Αιτωλικό: Αυτή είναι η εξήγηση για το φαινόμενο με τις αράχνες
Ειδική επιστήμονας μιλάει στο newsit.gr και εξηγεί γιατί γέμισε ιστούς αράχνης η λιμνοθάλασσα στο Αιτωλικό – Ποιο είδος αράχνης συνηθίζει να κατακλύζει ολόκληρες περιοχές και να υφαίνει ακατάπαυστα τους ιστούς του – Δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, λέει η επιστήμονας – Έχει συμβεί και αλλού
Ένα περίεργο και πρωτόγνωρο θέαμα αντίκρισαν ντόπιοι και τουρίστες στο Αιτωλικό. Συγκεκριμένα στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας, πριν την γέφυρα, υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο από ιστούς που έφτιαξαν αράχνες που έχει καλύψει τα φυτά (φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση) σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων. Η είδηση αυτή και φυσικά οι εικόνες από την περιοχή έκαναν τον γύρου του διαδικτύου. Το newsit.gr επικοινώνησε με μια ειδικό προκειμένου να μας εξηγήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο και όπως αποκαλύπτει όλο αυτό δεν είναι παρά ένα μεγάλο φαγοπότι αφού το συγκεκριμένο είδος αράχνης είναι «μάστορας» στους ιστούς και όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες του δίνει και καταλαβαίνει!
Το φαινόμενο με τις αράχνες δεν είναι πρωτοφανές
Η Μαρία Χατζάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση στην συστηματική και την οικολογία των αραχνών εξηγεί πως προκλήθηκε αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο.
«Το φαινόμενο που παρατηρήσαμε στο Αιτωλικό δεν είναι πρωτοφανές. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Είναι ένα εποχικό φαινόμενο το οποίο κυρίως εμφανίζεται αυτή την περίοδο, δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του Φθινοπώρου και προκαλείται από τις αράχνες του γένους Tetragnatha», λέει η κα Χατζάκη.
Και συνεχίζει: «Οι αράχνες αυτές είναι πολύ μικρές σε μέγεθος, όμως είναι ικανές να φτιάχνουν πολύ μεγάλους ιστούς και να κάθονται μέσα σε αυτούς. Το φαινόμενο αυτό έχει προκύψει από μια έκρηξη πληθυσμιακή αυτής της αράχνης. Κάτω από τα νέφη αυτά που βλέπουμε στις εικόνες υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί από αρσενικές και θηλυκές αράχνες οι οποίες ζευγαρώνουν, κάνουν μικρά. Προφανώς προκύπτει από ευνοϊκές συνθήκες οι οποίες έχουν δώσει την δυνατότητα να δημιουργηθεί αυτή η υπεραύξηση του πληθυσμού. Η αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών σίγουρα δεν είναι άσχετη με το φαινόμενο αυτό».
Η κα Χατζάκη κάνει λόγο για πάρτι από τις αράχνες αφού βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες και όπως λέει χαρακτηριστικά «του δίνουν και καταλαβαίνει».
«Όταν ένα ζώο βρίσκει άφθονη τροφή, θερμοκρασίες υψηλές και υγρασία επαρκή, έχει τις ιδανικές συνθήκες για να μπορέσει να φτιάξει μεγάλους πληθυσμούς. Επομένως θα λέγαμε ότι είναι ένα φαινόμενο οπορτουνισμού στην προκειμένη περίπτωση όπου εκμεταλλευόμενες οι αράχνες όλες αυτές τις συνθήκες «αποφασίζουν» να του δώσουν να καταλάβει και να αυξηθούν, να αναπαραχθούν. Να δώσουν μια επόμενη γενιά. Δεν πρόκειται για αράχνες επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο θα προκαλέσει κάποια ζημιά στην βλάστηση ή οπουδήποτε αλλού».
Οι αράχνες θα κάνουν το πάρτι τους και θα πεθάνουν σύντομα
«Οι αράχνες θα κάνουν το πάρτι τους και θα πεθάνουν σύντομα. Επομένως δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάτι και σίγουρα έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο το οποίο το έχουμε ξαναδεί και καταγράψει το 2003 που πήγα στην Ηλεία και το φαινόμενο ήταν ακριβώς το ίδιο. Οι κάτοικοι μου είχαν πει ότι το πράγμα αυτό συμβαίνει κάθε πέντε χρόνια κάθε τρία χρόνια όταν στις αρχές του Φθινοπώρου οι αρχές το επιτρέπουν», καταλήγει η επιστήμονας.
newsit