Δύο χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα η Καλαμάτα μετρά ακόμη τις πληγές της!
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, συμπληρώνονται σήμερα, από τη φονική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016, που προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας, ισοπεδώνοντας υποδομές, καλλιέργειες, κτηνοτροφία, καταστήματα, πολλά σπίτια και δυστυχώς, σκοτώνοντας ανθρώπους!
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Τα θύματα της πλημμύρας, δεν ήταν μόνο τρία τελικά, καθώς όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της Καλαμάτας -η οποία επλήγη περισσότερο από άλλες περιοχές- κάποιοι ηλικιωμένοι, προφανώς καταβεβλημένοι σωματικά και ψυχικά από τη μεγάλη καταστροφή και τη… βίαιη αλλαγή περιβάλλοντος, πέθαναν «μαραζωμένοι», μη μπορώντας να… διαχειριστούν το κακό!
Να θυμίσουμε πως μόνο στην οδό Βαγγέλη Δράκου, δυο γυναίκες που σώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία των κατοίκων εκείνο το ξημέρωμα, πέθαναν λίγους μήνες μετά… «Δεύτερη επέτειος των θανατηφόρων πλημμυρών και μεταξύ όλων των υπολοίπων, δε θέλω να ξεχάσω μια γερόντισσα, η οποία δεν κατάφερε να φύγει από το σπίτι της, καθώς υπέστη σοκ και ευτυχώς, την έσωσε ένας γείτονας! Η γυναίκα αυτή, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικία της και πέθανε πέρυσι, έναν χρόνο μετά…», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο Δημήτρης Ζαφειροπουλος, τονίζοντας πως η αιτία των καταστροφών που μπορεί ξανά, να προκληθούν στην περιοχή, ίσως μάλιστα, ακόμη πιο έντονες, έχει ονοματεπώνυμο! «Εγώ έχω μια περιουσία που μετατράπηκε από αγροτική, σε οικοδομική και πλήρωσα τις εισφορές μου σε έδαφος, χωρίς ακόμη να έχει γίνει κάτι, κανένα έργο», δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος μαζί με τους υπολοίπους ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής και ειδικά εκείνους που έχουν τα σπίτια τους σ’ αυτό το σημείο της πόλης, δεν μπορεί να ξεχάσει!
«Πάρα πολλές γιαγιάδες που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εκείνο το βράδυ, πέθαναν, δεν άντεξαν! Να μη λέμε «δεν έχουμε θύματα»! Έχουμε θύματα, βεβαίως! Υπέστησαν εγκεφαλικά, καρδιακά, μετακόμισαν σε μια ηλικία που δεν αντέχουν οι ηλικιωμένοι να αλλάζουν περιβάλλον και πέθαναν μέσα στον πρώτο χρόνο», δήλωσε, δίνοντας την άλλη διάσταση του θέματος, την πραγματικά ουσιαστική και «φωτίζοντας» την αθέατη… όψη του προβλήματος, η εκπαιδευτικός Ελευθερία Ρουκέρη, που εκείνη τη νύχτα, παραλίγο, να χάσει το σύζυγό της! «Γύρω στις 3 τα ξημερώματα, ξύπνησα ακούγοντας φωνές για βοήθεια, από το γείτονά μου! Φόρεσα ένα μαγιό και κράνος, αφού είδα τι συνέβαινε όταν βγήκα στο μπαλκόνι και έσπευσα να βοηθήσω! Τα αυτοκίνητα, ήταν αδύνατο να τα… σώσω, καθώς είχαν πλημμυρίσει και αμέσως πήγα στο σπίτι του γείτονα, ο οποίος φώναζε καλούσε σεβοήθεια, αφού η στάθμη του νερού, στο σπίτι του, που είχε πλημμυρίσει, ανέβαινε επικίνδυνα! Προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε τα φρεάτια, μήπως απορροφήσουν το νερό, όμως δε γινόταν, καθώς δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε και αμέσως πήγαμε στα σπίτια που κατοικούσαν ηλικιωμένοι! Στο δίπλα σπίτι, που η γιαγιά φώναζε «βοήθεια», κατάφερα και μπήκα και την έβαλα να καθίσει σε μια καρέκλα για να μπορέσω μαζί με το γείτονα, να την βγάλουμε έξω! Τα αυτοκίνητα επέπλεαν, ενώ έρχονταν φερτά υλικά! Μέχρι και μια μεγάλη βάρκα(!!!) ήρθε από κάποιο χτήμα, λάστιχα, κορμοί δέντρων και πολλά άλλα… Λίγο αργότερα, η στάθμη του νερού ανέβηκε πολύ και μας παρέσυρε, βγάζοντάς μας στις 6 το πρωί στη Λεΐκων», σημείωσε ο Κώστας Ηλιόπουλος, ο σύζυγος της κας Ρουκέρη, ο οποίος γλύτωσε από θαύμα, ενώ αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του, στα «αθέατα» θύματα της μεγάλης καταστροφής! «Μπορεί να κρατάμε το θετικό, ότι εκείνο το ξημέρωμα σώσαμε κάποιους ανθρώπους, ας μην ξεχνάμε όμως, δύο γυναίκες, οι οποίες πέθαναν μέσα στο χρόνο, από το σοκ που υπέστησαν και την αλλαγή περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, τονίζοντας πως εκείνη τη νύχτα, θα υπήρχαν θύματα στην Ευαγγέλου Δράκου, αν δεν υπήρχαν τα δυο χτήματα στην περιοχή, που δεν έχουν οικοδομηθεί και λειτούργησαν σαν… αποδέκτες!
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΠΡΑΞΕΙΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!
Φωνές, κίνδυνος, καταστροφή, απόγνωση και πόνος, μερικές μόνο λέξεις, που δεν είναι ικανές να περιγράψουν το δράμα που εκτυλίχθηκε εκείνο το ξημέρωμα, δυο χρόνια πριν, σε πάρα πολλές περιοχές της Μεσσηνίας και ειδικά της Καλαμάτας! Γλαύκου, Ευαγγέλου Δράκου, Παύλου Μπακογιάννη, η ευρύτερη περιοχή της Θουρίας, του Πηδήματος και πολλές άλλες, μετρούν ακόμη τις πληγές τους, χωρίς κανείς να έχει κάνει κάτι ουσιαστικό ώστε να μην κινδυνέψουν ξανά, να πνιγούν! Καλά –καλά, δε έχουν πάρει τα χρήματά τους, οι δικαιούχοι… Βέβαια, η αλήθεια είναι πως στα… χαρτιά, έχουν γίνει πολλά! Έναρξη κάποιων έργων, δημοπρατήσεις άλλων και μελέτες! Μελέτες, όπως αυτή η περιβόητη του Μορέα, η οποία έρχεται στην πραγματικότητα να αποδείξει, αυτό που πρώτη ανέφερε η «Φ», επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ, που ήθελε το μεγάλο κακό, να προκλήθηκε εξαιτίας… του δρόμου! «Δεν ήταν σεισμός να ανοίξει η γη! Ήταν βαριά αμέλεια και πρέπει να γίνουν έργα, ώστε να προστατευτούμε! Θεωρούμε, επειδή εδώ είμαστε πάνω από 20 χρόνια και επειδή το σπίτι χτίστηκε το 1960, εμείς το ανακαινίσαμε, πως, ναι, ο δρόμος (περιμετρικός), ήταν αυτός που προκάλεσε το πρόβλημα! Εμείς εδώ, είχαμε πάντα τόσα νερά, όσα έχει και η Φαρών, όταν βρέχει πολύ», δήλωσε αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές η κα Ρουκέρη, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν από την πρώτη στιγμή και οι δηλώσεις του κ. Ζαφειρόπουλου.
«Φαίνεται ότι τη βασική ευθύνη την έχει ο Μορέας, διότι μετέφερε λεκάνες ύδατος, από τη Δυτική πλευρά, προς την Ανατολική και δευτερευόντως, η Δημοτική Αρχή, που δεν έκανε τα έργα υποδομής, ώστε οι κατοικίες που ανεγέρθηκαν στην περιοχή αυτή, να μην έχουν πρόβλημα με την απορρόφηση του νερού», τόνισε ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, που ξεκαθάρισε πως στην οδό Ευαγγέλου Δράκου, τα προβλήματα είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ότι άλλες περιοχές, καθώς δεν έχουν γίνει καταλήψεις ρεμάτων, όπως στη Γλαύκου και την περιοχή του Σωτήρος… Τα αναπάντητα ερωτήματα λοιπόν πολλά και απόψε, θα επιχειρηθούν απαντήσεις σε κάποια από αυτά!
ΑΠΟΨΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΦΡΑΓΚΟΠΗΔΑΔΟ
Δυο χρόνια μετά λοιπόν, αξίζει να σημειωθεί πως θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, μια μεγάλη εκδήλωση, στις 8:30 το βράδυ στο Φραγκοπήγαδο, στην εκκλησία του Σωτήρος, τόσο για τις ευθύνες, όσο και για την κατάσταση που επικρατεί. Νωρίτερα, στις 7, θα γίνει στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, μια… ξενάγηση στις γειτονιές της Ράχης, με την Κίνηση Καλαμάτα 2030, που διοργανώνει τις εκδηλώσεις αυτές, να επιμένει στην ουσία, αν και πολύς λόγος γίνεται από τη δημοτική αρχή και όχι μόνο… για μια αντιπολιτευτική προσπάθεια, ίσως ακόμη και προεκλογική… εκ μέρους της Κίνησης!