Νέα αποκάλυψη σοκ μετά τη φονική πυρκαγιά – Είχαν έτοιμο σύστημα πυροπροστασίας

Ακόμα μια αποκάλυψη η οποία φέρνει νέα δεδομένα για τις ευθύνες εκείνων οι οποίοι ενεπλάκησαν στη πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε  το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ήδη από το 2011 η Περιφέρεια έχει εγκαταστήσει στην Ανατολική Αττική σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και χειρισμού πυρκαγιών μέσα από  πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Το σύστημα υπάρχει και σύμφωνα με την Περιφέρεια η χρήση του έχει παραχωρηθεί στην Πυροσβεστική. Ο Νέος Βουτζάς και το Μάτι όμως κάηκαν, άνθρωποι μαρτύρησαν στις φλόγες.

Τι κάνει το προειδοποιητικό σύστημα

Ο μηχανισμός περιλαμβάνει συστήματα ειδοποίησης, ανιχνεύει φωτιές, δίνει live εικόνα και διαθέτει λογισμικό στο οποίο ο χειριστής βλέπει που βρίσκονται τα πυροσβεστικά οχήματα, οι πυροσβεστικοί κρουνοί και πολλά άλλα στοιχεία.

Μπορεί να ζητήσει από το σύστημα να του δώσει πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί η πυρκαγιά, μπορεί να ζητήσει στοιχεία για τους χρόνους που απαιτούνται, αλλά και τις καλύτερες διαδρομές για να ακολουθήσουν τα οχήματα…

Κι όμως ενώ το σύστημα υπάρχει ακόμη και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει αν χρησιμοποιείται. Αν χρησιμοποιήθηκε στην πυρκαγιά στο Μάτι…

Από την Περιφέρεια η χρήση του συστήματος έχει μεταβιβαστεί στην Πυροσβεστική, όμως κανείς δεν φάνηκε να έχει εικόνα της πυρκαγιάς, μια εικόνα που μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς να τη δώσει το σύστημα που υπάρχει εδώ και επτά χρόνια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα αυτό αναβαθμίστηκε το 2016, ότι κρίθηκε ως καλό εργαλείο το οποίο μάλιστα θα επεκταθεί και στη Δυτική Αττική…

Άραγε πως φτάσαμε στην τραγωδία στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, ενώ οι υπεύθυνοι και ειδικότερα η Πυροσβεστική φέρεται να είχε στα χέρια της ένα τόσο χρήσιμο “εργαλείο”;

Χωρίς επίλογο η τραγωδία από την πυρκαγιά στο Μάτι

Μία γυναίκα ακόμη, 78 ετών, προστέθηκε στη μακρά λίστα των 93 θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι. Ο κατάλογος με τα ονόματα δόθηκε περισσότερες από δύο βδομάδες μετά την τραγωδία στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έντεκα παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος 6 μηνών, πολλοί νέοι άνθρωποι, ακόμη και άτομα από άλλες χώρες βρίσκονταν τη μοιραία Δευτέρα 23 Ιουλίου στην περιοχή που παραδόθηκε στις φλόγες.

Η λίστα με τους 93 νεκρούς στάλθηκε την Τετάρτη από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία στην Εισαγγελία Αθηνών. Στα ονόματα των θυμάτων περιλαμβάνονται και όσοι κατέληξαν στα νοσοκομεία (συνολικά δέκα μέχρι χθες το βράδυ) αλλά και δύο θύματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Στον κατάλογο πάντως δεν αναφέρεται η αιτία του θανάτου των άτυχων 93. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η πλειονότητά τους έχασαν τη ζωή τους λόγω ασφυξίας.

Διόρθωση

Στα θύματα προστέθηκε χθες το πρωί ακόμη μια γυναίκα, 78 ετών, που νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για το θάνατο της γυναίκας, αναφέροντας ότι νοσηλευόταν στη ΜΕΘ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, διέψευσε το υπουργείο Υγείας αναφέροντας ότι η γυναίκα δεν ήταν στη ΜΕΘ αλλά σε απλό θάλαμο της πνευμονολογικής κλινικής. Λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Υγείας εξέδωσε διορθωμένη ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία η γυναίκα νοσηλευόταν, αλλά όχι σε ΜΕΘ. Ο κ. Γιαννάκος αφήνει σαφείς αιχμές για ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ, για αυτό και «επιβαρυμένοι ασθενείς από την πυρκαγιά νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», όμως, η γυναίκα αυτή δεν ήταν εγκαυματίας, αλλά είχε πολύ επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι χθες το βράδυ νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Αττικής 34 εγκαυματίες, εκ των οποίων έξι σε ΜΕΘ. Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Παίδων «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ωστόσο, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ ανέρχεται σε οκτώ και όχι σε έξι.

Τραγικές ιστορίες

Οι ιστορίες των θυμάτων έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο. Το μικρότερο θύμα της πυρκαγιάς ήταν ένα βρέφος έξι μηνών που ήταν μαζί με τη μητέρα του η οποία επίσης «έφυγε». Η 35χρονη Μαργαρίτα έδωσε πολυήμερη μάχη στην εντατική του «Ευαγγελισμού» αλλά δεν τα κατάφερε. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι σύζυγός της και πατέρας του βρέφους είναι πυροσβέστης που επιχειρούσε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η ιστορία της άτυχης Μαργαρίτας και του παιδιού της σχετίζεται με την εξίσου τραγική ιστορία της οικογένειας Φύτρου με την οποία ήταν συγγενείς. Η οικογένεια Φύτρου ξεκληρίστηκε. Η 13χρονη Εβίτα βρήκε το θάνατο όταν πήδηξε από γκρεμό ώστε να σωθεί, ενώ ο 11χρονος αδερφός της Αντρέας και ο πατέρας της Γρηγόρης Φύτρος βρέθηκαν απανθρακωμένοι.

Συγκλονιστική είναι και η ιστορία της οικογένειας Χερουβείμ, της ακτινολόγου που χάθηκε στη φωτιά μαζί με τα δίδυμα κορίτσια της και τη μητέρα της. Η Βασιλική Χερουβείμ φέρεται να βρέθηκε απανθρακωμένη έξω από το σπίτι της. Η άτυχη γυναίκα είχε μάλιστα παρουσιαστεί για πρώτη ημέρα εκείνη τη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας με τρίμηνη μετακίνηση από το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, όπου υπηρετούσε.

Πρωτοσέλιδο στα ξένα μέσα ενημέρωσης έγινε και η ιστορία των δίδυμων 9χρονων κοριτσιών Φιλιππόπουλου, της Σοφίας και της Βασιλικής. Οι δίδυμες αδερφές παραθέριζαν με τους παππούδες τους στην περιοχή. Στην αρχή αναφέρθηκαν ως αγνοούμενες καθώς ο πατέρας τους υποστήριξε ότι τις είδε σε βίντεο που κυκλοφόρησε. Ωστόσο, τελικά ταυτοποιήθηκαν ανάμεσα στις σορούς, το ίδιο και ο παππούς και η γιαγιά τους. Ήταν οι τέσσερις αγκαλιά.

eleftherostypos

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ