Προϊόντα ποιότητας μέσω αστικής γεωργίας στους δημοτικούς λαχανόκηπους Καλαμάτας

Η παραγωγή του καλοκαιριού μεστώνει στους Δημοτικούς Λαχανόκηπους Καλαμάτας, ένα πετυχημένο πείραμα αστικής γεωργίας που ξεκίνησε το 2013 και αναπτύχθηκε σε εφαρμογή σχετικής πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής. Με τον τρόπο αυτό, πολλοί συμπολίτες μας καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών τους σε λαχανικά, αλλά το κοινωνικό περιεχόμενο της προσπάθειας αυτής δεν εξαντλείται εκεί: οι καλλιεργητές έχουν την υποχρέωση να αποδίδουν – όπως και κάνουν – το 10% της εσοδείας στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου (Β΄ ΚΑΠΗ), για την υποστήριξη συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη. Τα τεμάχια δημοτικών λαχανόκηπων ανέρχονται σε 96 και όλα είναι αξιοποιημένα από πολίτες, οι οποίοι σ’ αυτά παράγουν λαχανικά με το βιολογικό τρόπο καλλιέργειας.

Πολλοί ξεκίνησαν το 2013 και συνεχίζουν, καλλιεργώντας τεμάχια 50 τετραγωνικών μέτρων, που τους παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι νεότεροι καλλιεργητές.
Τα τεμάχια που έχουν παραχωρηθεί βρίσκονται στις Εργατικές Κατοικίες Ασύλου, στο Δυτικό Εμπορικό Κέντρο (σε τρεις θέσεις) και στο Ανατολικό Εμπορικό Κέντρο (σε δύο θέσεις). Ο Δήμος Καλαμάτας προέβη σε εκσκαφές, διαμόρφωση του εδάφους και βελτίωση του κηποχώματος, περίφραξη χώρου, εγκατάσταση αρδευτικών δικτύων και χωροθέτηση των τεμαχίων γης. Επίσης, παρέχει το νερό για την άρδευση δωρεάν, ενώ οι γεωπόνοι του δίνουν συμβουλές στους καλλιεργητές.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ