Αγωγή κατά κλινικής και 5 ιατρών: 34χρονη μητέρα έχει καταστεί ανάπηρη σε ποσοστό 99%
Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε την Τετάρτη ένας στρατιωτικός ενεργώντας για λογαριασμό και με την ιδιότητα του δικαστικού συμπαραστάτη της συζύγου του, ατομικώς αλλά και για λογαριασμό της ανήλικης κόρης του κατά ιδιωτικής κλινικής, μιας γυναικολόγου, ενός αναισθησιολόγου, ενός εντατικολόγου, ενός καρδιολόγου και ενός νευρολόγου, σύμφωνα με ρεπορτάζ τoυ dimokratiki.gr.
Με την αγωγή ζητείται να καταβάλουν στην σύζυγό του το ποσό των 600.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη, το ποσό των 500.000 ευρώ ως αποζημίωση για την επίδραση της αναπηρίας στο μέλλον της, δαπάνες για υπηρεσίες νοσηλεύτριας, συνοδού και οικιακής βοηθού, 854.515,20 ευρώ, που αντιστοιχεί σε βέβαιη κατά την συνήθη πορεία των πραγμάτων μελλοντική ζημία, δαπάνες για λήψη ειδικής- βελτιωμένης διατροφής, δαπάνες σε νοσοκομεία, ιατρούς, για μετακινήσεις, για επελθούσα ζημία από αποχή από εργασία και για χρηματική ικανοποίηση της ηθικής του βλάβης.
Το ιστορικό της υπόθεσης περιγράφεται στην αγωγή ως εξής:
Την 30η Αυγούστου 2014 η σύζυγος τού ενάγοντος, ευρισκόμενη στην 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, μετά από ροή ικανής ποσότητας αίματος που έγινε αντιληπτή κατά το λουτρό στην οικία τους, εισήλθε στην κλινική για τον τοκετό, κατόπιν εξέτασης και ορισμού χειρουργείου από την γυναικολόγο. Ενημερώθηκαν ότι είχαν σπάσει τα νερά και κατέληξαν στην απόφαση για τη διενέργεια καισαρικής τομής.
Περί ώρα 20.15- 20.30 μετέφεραν το μωρό- κοριτσάκι στην θερμοκοιτίδα, περίμεναν δε να βγεί η μητέρα. Ο χρόνος περνούσε ωστόσο χωρίς νεότερα και στην πορεία ενημερώθηκαν ότι υπήρξαν επιπλοκές.
Η μητέρα ήταν σε σοβαρή κατάσταση και όπως περιγράφεται στην πολυσέλιδη αγωγή κινδύνευσε να χαθεί.
Ο καρδιολόγος ενημέρωσε ότι όταν προσήλθε για να επιληφθεί του περιστατικού βρήκε ένα κορίτσι με αφρούς στο στόμα, σχεδόν νεκρό και ότι μετά από πολλές προσπάθειες κατάφεραν να την επαναφέρουν στη ζωή.
Περί ώρα 22.00- 22.10 ο σύζυγος ειδοποιήθηκε ότι πρέπει να συνοδεύσει το νεογέννητο στην Αθήνα, στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, Τμήμα Νεογνών, γιατί έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα λόγω αναπνευστικού προβλήματος. Εκεί τα όποια προβλήματα, μετά από αγώνα των ιατρών και του ίδιου, αντιμετωπίστηκαν και ξεπεράστηκαν ικανοποιητικά.
Από την Αθήνα ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι η σύζυγός του ήταν καλύτερα, ότι κινεί τα χέρια, τα πόδια, και ανοίγει τα μάτια.
Την 2α Σεπτεμβρίου 2014 επέστρεψε στην Ρόδο και την επισκέφθηκε άμεσα στην κλινική όπου ενημερώθηκε ότι ήταν σε καταστολή, διασωληνωμένη και ότι είχε πυρετό.
Επικοινώνησε με τον εντατικολόγο που τον ενημέρωσε ότι επρόκειτο να γίνει αξονική τομογραφία εγκεφάλου.
Το μεσημέρι της 3ης Σεπτεμβρίου ενημερώθηκε ότι η αξονική δεν ήταν καλή, ότι έχει καταστραφεί ο εγκέφαλος και ότι η σύζυγός του δεν θα τα κατάφερνε.
Περί ώρα 21.00 της 3ης Σεπτεμβρίου 2014, ζήτησε την μεταφορά της στο νοσοκομείο Ρόδου ενώ φέρεται να ελάμβανε διαρκώς την ενημέρωση ότι δεν θα μπορούσε να αποκατασταθεί η υγεία της.
Τελικώς αποφασίστηκε η μεταφορά της στον Ευαγγελισμό στην Αθήνα όπου εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Εκεί ενημερώθηκε ότι αρχικά επρόκειτο να επικεντρωθούν στην υφιστάμενη ενδοκρανιακή πίεση, ως ζήτημα που έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης, που προβληματίζει σοβαρά σε ανάλογες περιπτώσεις.
Χρειάστηκε να λάβει χώρα τραχειοτομία, παρέμεινε έναν ακόμη μήνα στην ΜΕΘ, εν συνεχεία δε μεταφέρθηκε στην ΜΑΦ.
Κατά την διάρκεια νοσηλείας της στον Ευαγγελισμό, του τονίστηκε αρμοδίως και κατ’ επανάληψη ότι, κατά ιατρική γνώμη, εάν το περιστατικό αντιμετωπιζόταν εξαρχής αντίστοιχα- όπως στον Ευαγγελισμό- ιδίως για την ενδοκράνια πίεση, ή εάν η μεταφορά της στην Αθήνα, στον Ευαγγελισμό, γινόταν νωρίτερα, η κατάστασή της θα ήταν αρκετά και ουσιωδώς καλύτερη.
Στον Ευαγγελισμό, αντιμετώπισε περισσότερες σοβαρές, επώδυνες, επικίνδυνες για την ζωή της λοιμώξεις και δυσκολίες.
Σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη κατάκλιση, η ζωή της πολλές φορές απειλήθηκε.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2014 μεταφέφθηκαν στο Κέντρο Αποκατάστασης Αποθεραπείας ANIMUS στην Λάρισα, όπου ξεκίνησε ένας άλλος “Γολγοθάς”. Σταδιακά, εν μέσω επιπλοκών, λοιμώξεων και πολλών τραγικών καταστάσεων, αφαιρέθηκε το τραχειόστομο και ξεκίνησαν προσπάθειες για την αποκατάσταση της κινητικότητάς της και της επικοινωνίας της.
Στο κέντρο παρέμεινε συνεχώς έως τον Ιούλιο του έτους 2016, όταν και κρίθηκε- παρά το γεγονός ότι δεν παρουσίασε ουσιαστική βελτίωση- ότι μπορούσε να μεταφερθεί στην οικία τους.
Ο ενάγων διατείνεται ότι μεταξύ των θεραπόντων ιατρών παρατηρήθηκε τουλάχιστον έλλειψη συνεννόησης και ανέκυψαν σοβαρές διχογνωμίες σχετικά με την διαχείριση του περιστατικού, οι οποίες δεν ξεπεράστηκαν ουδόλως σε όλο το διάστημα νοσηλείας της, ενώ δεν υφίστατο η αναγκαία συνεργασία και οι απαραίτητες προϋποθέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων για να αρθούν οι, καταρχήν ίσως δικαιολογημένες, επιστημονικές διαφορετικές προσεγγίσεις (εάν υπήρξαν), προκειμένου να αποφασισθεί υπεύθυνα ο τρόπος αντιμετώπισης του περιστατικού.
Η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ αφού αξιολόγησε τα προσκομισθέντα έγγραφα, την εισηγητική έκθεση του ιατρού και την κατάστασή της έκρινε ότι φέρει ποσοστό στην τετραπληγία- κινητική αναπηρία 85%- εμπίπτει στις διατάξεις των νόμων περί παραπληγίας” και προσδιόρισε το συνολικό ποσοστό αναπηρίας σε 99%, κατά ιατρική πρόβλεψη από 27. 01. 2015 έως εφ’ όρου ζωής.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Χρήστος Παπαϊωάννου και Ακης Μεϊμάρης.
dimokratiki.gr