Μόρια: Αποσυμφόρηση με μετακίνηση 2.000 προσφύγων εξετάζει η κυβέρνηση

Την αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και μεταναστών, στη Μόρια, σχεδιάζει η κυβέρνηση, προχωρώντας στη μετακίνηση 2.000 αιτούντων άσυλο από τη Μυτιλήνη στην ηπειρωτική χώρα ως τα τέλη του μήνα.

«Η κατάσταση στη Μόρια είναι πραγματικά δύσκολη, είναι οριακή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, μετά και το πλήθος δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο με αναφορές στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων στον προσφυγικό καταυλισμό. Ακόμη και σήμερα, η γερμανική εφημερίδα TAZ δημοσιεύει εκτενές άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό, στο οποίο σημειώνεται πως ακόμη και 6χρονα παιδιά σκέφτονται την αυτοκτονία, ενώ τις δραματικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο καμπ περιέγραψε μιλώντας στο CNN Greece η Αλίκη Μεϊμαρίδου, υπεύθυνη των ιατρικών προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νησί.

Σχεδόν 9.000 άνθρωποι, αριθμός τριπλάσιος από τη χωρητικότητα του μεγαλύτερου καμπ προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, ζουν στριμωγμένοι σε σκηνές ή κοντέινερς, σε άθλιες συνθήκες, με οργανώσεις αρωγής αλλά και τοπικές Αρχές να κρούουν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικό της οριακής κατάστασης στη Μόρια, είναι το τελεσίγραφο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς τις αρμόδιες Αρχές, προειδοποιώντας με «λουκέτο» στη συγκεκριμένη δομή σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, οι προσπάθειες αποσυμφόρησης του καταυλισμού είναι συνεχείς και στο πλαίσιο αυτό το καλοκαίρι μετακινήθηκαν περίπου 3.000 άνθρωποι στην ηπειρωτική χώρα, ενώ την περασμένη εβδομάδα μετακινήθηκαν άλλοι 700 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη 2.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους, με βάση όλα όσα ισχύουν στο εθνικό και διεθνές νομικό περιβάλλον.

Αναφερόμενος στη διαδικασία ασύλου, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση της μείωσης του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση απόφασης.

«Ξέρετε, η κάθε κρίση για το άσυλο είναι μια ad hoc κρίση, είναι μια εξατομικευμένη κρίση. Έχει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες. Επομένως, εμείς αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να βρίσκουμε πάντοτε την ισορροπία μεταξύ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού της Συνθήκης της Γενεύης, που προστατεύει τους πρόσφυγες και προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο απονέμεται το καθεστώς προσφυγικής προστασίας», σημείωσε.

Το μεταναστευτικό αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στη συνάντηση που θα έχουν αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters ο Αλέξης Τσίπρας με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει να γίνει κατανοητό πως «ο μοναδικός τρόπος για μια συνολική επίλυση του προβλήματος της προσφυγικής κρίσης είναι η ίση κατανομή, η αναλογική κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και όσο οι χώρες του Βίζενγκραντ επιμένουν σε αυτή την αντιευρωπαϊκή, αντιανθρωπιστική και παράνομη κατά τη γνώμη μου συμπεριφορά απέναντι στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, το πρόβλημα θα συνεχίζεται. Εμείς από τη δική μας πλευρά προσπαθούμε και πολιτικά και διαπραγματευτικά να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν».

cnn

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ