Καταθέσεις για την πυρκαγιά στο Μάτι: Ενδεχόμενο μάρτυρες να γίνουν ύποπτοι
Ολοκληρώθηκαν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις για τα αίτια και ευθύνες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει 40 άτομα, από την Πυροσβεστική, την αστυνομία, το Λιμενικό, τους Δήμους, τη ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Αττικής.
Ο εισαγγελέας αναμένει την αυτοψία της Πυροσβεστικής, καθώς και του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχει ορίσει για την υπόθεση, και από το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να καλούνται οι ύποπτοι. Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιοι να έχουν καταθέσει ήδη ως μάρτυρες. Μετά τις ανωμοτί καταθέσεις των υπόπτων αναμένεται άσκηση ποινικών διώξεων.
Kαταπέλτης για όλους τους εμπλεκομένους φορείς και υπηρεσίες είναι στο μεταξύ το 80σέλιδο πόρισμα για τις πυρκαγιές που κατέθεσε την Τρίτη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, ο αντιστράτηγος ε.α Ανδριανός Κουρμπάτσης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατά εντολήν δυο οικογενειών θυμάτων με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντ. Φούσσα. Ο πραγματογνώμονας αναφέρει πως όταν φτάσουν στα χέρια του όλα τα στοιχεία θα επανέλθει με νεότερη, συμπληρωματική αναφορά.
«ΝΔ: Τα εκκρεμή ερωτήματα σε σχέση με το Μάτι»
Για εκκρεμή ερωτήματα που μένουν αναπάντητα από την κυβέρνηση όσον αφορά τη φονική πυρκαγιά κάνει λόγο από πλευράς της η ΝΔ.
«Έναν μήνα μετά την τεράστια καταστροφή στο Μάτι, η Κυβέρνηση επιχείρησε να μιλήσει περισσότερο για όσα “θα” κάνει για την ανακούφιση όσων επλήγησαν από την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018. Δυστυχώς, η ανακοίνωση της είναι τουλάχιστον ελλιπής αφού δεν δίνει απαντήσεις στα πλέον καίρια ερωτήματα τα οποία απασχολούν τους κατοίκους που προσπαθούν να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Η Νέα Δημοκρατία τα θέτει εκ νέου και θα επιμείνει σε αυτά μέχρι να λάβει πειστικές απαντήσεις:
1) Πόσοι δικαιούχοι έλαβαν, μέχρι χθες, ένα μήνα μετά την εθνική τραγωδία, τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών και αντικατάστασης οικοσκευής;
2) Είναι ασφαλές το περιβάλλον ώστε να διαμένουν στην περιοχή οι κάτοικοι ή υπάρχει πρόβλημα με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και την ποιότητα του εδάφους;
3) Υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο για την αφαίρεση του αμιάντου που έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα ως οικοδομικό υλικό στην περιοχή; Έχουν ενημερωθεί αρμοδίως οι κάτοικοι για τον τρόπο διαχείρισης του στις ιδιοκτησίες τους;
«Αντί να αλληλοσυγχαίρονται στα αποκαΐδια οι συναρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, ας δώσουν, σήμερα έστω, ξεκάθαρες απαντήσεις. Άλλωστε οι ευθύνες τους για την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου δεν παραγράφονται και δεν λησμονούνται» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της.
skai