επιλογής της πόλης ως ελληνικού παραδείγματος καλής πολεοδομικής και αναπτυξιακής πρακτικής.