ΕΥΑΘ: Δεν υπάρχει πρόβλημα το νερό στην Θεσσαλονίκη
Στη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα για την ποιότητα του νερού, ούτε σήμερα αλλά ούτε και όταν προέκυψε το θέμα, προχώρησαν μιλώντας στο thestival.gr, κύκλοι της ΕΥΑΘ.
Όπως τονίζουν το αποτέλεσμα της έρευνας από την Εισαγγελία, προέκυψε μετά πρωτοβουλία της ΕΥΑΘ τον περασμένο Ιανουάριο και πράγματι είχε προκληθεί το θέμα με τις κηλίδες από αγωγό του στρατού, ωστόσο έγινα όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μην προκύψει κανένα θέμα για την ποιότητα του νερού ούτε τότε αλλά ούτε και σήμερα.
“Δεν τίθεται θέμα για την ποιότητα του νερού. Δεν υπήρξε θέμα ούτε τότε, δεν υπάρχει ούτε και σήμερα. Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες”, τονίζουν στο thestival.gr, κύκλοι της ΕΥΑΘ.
Το θέμα προέκυψε όταν στη Σίνδο εντοπίστηκε μόλυνση από κηλίδες πετρελαιοειδών που ανέβαιναν στην επιφάνεια με τη μορφή σταγόνων ή σβόλων και στη συνέχεια διαλύονταν και εξαπλώνονταν στην επιφάνεια.
Aγωγός πετρελαίου του στρατού ο οποίος περνάει κάτω από τον πυθμένα της λίμνης Πολυφύτου φαίνεται ότι είναι ο ένοχος για το πετρέλαιο που εντοπίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην επιφάνεια της δεξαμενής του εργοστασίου επεξεργασίας νερού της ΕΥΑΘ στην Σίνδο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος”, στη δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης αναφέρεται ως πιθανή η ρύπανση από αγωγό του ελληνικού στρατού που διέρχεται από τον βυθό της λίμνης Πολυφύτου.
Η υπόθεση χρεώθηκε σε στρατιωτικό εισαγγελέα και βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής αξιολόγησης.
Η λίμνη αποτελεί τμήμα του Αλιάκμονα απ’ τον οποίο προέρχεται το 60% της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης.
Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του Έθνους, στην ανοικτή ενωτική διώρυγα μήκους 50 χιλιομέτρων που φέρνει νερό του Αλιάκμονα στην πόλη από τη θέση Βαρβάρες έως τις εγκαταστάσεις διύλισης της Σίνδου δεν υπήρχε κανένα σύστημα εντοπισμού οποιασδήποτε ρύπανσης. Αυτή διαπιστώθηκε όταν εντοπίστηκαν κηλίδες πετρελαιοειδών που ανέβαιναν στην επιφάνεια με τη μορφή σταγόνων ή σβόλων και στη συνέχεια διαλύονταν και εξαπλώνονταν στην επιφάνεια.
Η ΕΥΑΘ αναγκάστηκε να μειώσει την παροχή νερού από τον Αλιάκμονα και να αυξήσει την παροχή από τις πηγές Αραβησσού, ενώ παράλληλα αύξησε τα ειδικά φίλτρα και αύξησε τις αναλύσεις ποιότητας νερού πριν αυτό καταλήξει στις βρύσες των νοικοκυριών και των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης. Στην διώρυγα τοποθετήθηκαν φράγματα και από τον Απρίλιο ο επικεφαλής της ΕΥΑΘ ανέφερε ότι το φαινόμενο είχε υποχωρήσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.