Βάσεις 2018: Πού θα κινηθούν φέτος 40 υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές
Με μια μικρή καθυστέρηση, μετά τις 27 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Φέτος οι τάσεις είναι μικτές, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο, ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Κάτσικα, κυρίως η πλειονότητα των παραδοσιακά υψηλόβαθμων τμημάτων θα κινηθεί πτωτικά. Αντιθέτως, τα περισσότερα τμήματα για τα οποία χρειάστηκε εξέταση σε ειδικό μάθημα θα έχουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής. Μεγάλη άνοδος αναμένεται και στα παιδαγωγικά τμήματα.
Ο Χρήστος Κάτσικας, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι φέτος το πιο υψηλόβαθμο τμήμα θα είναι η Ιατρική Αθηνών και τόνισε ότι περίπου 40.000 υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση. «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων χρόνων», σχολίασε. Συνεπώς, περίπου 100 τμήματα αναμένεται να δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια.
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις:
♦ 1ο Επιστημονικό Πεδίο
Ο Χρήστος Κάτσικας εκτιμά ότι το «κατώφλι» θα είναι κάτω από τις 7.000 μονάδες, μιας και σε σχέση με το 2017 αυξήθηκαν οι υποψήφιοι που έχουν βαθμό κάτω από 10. Παράλληλα, στα περισσότερα τμήματα του Πεδίου άνοδος των βάσεων, της τάξης των 100-300 μορίων κατά μέσο όρο.
«Στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές (Νομικές και Σχολές Ψυχολογίας), η αύξηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι μικρή, της τάξης των 50-100 μορίων, καθώς θα υπάρχει αναχαίτιση, λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων. Ενδεικτικά, η Νομική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 18.200-18.350 μόρια, η Νομική Θεσσαλονίκης στα 17.950-18.100 μόρια, η Ψυχολογία Αθήνας στα 17.800-17.950 μόρια και η Φιλολογία Αθήνας στα 16.450-16.650 μόρια», σημειώνει.
♦ 2ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, για τον Χρήστο Κάτσικα «είναι φανερό» ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών, τόσο των κεντρικών πανεπιστημίων όσο και των περιφερειακών.
«Φέτος ήταν μεγάλη η αύξηση των υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, κάτι που θα «κατασκευάσει» βάσεις εισαγωγής 7-9.900 μόρια σε αρκετά τμήματα. Από την άλλη, πτώση θα σημειώσουν και οι υψηλόβαθμες σχολές. Ενδεικτικά το τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ αναμένεται να κινηθεί στα 18.200-18.350 μόρια, το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης στα 17.350-17.500 μόρια και το Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ στα 17.250-17.450 μόρια», σχολιάζει.
♦ 3ο Επιστημονικό Πεδίο
Πτώση των βάσεων θα έχουν και οι υψηλόβαθμες Ιατρικές καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας «18,5-20» υπήρξαν μικρότερα ποσοστά από πέρσι. Παράλληλα η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση θα επηρεάσει και τα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου ωθώντάς τα σε ακόμη χαμηλότερες πτήσεις των βάσεων εισαγωγής τους.
«Οι χειρότερες φετινές επιδόσεις στο μάθημα της Βιολογίας είναι πιθανό να οδηγήσουν τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές σε σημαντική κάμψη των βάσεών τους, από 200-350 μόρια. Ενδεικτικά η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί στα 18.800-19.000 μόρια, η Ιατρική Θεσσαλονίκης στα 18.750-18.900 μόρια και η Ιατρική Θράκης 18.250-18.450 μόρια», εξήγησε.
♦ 4ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των περισσότερων τμημάτων, κατά μέσο όρο κατά 150-400 μόρια. «Αυτό εξηγείται από τη σημαντική αύξηση του αριθμού των υποψηφίων αλλά και από το γεγονός ότι στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι», επεσήμανε ο Χρήστος Κάτσικας.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι συνέπειες από τις καλύτερες επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (και ελάχιστα των Μαθηματικών) μετριάζονται από τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στη Γλώσσα όσο και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. «Το γεγονός ότι το 53,46% των φετινών υποψηφίων “κουβαλάει” βαθμολογίες κάτω από τα 10.000 μόρια είναι σίγουρο ότι θα “τραβήξει” πολλά χαμηλόβαθμα τμήματα, κυρίως των ΤΕΙ, σε πτωτική κατεύθυνση των βάσεών τους με αποτέλεσμα η συνολική φυσιογνωμία του Πεδίου να συγκροτείται από δυο εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις στις βάσεις εισαγωγής», είπε.
♦ Τμήματα με ειδικά μαθήματα
Τέλος, από τα τμήματα που χρειάζονται εξέταση σε ειδικό μάθημα, οι σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αναμένεται να έχουν σημαντική πτώση. Στον αντίποδα, τα τμήματα Μουσικών Σπουδών αναμένεται να έχουν σημαντική άνοδο.
Επίσης, άνοδος αναμένεται τόσο στα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας όσο και στα τμήματα Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας. Αντίθετα, σημαντική πτώση αναμένεται στα Τμήματα Ιταλικής Φιλολογίας.
- Δείτε τον πίνακα με την εκτίμηση βάσεων σε 40 υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές (πηγή: Χρήστος Κάτσικας).