Καμπανάκι και στην Κρήτη για τον ιό του Δυτ. Νείλου – Πώς εξαπλώνεται
Πώς εξαπλώνεται – Από πού παίρνει τον ιό το κουνούπι και τον μεταδίδει στον άνθρωπο;
Από τα άγρια πουλιά της Αφρικής που έρχονται στην Ελλάδα μεταδίδεται ο ιδιαίτερα διαδεδομένος στις μέρες μας ιός του Δυτικού Νείλου. Συγκεκριμένα, το κουνούπι τσιμπάει το άγριο πουλί, που είναι η “δεξαμενή” του ιού, και αργότερα τσιμπάει τον άνθρωπο, ο οποίος μολύνεται.
Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος μας μίλησε για το συγκεκριμένο ιό.
Ο κ. Τσιόδρας αρχικά μας έδωσε επιδημιολογικά στοιχεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μέχρι και την Τετάρτη το ΚΕΕΛΠΝΟ αριθμούσε 60 άτομα που νόσησαν από τον ιό, εκ των οποίων 16 νοσηλεύονται μέχρι και σήμερα, ενώ 4 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, 3 άτομα έχουν πεθάνει. Και οι τρεις ήταν μεγάλης ηλικίας (πάνω από 70 ετών)».
Είναι σημαντικό να τονιστεί πως τα συγκεκριμένα κρούσματα είχαν καταγραφεί σε 25 οικισμούς δήμων, εκ των οποίων ο ένας αφορούσε την Κρήτη και συγκεκριμένα την περιοχή του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.
Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας μάς μίλησε για τη μεταφορά του ιού από το κουνούπι στον άνθρωπο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προκαλείται από το τσίμπημα του κουνουπιού στον άνθρωπο, το οποίο (κουνούπι) έχει πάρει τον ιό από άγρια πουλιά, τα οποία είναι η “δεξαμενή” του ιού στη φύση. Όταν λοιπόν τα άγρια πουλιά, που κουβαλούν τον ιό, βρεθούν σε κοντινή επαφή με τα κουνούπια, τα κουνούπια τσιμπάνε τα πουλιά, παίρνουν τον ιό και μετά μεταφέρεται ο ιός στον άνθρωπο, που είναι και η τελική αποθήκη του ιού. Δεν πάει παραπέρα ο ιός. Δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο».
Ωστόσο, τίθεται ένα ζήτημα πώς ο ιός από την Αφρική, όπου αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937, εντοπίστηκε στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
«Ο ιός, όπως ανέφερα προηγουμένως, υπάρχει στα άγρια πουλιά, τα οποία ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι σε μια νύχτα μπορούν να ταξιδέψουν από την Πελοπόννησο μέχρι την Αφρική. Ο τύπος του ιού που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και στην Κεντρική Ευρώπη δεν είναι ο τύπος του ιού της Αφρικής. Είναι δύο μεγάλοι κλάδοι του ιού, που μπορεί να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις με τα άγρια πουλιά. Ο ιός έχει ταξιδέψει πολύ μεγάλες αποστάσεις. Το 1999, ο ιός έφτασε στην Αμερική με κουνούπια που ήταν σε μολυσμένα λάστιχα αυτοκινήτου. Ο ιός αυτός εντοπίστηκε στην Αμερική παρά την προέλευσή του από την Αφρική», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Όσον αφορά στο ερώτημα εάν προσβάλλει τον γενικό πληθυσμό ή τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Τσιόδρας απάντησε: «Προσβάλλει κυρίως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή ομάδες που έχουν προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες… Αλλά και ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Ο ιός εντοπίζεται στα αστικά κέντρα».
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι: «Το 75%-80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, περίπου 20%-25% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο, και λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα».
«Προκαλείται από το τσίμπημα του κουνουπιού στον άνθρωπο, το οποίο (κουνούπι) έχει πάρει τον ιό από άγρια πουλιά, τα οποία είναι η “δεξαμενή” του ιού στη φύση»
Σχετικά με το εάν υπάρχει κάποιο εμβόλιο που να λειτουργεί ως ασπίδα για τον ιό, ο κ. Τσιόδρας απαντάει: «Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό. Έχουν δοκιμαστεί κάποια εμβόλια χωρίς μεγάλη επιτυχία, και κυρίως στα ζώα, καθώς είναι μια νόσος που προσβάλλει και τα άλογα».
ΚΕΕΛΠΝΟ: Μέτρα πρόληψης
Η ανάγκη προστασίας από τον ιό καθίσταται επιτακτικό αίτημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, με στόχο τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το κοινό να λάβουν μέτρα πρόληψης και τονίζουν την ανάγκη εφαρμογής των παρακάτω συστάσεων:
Προς το κοινό (όλους τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες): Επισημαίνεται η ανάγκη σχολαστικής τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν: κατάλληλα ρούχα που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών/εντομοκτόνων χώρου, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, χρήση σητών και κουνουπιέρων, χρήση κλιματισμού (ανεμιστήρων, air condition), απομάκρυνση συλλογών στάσιμου νερού από τις αυλές και τα μπαλκόνια (κάλυψη ή αναποδογύρισμα περιεκτών/δοχείων που συλλέγουν νερό ή ανανέωση του νερού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).
Επισημαίνεται εκ νέου ότι – λόγω της απρόβλεπτης επιδημιολογίας του ιού – τα μέτρα ατομικής προστασίας συνιστάται να λαμβάνονται τόσο στις προσβεβλημένες περιοχές, όσο και σε όλη την επικράτεια.
Ομάδες υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή νόσηση (άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικές στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.
Προς τους επαγγελματίες υγείας: Επισημαίνεται η ανάγκη εγρήγορσης για την έγκαιρη διάγνωση περιστατικών, με έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων. Προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αρχές δημόσιας υγείας επισημαίνεται η ανάγκη εγρήγορσης και ενεργοποίησης για την υλοποίηση και εντατικοποίηση δράσεων πρόληψης, που αποσκοπούν αφενός στη μείωση του τοπικού πληθυσμού των κουνουπιών (εντατικοποίηση έργων καταπολέμησης), και αφετέρου στην ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.
Τέλος, η “Νέα Κρήτη” ρώτησε τον κ. Τσιόδρα εάν όντως υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη συγκεκριμένη νόσο που προκαλεί ο ιός.
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βεβαίως και είναι λόγος ανησυχίας. Έχουμε και νεκρούς, και είναι καλό να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα τσιμπήματα από τους ενοχλητικούς επισκέπτες, για να μην εκτεθούμε και στον ιό. Και βέβαια οι υπηρεσίες των Δήμων και των Κοινοτήτων πρέπει να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να ελαχιστοποιούνται αυτοί οι ενοχλητικοί επισκέπτες ήδη από το στάδιο της προνύμφης. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει Μάρτιο-Απρίλιο. Η συγκεκριμένη νόσος υπερβαίνει τα δικά μας σύνορα και έχουμε περιστατικά αλλά και θανάτους στην Ιταλία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι μια νόσος που είναι εδώ για να μείνει και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν».
neakriti