«ΙΜΟ:70: Η κληρονομιά μας-καλύτερη ναυτιλία για ένα καλύτερο μέλλον»
ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 2018
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ναυτική Ημέρα καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) το 1978 και έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο κατά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Τα κράτη- μέλη του Οργανισμού καλούνται να συμμετάσχουν στον εορτασμό με δραστηριότητες την ίδια εβδομάδα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για το τρέχον έτος ως ημέρα εορτασμού ορίστηκε η 27η Σεπτεμβρίου 2018 και έχει θέμα τον «Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) : 70 Η Κληρονομία μας-Καλύτερη Ναυτιλία για ένα Καλύτερο Μέλλον»– «ΙΜΟ 70: Our Heritage- Better Shipping for a Better Future».
Όπως είναι γνωστό η ναυτιλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ο ΙΜΟ, τα Κράτη Μέλη του Οργανισμού και η ναυτιλιακή βιομηχανία συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν τη συνεχή συμβολή της ναυτιλίας στην οικολογική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως τονίζει στο μήνυμα του, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας :
«Αυτό το έτος, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) γιορτάζει δύο μεγάλες επετείους : τα 70 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΙΜΟ και τα 60 χρόνιααπό την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ.
Σήμερα απευθύνομαι σε εσάς από το “ChurchHouse” , τον ιστορικό χώρο του Λονδίνου στον οποίο έλαβε χώρα η πρώτη Σύνοδος του ΙΜΟ.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίαςγια φέτος είναι «Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) 70: Η Κληρονομία μας-Καλύτερη Ναυτιλία για ένα Καλύτερο Μέλλον». Με αυτό τον τρόπο παρέχεται η ευκαιρία να αναδειχθεί και να προβληθεί ο τρόπος με τον οποίο ο ΙΜΟ εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε, ενώ ταυτόχρονα παρέμεινε συνεπής στη γενική του αποστολή –να προάγει μια ασφαλή , φιλική προς το περιβάλλον, αποδοτική και βιώσιμη ναυτιλία.
Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε κατά κύριο λόγο χάρις στη συναίνεση ανάμεσα στα 173 Κράτη –Μέλη του Οργανισμού.
Τα πάνω από 50 διεθνή όργανα που υιοθετήθηκαν από τον ΙΜΟ, καλύπτουν όλες τις πτυχές της διεθνούς ναυτιλίας –συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού πλοίων, κατασκευών, εξοπλισμού, στελέχωσης, πλοήγησης, λειτουργίας και διάλυσής τους.
Η συμμόρφωση με αυτά τα πρωτότυπα συνιστά πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΙΜΟ είναι η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μέσα από τους κανονισμούς που εφαρμόζονται ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες. Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει επίσης την καινοτομία και την αποδοτικότητα.
Από την ίδρυσή του, ο ΙΜΟ εργάζεται για να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι παγκοσμίως θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την ναυτιλία, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς επίσης στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες σχετικά με τα επίπεδα ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης κ.λ.π.
Με τη ναυτιλία να μεταφέρει πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου σε επιβάτες και εμπορεύματα ανά τον κόσμο, είναι σαφές ότι η δράση του ΙΜΟ έχει επιπτώσεις και πέραν του πεδίου των πλοίων.
Η κληρονομία του ΙΜΟ επί 70 χρόνια , είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την περαιτέρω βελτίωση των όρων λειτουργίας της ναυτιλίας. Η πρόκλησή μας για τα επόμενα χρόνια παραμένει
στη διατήρηση της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό να βελτιωθεί η ναυτιλία –στοχεύοντας σ΄ένα καλύτερο μέλλον.»