Σεισμός: Οι εικόνες καταστροφής μετά τα 4,9 Ρίχτερ. Ρωγμές σε σπίτια και κατολισθήσεις
Ρωγμές σε κατοικίες, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, έχουν καταγραφεί, κυρίως στο δήμο Αργιθέας, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που «ταρακούνησε» σήμερα το πρωί την Θεσσαλία .
Η δόνηση ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 10:12 το πρωί, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας.
Το επίκεντρο της εντοπίζεται, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστήμιου Aθηνών, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά από την πόλη των Τρικάλων, στο χωριό Νεοχώρι, στην Λίμνη Πλαστήρα, στα σύνορα των Τρικάλων με την Καρδίτσα.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 1,8 χιλιόμετρα, γι΄ αυτό και ο σεισμός ταρακούνησε περιοχές σε τόσο μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο του.
Κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Πλαστήρα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Επίσης πολλοί κάτοικοι των Τρικάλων και της Καρδίτσας βγήκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, δήλωσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι είναι φυσιολογική η σεισμική δόνηση για την περιοχή της Πίνδου, και δεν προκαλεί ανησυχία.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.12 σήμερα το πρωί, με επίκεντρο 233 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας ή 34 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά των Τρικάλων.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ενώ έγινε αισθητός και στην Αττική. Kάτοικοι κοντινών περιοχών αναφέρουν ότι άκουσαν έντονο βουητό.
Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κέρκυρα έως τη Λαμία και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, αυτή την ώρα, η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, ενώ ερευνάται το ενδεχόμενο κατολισθήσεων καθώς η περιοχή είναι ορειν.
Οπως δήλωσε καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στον ΣΚΑΙ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου ενώ η προσοχή εστιάζεται στο εάν από τον σεισμό προκλήθηκαν κατολισθήσεις σε χωριά της περιοχής.
Βίντεο από κατολισθήσεις περίπου μισό χιλιόμετρο έξω από το χωριό Κνίσεβο (Αργιθέα) ανέβασε στο Facebook ο κ. Γιάννης Κωνσταντέλος. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει στο βίντεο, λόγω των κατολισθήσεων δεν είναι εφικτή η οδική επικοινωνία με αποτέλεσμα να είναι εγκλωβισμένα αρκετά αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλα, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε συναγερμό από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα. Ο επικεφαλής του Δήμου της Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής, επισημαίνει επίσης, πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές σε κατοικίες, μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με το σύνολο των προέδρων του δήμου. Ο Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, τονίζει επίσης πως έχουν αναφερθεί ρωγμές σε ελάχιστες παλαιές κατοικίες, κυρίως στα ορεινά του δήμου, ενώ οι λίγες κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή.
Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου ότι λειτουργούν τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες (2431351100, 2431351200, 2431032330, 2431020000) προκειμένου να εξυπηρετηθούν σχετικά με προβλήματα που ενέσκηψαν από το σεισμό. Όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για να αναφέρουν τυχόν βλάβες, ζημιές, προβλήματα και οτιδήποτε σχετίζεται με τον σεισμό της 31ης Αυγούστου 2018. Η πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή.
Οι φωτογραφίες που έρχονται στο φως από Τρίκαλα και Καρδίτσα δείχνουν τις πρώτες εικόνες καταστροφής.
Παπαζάχος για σεισμό: Προσοχή μέχρι να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία
Την εκτίμηση πως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των ορεινών της Καρδίτσας πρέπει να αποφύγουν για λόγους ασφαλείας να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι οι επιστήμονες να δουν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, έκανε μιλώντας στο onlarissa.gr ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Κώστας Παπαζάχος.
Με αφορμή τον πρωινό σεισμό της τάξης των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην πόλη της Λάρισας, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε πως “πρόκειται για μία τεράστια ζώνη από το τέρμα των Αγράφων από την Ευρυτανία, συνεχίζει κατά μήκος όλης της Πίνδου, ανατολικά από τα Γιάννενα και κοντά στην Κόνιτσα, συνεχίζει στην Αλβανία και φθάνει στην Οχρίδα”.
Χαρακτήρισε την περιοχή “όχι ιδιαίτερα σεισμογενή” για να συμπληρώσει πως “ιστορικά έχει δώσει σεισμούς κοντά στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ που σε σπάνιες περιπτώσεις έφθασαν στους 6,5. Επειδή όμως η περιοχή του ορεινού όγκου είναι αραιοκατοικημένη, οι ιστορικοί σεισμοί δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις, ενώ στα πεδινά αστικά κέντρα είναι απλά ενοχλητικοί, χωρίς λόγο ανησυχίας”.
Ο κ. Παπαζάχος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, εξηγώντας ότι “αν δεν περάσουν δύο εικοσιτετράωρα για να δούμε την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας, δε μπορούμε να πούμε τίποτε με βεβαιότητα. Η πιθανότητα να γίνει άλλος, ισχυρότερος σεισμός είναι μικρή, αλλά όχι μηδενική”.
trikalaola.gr, onlarissa.gr