Ανησυχία ΕΛ.ΑΣ. για επεισόδια στην επέτειο μνήμης του Παύλου Φύσσα

Το ενδεχόμενο άγριων συγκρούσεων ανάμεσα σε μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων και ομάδες ακροδεξιών, όπως συνέβη πρόσφατα στην πόλη Κέμνιτς της Γερμανίας, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκαλεί ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη σε κλειστή σύσκεψη ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ νέα συνάντηση για το θέμα πρόκειται να έχουν σήμερα οι επιτελείς της ΓΑΔΑ και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου. Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), καθώς και άλλες αντιφασιστικές ομάδες και συλλογικότητες της Αριστεράς έχουν προγραμματίσει στις 5 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και δύο ώρες αργότερα συναυλία στην πλατεία Συντάγματος. Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, ανήμερα την επέτειο της δολοφονίας, αντιφασιστικές οργανώσεις προγραμματίζουν στις 5.30 το απόγευμα συγκέντρωση στο σημείο όπου ο νεαρός τραγουδιστής έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά και στη συνέχεια πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στον Πειραιά.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις θα είναι αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Ωστόσο, εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο ομάδες ακροδεξιών να πραγματοποιήσουν αντισυγκεντρώσεις ή και να συγκροτήσουν ομάδες «περιφρούρησης», επιδιώκοντας να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους διαδηλωτές. Σε πρόσφατες αναφορές τους εξάλλου, οι υπηρεσίες της Ασφάλειας επισημαίνουν ότι η διεθνής συγκυρία όσο και τα πρόσφατα άγρια επεισόδια που προκάλεσαν ακραίοι εθνικιστές στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το λεγόμενο «μακεδονικό ζήτημα», έχουν ενεργοποιήσει περαιτέρω άτομα που κινούνται στον χώρο της άκρας Δεξιάς. Επιπλέον, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο επεισοδίων παρόμοιων με εκείνα που καταγράφηκαν στα τέλη Αυγούστου στην πόλη Κέμνιτς της Γερμανίας. Εκεί, με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό με μαχαίρι ενός 35χρονου Γερμανού, ακροδεξιοί συγκρούστηκαν με μέλη αντιφασιστικών ομάδων με συνέπεια να τραυματιστούν δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους και αστυνομικοί. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι αντίστοιχο με εκείνα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα έτη και επιπλέον προβλέπει τη δημιουργία φραγμών ούτως ώστε σε περίπτωση που οι διαδηλωτές πράγματι επιχειρήσουν να κινηθούν προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, να μην υπάρξει αντιπαράθεση με αντίπαλες ομάδες συγκεντρωμένων.

 

E-Daily.gr 

Σχολιάστε το άρθρο:

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ