Δούρου: Στοχοποιήθηκα και κατηγορήθηκα χυδαία για την πυρκαγιά στο Μάτι
Για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το πολιτικό της μέλλον, τη μητρότητα, αλλά και τα σύμφωνα συμβίωσης, μίλησε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε στην «Espresso Σαββατοκύριακου».
Ήταν από τις πρώτες γυναίκες στη χώρα που επέλεξε να υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τον επί χρόνια σύντροφό της, και μάλιστα πολύ πριν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Περιγράφοντας τον αγαπημένο της, μιλά για τη μοναδική ανοχή του στη δύσκολη καθημερινότητά της, καθώς και τις «σοφές σιωπές του», που η ίδια χαρακτηρίζει ως «την ύψιστη έκφραση οικειότητας» μεταξύ τους.
Για τη μητρότητα, η περιφερειάρχης Αττικής θυμάται μια αποτυχημένη εγκυμοσύνη της που έβαλε φρένο σε αυτό το κομμάτι της ζωής της, αλλά έρχεται να προσθέσει ότι είναι ήδη θεία και, έμμεσα, γιαγιά!
Όσον αφορά τα πολιτικά σχέδιά της, επιμένει ότι θα ακολουθήσει τις επιταγές του κόμματός της όταν και ότι αποφασίσουν για αυτή τα αρμόδια όργανα, ενώ υποστηρίζει ότι με τον πρωθυπουργό έχουν ακριβώς την ίδια καλή, ζεστή σχέση που είχαν πάντα, ακόμη και μετά την τραγωδία στο Μάτι, για την οποία στοχοποιήθηκε πολλάκις.
Στο ερώτημα περί ευθυνών για ό,τι συνέβη στο Μάτι αναφέρει ότι ήταν η πρώτη που είπε ότι δεν μπορεί να έγιναν όλα καλά «όταν θρηνούμε τόσους συμπολίτες μας. Και δυστυχώς έπρεπε να το έχουν πει και πολλοί άλλοι. Ανεξάρτητα από τον επιχειρησιακό ρόλο σου και τις αρμοδιότητες που έχεις, προσπαθείς ως πολιτικό πρόσωπο να σκεφτείς αν υπήρχε κάτι άλλο, κάτι παραπάνω από το εφικτό που θα μπορούσε να γίνει, όχι μόνο από σένα αλλά από όλους τους αρμόδιους φορείς. Και αυτό είναι ένα τεράστιο βάσανο που πρέπει να μας αφορά όλους».
«Να ξεκαθαρίσω όμως ότι Περιφέρεια και ΟΤΑ δεν σβήνουν τις φωτιές. Δεν έχουν ούτε τα μέσα ούτε την εμπειρία και, εκ του νόμου, ούτε την αρμοδιότητα να σβήνουν φωτιές. Αυτό το κάνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που έχουν τη σχετική εκπαίδευση και εμπειρία.
Σχετικά με το θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών, αυτή γίνεται μόνο με εισήγηση της Πυροσβεστικής και πρέπει να πληρούνται ειδικές προϋποθέσεις. Όμως τέτοια εισήγηση δεν δόθηκε ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Το αν μπορούσε να δοθεί και γιατί δεν δόθηκε διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη».
Αναφέρει πως ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ενώ η ίδια «στοχοποιήθηκα και κατηγορήθηκα χυδαία από πολιτικούς αντιπάλους αλλά και από μια παρέα στα ΜΜΕ και τα social media. Ο ένας μετά τον άλλον έβγαιναν να πουν ότι στη θέση μου θα είχαν πιάσει τη μάνικα για να σβήσουν οι ίδιοι τη φωτιά ή την ντουντούκα για να διώξουν τον κόσμο. Αν δεν υπήρχαν θύματα, θα ήταν απλώς γελοίες τοποθετήσεις.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν τίθεται ζήτημα προσωπικής στήριξης, γιατί δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη επιχειρησιακή ευθύνη βάσει του θεσμικού πλαισίου».
Για έργο στην Περιφέρεια, αναφέρει «πως κάθε μέρα δίνουμε μάχη σε όλα τα μέτωπα. Για να πάνε 20.000 μαθητές με ασφάλεια και εγκαίρως στα σχολεία τους. Για να προχωρήσουν έργα υποδομής που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, αλλά, βλέπετε, δεν είχαν κορδέλες και εγκαίνια με κάμερες. Και μιλώ για αντιπλημμυρικά έργα, έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Αλλά και έργα πνοής που αλλάζουν το πρόσωπο της Αττικής, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Εργα για τη στήριξη των συμπολιτών μας, όπως η επιδότηση, μέσω του προγράμματος «Ρεύμα για όλους», 35.000 νοικοκυριών με 5.000.000 ευρώ. Μέσω του θεσμού των λαϊκών αγορών στηρίζουμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με είδη των λαϊκών, αξίας 1.000.000 ευρώ. Με το Κέντρο Logistics, που πλέον είναι αναγνωρισμένη ευρωπαϊκή καλή πρακτική, στηρίξαμε τους χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων και τώρα στηρίζουμε κοινωνικές δομές. Χρηματοδοτήσαμε την αγορά σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Και πολλά ακόμη».