Μάτι: Άκουγα εκρήξεις, έβλεπα νεκρούς – Τώρα το στοίχημα είναι να προλάβουμε τις βροχές
Σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από την Αργυρή Ακτή όπου εγκλωβίστηκαν και κάηκαν πολλά από τα θύματα της τραγωδίας στέκεται το κουφάρι του σπιτιού του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνού
Οπως βλέπετε στις φωτογραφίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, το διώροφο κτίσμα παραδόθηκε στη μανία της φωτιάς που πέρασε εύκολα από τις ξύλινες πόρτες του ισογείου. Ενα μισοκαμένο ροζ ποδήλατο δείχνει ότι μέχρι πρότινος εδώ υπήρχε ζωή ενώ στο εσωτερικό τα πάντα έχουν γίνει στάχτη και η οροφή έχει καταρρεύσει.
Το σπίτι του δημάρχου έχει χαρακτηριστεί κίτρινο από τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών, που σημαίνει ότι μπορεί να επισκευαστεί, όπως και πολλά ακόμα στην ίδια γειτονιά. Ο ίδιος που ακολουθούσε από την αρχή την πορεία της φωτιάς συντονίζοντας τις υδροφόρες του Δήμου, ήξερε ότι η οικογένειά του έφυγε για την παραλία αλλά μετά δεν τους ξαναμίλησε για ώρες. «Οταν η φωτιά ξέφυγε από κάθε έλεγχο, πήγα στη θάλασσα να τους ψάξω. Μπροστά μου ανατινάζονταν αυτοκίνητα, άκουγα εκρήξεις κι έβλεπα νεκρούς» λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Η σύζυγός του, τα παιδιά του και η μητέρα του βγήκαν από το νερό με σκάφος του Λιμενικού και πλέον όλη η οικογένεια έχει μετακομίσει στο πατρικό σπίτι. Ο ίδιος μοιράζεται τους καναπέδες του γραφείου με το νεαρό αντιδήμαρχο Γιώργο Κοκόλη.
«Εδώ κοιμόμαστε, δεν προλαβαίνουμε να φύγουμε. Η οικογένειά μου μένει στο πατρικό γιατί από το σπίτι μας δεν έμεινε τίποτα, μόνο οι τοίχοι» τονίζει, ενώ το τηλέφωνό του χτυπά ασταμάτητα κυρίως από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν. Ο Δήμος προσπαθεί να μην παίρνει χρήματα αλλά να αναλάβει ο κάθε επιχειρηματίας ένα έργο και να το παραδώσει ολοκληρωμένο. Από αυτή τη διαδικασία δεν λείπουν και οι «καραμπόλες» με δύο ή τρεις εταιρίες να επιθυμούν να ανοικοδομήσουν το ίδιο κτίριο όπως στην περίπτωση του ειδικού σχολείου. Οσο περνούν οι μέρες και… κάθεται η στάχτη, το ενδιαφέρον στρέφεται στα αντιπλημμυρικά έργα που θα αποτρέψουν νέα συμφορά εν όψει του χειμώνα.
Ηδη δεκάδες υλοτόμοι εργάζονται στην περιοχή φτιάχνοντας κορμοδέματα από τα καμένα δέντρα. «Τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι να προλάβουμε τις βροχές γιατί αν ξεκινήσει η κακοκαιρία και δεν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα» λέει ο κ. Μπουρνούς.
Για τις ευθύνες ο δήμαρχος -ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε δημοσίως για νεκρούς- προσπαθεί να ρίξει τους τόνους μετά τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια. «Το μεγαλύτερο λάθος που έγινε στη διαχείριση της κατάστασης ήταν ότι υποτιμήθηκε η φωτιά όταν ξέσπασε στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Αυτό ήταν το ολέθριο λάθος», σημειώνει. Παράλληλα, δίπλα από το Δημαρχείο, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ραφήνας σχηματίζονται ουρές καθώς οι πυρόπληκτοι υποβάλλουν αιτήσεις για το εφάπαξ επίδομα που προσεγγίζει τις 6.000 ευρώ. Πολλοί έχασαν ακόμα και τα πορτοφόλια τους και δεν έχουν καθόλου χρήματα να κινηθούν. Αλλοι θέλουν να αγοράσουν ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.
Για πάντα μαζί με το μωρό της
Στην παραλία της Αργυρής Ακτής όπου δεκάδες ψυχές πέταξαν στο θάνατο, το φως των κεριών είναι το μόνο που διακρίνεται όσο νυχτώνει. Σ’ ένα πρόχειρο μνημείο που έχει δημιουργηθεί από συγγενείς και φίλους, προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων μαρτυρούν το μέγεθος της συμφοράς. Γυαλιά ηλίου, στιλό, παιχνίδια, ακόμα και προϊόντα μακιγιάζ έχουν αφεθεί στην άκρη της θάλασσας μαζί με καντηλάκια και λουλούδια. Μέσα από τα ενθύμια της ζωής ξεπηδούν μικρά σημειώματα με ποιήματα και λόγια αποχαιρετισμού σ’ αυτούς που νικήθηκαν από το θάνατο.
Ακόμα και στην άμμο είναι χαραγμένη η ημερομηνία 23-7-2018 και δυο λέξεις, «καλό ταξίδι», μπροστά από το στεφάνι για το εξάμηνο βρέφος του πυροσβέστη που πνίγηκε από τους καπνούς κι έγινε το μικρότερο θύμα της φωτιάς.
«Στον μπέμπη μας», γράφει ο τραγικός πατέρας που από την Παρασκευή θρηνεί και το χαμό της γυναίκας του Μαργαρίτας καθώς υπέκυψε στα σοβαρά εγκαύματά της. Αυτόπτες μάρτυρες την άκουγαν να φωνάζει «το μωρό μου, το μωρό μου» όσο και η ίδια πάλευε μισοκαμένη να κρατηθεί ζωντανή μέσα στη θάλασσα. Το μωρό της κηδεύτηκε χωρίς εκείνη να μπορέσει να το αποχαιρετήσει αλλά τελικά η μοίρα το ήθελε στην αγκαλιά της, στη ζωή και στο θάνατο.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
O φετινός Αύγουστος βρήκε το Μάτι να παλεύει να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και τους κατοίκους που επέζησαν να δίνουν μια νέα μάχη για να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους και να κάνουν μια νέα αρχή στην καμένη γη. Στον κεντρικό δρόμο μια ομάδα ανθρώπων δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς έξω από μια καφετέρια. Οικοδομικά καρότσια, λάστιχα και εργατικά χέρια έχουν επιστρατευτεί για να διώξουν κάρβουνα και στάχτες ώστε ο χώρος να θυμίσει κάτι από το παρελθόν. Από ένα κυκλικό παρτέρι ξεπροβάλλουν πολύχρωμα λουλούδια και βασιλικοί σε μια εικόνα παράταιρη με το περιβάλλον. «Τώρα τα φυτέψαμε γιατί θέλαμε να σπάσουμε λίγο τη μαυρίλα του τοπίου» λέει ο Βασίλης Παρασκευόπουλος.
ιδιοκτήτης της επιχείρησης που σώθηκε γιατί έμεινε μέσα στην καφετέρια την κρίσιμη ώρα και δεν έτρεξε να διαφύγει. «Μέσα δεν μπήκε η φωτιά. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι το να μείνω εδώ ήταν σωστή επιλογή. Ο,τι υπήρχε έξω όμως έγινε κάρβουνο. Παλεύουμε να καθαρίσουμε και ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ξανανοίξουμε το μαγαζί γύρω στις 12 του μήνα» λέει και προσθέτει:
«Αφού σωθήκαμε, όλα τα άλλα θα γίνουν. Μόνο οι άνθρωποι δεν γυρίζουν πίσω». Στη γειτονιά του η ηλεκτροδότηση δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί και όλες οι εργασίες γίνονται με γεννήτρια. Αντίθετα στον παραλιακό δρόμο το ρεύμα επανήλθε και οι πρώτες επιχειρήσεις άρχισαν να λειτουργούν ξανά με λιγοστούς πελάτες.
Από τον Νέο Βουτζά μέχρι το Κόκκινο Λιμανάκι στα σπίτια που διασώθηκαν οι κάτοικοι απομακρύνουν μπάζα σε ειδικούς κάδους, πλένουν αυλές και κλαδεύουν δέντρα με την ελπίδα ότι θα βγάλουν ξανά βλαστούς.
Στα άλλα, τα κατεστραμμένα, μόνο σημειώματα κρέμονται στις πόρτες που γράφουν «είμαστε καλά» ώστε να μην ανησυχούν όσοι φτάνουν εκεί για να μάθουν νέα τους. Κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν αφήσει μηνύματα και για τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών, με λεπτομέρειες και τηλέφωνα επικοινωνίας. Με το σούρουπο, μια ομάδα διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εμφανίζεται από τα καμένα και κινείται παράλληλα με τη θάλασσα. «Εχουν περάσει πολλές μέρες αλλά η ελπίδα πάντα υπάρχει» μας λένε και προσπερνάνε ώστε να συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
Οι συνεχείς προσθαφαιρέσεις στον αριθμό θυμάτων και αγνοουμένων έχουν προκαλέσει σύγχυση, καθώς από τη μία ανακοίνωση στην άλλη «εξαφανίζονται» αγνοούμενοι χωρίς να εμφανίζονται παράλληλα στον αριθμό των θυμάτων που έχουν ταυτοποιηθεί και χωρίς να διευκρινίζεται αν βρέθηκαν και πού.
Αλλωστε η επιλογή να μη δοθούν στη δημοσιότητα λίστες με τα ονόματα ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί ή χάθηκαν δεν επιτρέπει να γίνει αντιπαραβολή και να προκύψει σαφής εικόνα. Ομάδα ψυχολόγων πάντως έχει αναλάβει την υποστήριξη των πυρόπληκτων και σχετικές ανακοινώσεις έχουν τοιχοκολληθεί στις καμένες γειτονιές με διευθύνσεις και τηλέφωνα.
eleftherostypos