Ο δάκος… (ξανα)τρώει τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας… Παλιοχρονιά (&) για το λάδι!

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ 

tswnhs-protolado

 

ΑΝΟΙΞΕ ΚΙΟΛΑΣ, στη Χώρα Τριφυλίας, το πρώτο ελαιοτριβείο της Μεσσηνίας, στο οποίο παρήχθη ήδη μαυρολίσιο λάδι, για τη φετινή, πιο πρώιμη και σίγουρα, πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων ετών. Η δακοπροσβολή, είναι τόσο μεγάλη, που το εισόδημα των παραγωγών του νομού, κινδυνεύει να δεχθεί τεράστιο πλήγμα, αφού οι έως τώρα εκτιμήσεις, κάνουν λόγο, για ποσοστά, πολύ μεγαλύτερα από το 50%.

Ερευνα-ρεπορτάζ Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«Δυστυχώς, μια και είναι πολύ πρώιμη χρονιά και κάποιοι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή, βλέπουμε πως η ποιότητα, είναι πολύ κακή, αφού οι οξύτητες είναι ψηλές και τα λάδια, “βαριά”», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» για το θέμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, τονίζοντας πως η οριστική εκτίμηση, θα γίνει τον επόμενο μήνα, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι δειγματοληψίες.
Αυτό βέβαια, είναι και το… επίφοβο της κατάστασης, αφού οι ενδείξεις για ζημιά στην ποσότητα, ίσως και στην ποιότητα, η οποία κινδυνεύει και από το γλοιοσπόριο, αναμένεται να πάρουν διαστάσεις πραγματικού τσουνάμι και δεν αποκλείεται να μετατραπούν σε… τραγικές αποδείξεις! Αν τα δεδομένα αυτά συνεχιστούν, η ζημιά, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 60 και 70%, σπάζοντας το… φράγμα της προπέρσινης καταστροφής που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και τις δηλώσεις της εποχής ξεπέρασε καλά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ! «Ακόμη δε γνωρίζουμε ακριβώς, όμως ο φόβος, είναι έντονος», ανέφερε ο κ. Λαζόγιαννης, ο οποίος έδωσε ένα άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Υπάρχει παραγωγός που ράντισε και μετά από 2 ημέρες, οι ελιές, ήταν γεμάτες δάκο», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης, ο οποίος περιγράφοντας το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, ζήτησε το… αυτονόητο! «Πρέπει να αρχίσουμε από τώρα για την επόμενη χρονιά! Δυστυχώς, δε μάθαμε από όσα συνέβησαν πριν δύο χρόνια, ενώ και πέρυσι, θα υπήρχε πρόβλημα, αν δεν βοηθούσε ο καιρός», ανέφερε ο Γιώργος Λαζόγιαννης,  ο οποίος επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Φ», παραδέχθηκε πως και η Ένωση, προσανατολίζεται σε προσφυγή στη δικαιοσύνη.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΝΑ… ΓΛΥΚΟΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ!

Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε η «Φ» για το καυτό, αυτό, θέμα, συνομίλησε με αρκετούς παραγωγούς, κάποιοι από τους οποίους έχουν ξεκινήσει ήδη, την παραγωγή του μαυρολίσιου λαδιού και βρίσκονται πραγματικά, σε απόγνωση, αφού βλέπουν την ποιότητα τους προϊόντος, να είναι πολύ κακή, με χαρακτηριστικό τις υψηλές, λόγω δάκου, οξύτητες. Οι παραγωγοί αυτοί, μαζί με άλλους, όπως παραδέχθηκε, απαντώντας σε ερώτημά μας, ο πρόεδρος της Ένωσης, προσανατολίζονται στην προσφυγή στη δικαιοσύνη, εναντίον όλων όσοι ευθύνονται για την καθυστέρηση των ψεκασμών. Μάλιστα, ο κ. Λαζόγιαννης, άφησε ανοιχτό στη δήλωσή του αυτή, το ενδεχόμενο και η Ένωση Μεσσηνίας, να κινηθεί νομικά, αν το ποσοστό της ζημιάς, είναι για μια ακόμη χρονιά, μεγάλο. «Αν είναι τόσο μεγάλη η ζημιά, θα σκεφτούμε κι εμείς, να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζόγιαννης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, που θέλει, η παραγωγή να είναι η πιο πρώιμη, όλων των –πολλών- τελευταίων ετών. «Ποτέ δεν είχαμε μαζέψει τέτοιο καιρό ελιές και εκτιμώ, πως οι περισσότεροι, θα βγουν για τη συγκομιδή, από τις 15 Οκτώβρη και μετά, προκειμένου να… σώσουν, ότι μπορεί να σωθεί», δήλωσε φανερά προβληματισμένος, ο Γιώργος Λαζόγιαννης.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Από την πλευρά τους, τον προβληματισμό τους για το θέμα, κατέθεσαν και οι διευθυντές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), τόσο της Μεσσηνίας, όσο και της Τριφυλίας, με τον τελευταίο, να είναι πιο αισιόδοξος, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή, το πρόβλημα είναι λιγότερο έντονο. «Οι εκτιμήσεις μας, θέλουν να φτάνουμε στους 25.000 τόνους, τη στιγμή που πρόπερσι με την έντονη δακοπροσβολή, είχαμε φτάσει μόλις τους 18», ανέφερε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι οι παραγωγοί της περιοχής, προσέχουν ιδιαίτερα τις καλλιέργειές τους, όπως συμβαίνει επίσης, με τα αμπέλια, τη σταφίδα και φυσικά, τα κηπευτικά. «Οι παραγωγοί, ειδικά στην παραλιακή ζώνη, ασχολούνται εντατικά με την καλλιέργεια και φέτος έκαναν και οι ίδιοι, αρκετούς ψεκασμούς», δήλωσε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, ο οποίος παραδέχθηκε το πρόβλημα, αφού όπως είπε, πέρυσι, οι δακοσυλλήψεις ήταν μηδενικές. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η χρονιά, ήταν καλή και στα άλλα προϊόντα, αφού τα αμπέλια, δεν αντιμετώπισαν προβλήματα όπως η σταφίδα και τα κηπευτικά και μαζί με τα καρπούζια, ήρθαν να… σώσουν την κατάσταση. Βέβαια, καθοριστικό ρόλο, έπαιξε και ο καιρός, καθώς οι ευνοϊκές συνθήκες σε συνδυασμό με τους επιμελείς παραγωγούς, έφεραν μόνο θετικά ως τώρα αποτελέσματα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΟΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ «ΠΑΛΕΥΟΥΝ» ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

Αυτός ο συνδυασμός, δεν παρατηρείται στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας, όπου τα προβλήματα, είναι ιδιαίτερα έντονα. Φειδωλός στις δηλώσεις του, λόγω του «φιλτραρίσματος», το οποίο έχει επιβάλλει η Περιφερειακή Αρχή,  ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, μιλώντας στη «Φ», είπε πως ασφαλής εκτίμηση για την κατάσταση, θα υπάρξει στο τέλος Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντας ως «φιλολογία» τα περί προσβολών! Μάλιστα, είπε πως οι ψεκασμοί συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και πως απομένουν οι τελευταίοι. Όπως σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος, κατά μέσω όρο έχουν γίνει 2,6 και απομένει ένας ακόμη, βάση του προϋπολογισμού, ενώ σε κάποιες παραλιακές περιοχές, θα γίνουν 4 και στην ενδοχώρα, 3 τη στιγμή που μόνοι τους, ορισμένοι αγρότες έχουν ρεντίσει περιισσότερο από 8 φορές, χωρίς ακόμη, να τους διασφαλίζει κανείς πως θα έχουν… σώσει την κατάσταση!

Πάντως και ανεξάρτητα από τις «φιλτραρισμένες» ή μη δηλώσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, οι ενδείξεις και τα στοιχεία που παραθέτουν οι παραγωγοί (φωτό) είναι καταλυτικά. Για παράδειγμα σε ελαιοτριβείο της Πυλίας προ διημέρου έγινε «λάδωμα» για παραγωγή αγουρελαίου (φωτό)! Ωστόσο αυτό, λόγω δακοπροσβολής, προέκυψε… βιομηχανικό! Αγουρέλαιο 8 γραμμών στα μέσα Σεπτεμβρίου δεν έχει ξαναβγεί, μας είπε αγανακτισμένος ο παραγωγός, υποστηρίζοντας ότι το μέγεθος της καταστροφής ίσως δεν μπορεί να εκτιμηθεί τώρα από τις υπηρεσίες, αλλά θα είναι πέρα και από τη φαντασία τους!

Ο ίδιος μας είπε ότι με πολλούς άλλους πρόκειται εντός των ημερών να καταθέσουν αγωγές κατά της Περιφέρειας, την οποία θεωρούν υπεύθυνη ότι άργησε απελπιστικά και ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, πλην της Τριφυλίας, δεν λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά!

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ